Головна Сьогодні

Ківі: користь і шкода для організму

Зелений і з кислинкою ківі дуже важливий для організму, але треба знати, що це потужний алерген – докладніше нижче

Ківі – це ягода рослини актинідія. А чи знали ви, що до того, як з цією рослиною попрацювали селекціонери, середньостатистичний ківі важив лише 30 грамів?

І добре, скажемо вам, ці селекціонери попрацювали (діло було на початку ХХ століття). Адже тепер вага прекрасного ківі дотягує до 100 грамів, а користі скільки – не злічити. Усе корисне та не корисне в ківі уклали в зручний для читання матеріал, разом з дієтологом Оленою Кійко.

З чого ж складається і що містить ця чудова ягода?

Фото: Instagram/eda_iz_za_bugra

Почнемо з калорій. Їх у ківі лише 61 на 100 гр. А ще:

  • 63 грами води
  • Менше грама білка
  • 0,5 грамів жиру
  • 10 грамів клітковини
  • 6 грамів цукру


Наступний список буде багатшим. Ми назвемо вам корисні речовини, які є в ківі. Починаємо з найзначніших складових:

  • Калій: 148 мг
  • Вітамін C: 56 мг
  • Бета-каротин: 39 мкг
  • Вітамін К: 30 мкг
  • Фолієва кислота: 20 мкг
  • Кальцій і фосфор: 26 мкг
  • Магній: 12 мкг
  • А ще клітковина, вітамін А і мідь, лютеїн. І це все страшно корисне присутнє в 70 грамовому маленькому ківі.
  • З огляду на весь цей чималий склад, ознайомимося з діями, що здійснює м'якоть цієї ягоди, потрапляючи до нас в організм.

Чим корисний ківі для нас

Фото: Instagram/irin_ka021

  • Передусім він дуже підтримує імунітет і запобігає хронічним захворюванням, що дуже актуально в осінньо-зимовий період. Адже в 2 ківі більше вітаміну С, ніж у помаранчі середнього розміру
  • Крім цього вітамін С сприяє кращому засвоєнню заліза та швидшому загоєнню ран
  • Сприяє хорошому травленню завдяки клітковині
  • Підтримує серцево-судинну систему завдяки високому вмісту калію
  • Допомагає шкірі й волоссю за допомогою того ж вітаміну С. Адже цей вітамін стимулює синтез колагену.
  • Сприяє здоровій втраті ваги. Ківі низькокалорійний, але клітковини в ньому аж за край, тому з'ївши його ви непогано насититеся
  • Підтримує зір за допомогою лютеїну. Ця речовина захищає наші очі від шкідливих радикалів

Але важливо пам'ятати

Фото: Pixabay

Ківі досить алергенний. Норма в день – 3 штуки.

  • Якщо ви дозволите собі більше – це може спровокувати астму, висип, почервоніння шкіри та подразнення слизової ротової порожнини. Іноді може розвинутися синдром харчової алергії
  • Якщо ви відчуваєте свербіння навколо рота, на язику або горлі щоразу, коли з'їдаєте ківі – проконсультуйтеся з лікарем. Маленьким дітям (до півтора років) не варто давати ківі
  • Якщо ви приймаєте будь-які дієтичні добавки, ліки або фітопрепарати, перш ніж включити ківі в свій раціон, обов'язково порадьтеся з дієтологом і лікарем


А тут читайте рецепт шашлику з ківі в мультиварці та рецепт смузі з ківі й банана без молока.

Всі подробиці в спецтемі Правильне харчування: користь і шкода продуктів

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News
Джерело: womenclub.ru

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти