Риба, гриби, капуста, бобові, мак, сухофрукти – це основні продукти, які мають бути на столі ввечері 25 грудня. Цього дня католики святкують Різдво. Далі – фантазія кожної господині в приготуванні з вищеназваних продуктів святкових страв.
Юшка з білими грибами
Інгредієнти
- 1 шт. – цибуля ріпчаста
- 6 шт. – картопля
- 2 зуб. – часник
- 150 м – гриби білі
- лаврове листя за смаком
- зелень за смаком
- сіль, перець
Спосіб приготування
- Нарізаємо картоплю і ставимо на вогонь.
- Поки картопля вариться, смажимо цибулю.
- Додаємо білі гриби туди, де смажиться цибуля.
- Як приготуються, відправляємо все в каструлю з картоплею.
- Часник, лавровий лист, чорний перець додаємо в суп і розмішуємо. Доводимо до кипіння.
- Додаємо зелень за смаком.
Тушкована капуста
Інгредієнти
- 0,5 кг – капуста
- 1 шт. – цибуля
- 1 шт. – морква
- 2 ст. л. – томатний соус/паста
- 3 ст. л. – рослинна олія
- чорний перець, сіль за смаком
Спосіб приготування
- Морквину натерти на крупній тертці, цибулю нарізати півкільцями і ще раз навпіл. Нашаткувати капусту.
- Налити олію в глибоку сковороду.
- Коли олія прогріється, обсмажувати упродовж 10 хвилин, помішуючи.
- Додати моркву, цибулю і продовжувати обсмажування, помішуючи.
- Через 10 хвилин додати сіль, томат, перець, перемішати.
- Зменшити вогонь і накрити кришкою. Тушкувати до готовності.
- Прикрасити зеленню.
Вареники з картоплею та грибами
Інгредієнти
- 2 шт. – яйця
- 1 стакан води
- 5 ст. л. – рослинної олії
- борошно для вимішування
Для начинки
- картопля (залежить від кількості порцій)
- 200 г – гриби (залежить від кількості порцій)
- 50 г – рослинна олія
- по 1 шт. – цибуля, морква
Спосіб приготування
- Замішуємо тісто до еластичної консистенції.
- Обсмажуємо гриби з цибулею і морквою. Додаємо в пюре, перемішуємо. Начинка має бути охолодженою.
- Ліпимо вареники, варимо.
- Зверху прикрашаємо зеленню, смаженою цибулею з морквою.
Запечена риба з овочами
Інгредієнти
- стейки горбуші (залежить від кількості гостей)
- 1 шт. – цибуля
- 1 шт. – морква
- 300 г – томатна паста
- 3 зуб. – часник
- 1 ч. л. – розмарин
- сік лимона
- 1 пачка – овочева суміш
- зелень, сіль, перець
Спосіб приготування
- Цибулю і моркву подрібнити, підсмажити на невеликій кількості олії.
- Додати томатну пасту, рубаний часник, розмарин і перець. Протушкувати 5-7 хвилин, додати посічену зелень і готувати ще пару хвилин.
- Рибу промити і обсушити. Посолити і поперчити з обох боків, скропити лимонним соком.
- Половину овочевої суміші викласти в форму, на неї покласти рибу і знову покрити овочами.
- Покрити фольгою і відправити випікати в розігріту до 180 градусів піч на 18-20 хвилин.
Салат із буряком і квасолею
Інгредієнти
- 1 шт. – буряк
- 2 шт. – яблука кисло-солодкі
- 1 банка – квасоля червона
- 1 пучок – кінза
- 3 ст. л. – олія
- сіль, перець за смаком
Спосіб приготування
- Запечений буряк натираємо на тертці для корейської моркви. Яблука теж натираємо на такій тертці.
- Консервовану квасолю промиваємо і додаємо до буряка і яблук.
- Додаємо нарізану кінзу, сіль, перець і олію
Маковий рулет
Інгредієнти
- 25 г цукру
- 40 г олії
- 160 г молока
- 10 г свіжих дріжджів
- 1 яйце
- 300 г борошна
Для начинки
- 250 г маку
- 60 г цукрової пудри
- 130 г окропу
- 40 г вершкового масла
Додатково для змазування
- 2 жовток і 4 ст. л молока
Спосіб приготування
- З'єднати тепле молоко, дріжджі і цукор. Опара має підійти упродовж 30 хвилин.
- До опари додати масло і яйце, сіль, всипати все борошно і замішати тісто.
- Тісто залишити підходити хвилин 40. Потім ще раз його обім'яти і дати підійти хвилин 40. Тим часом залити окропом мак, перемішати, дати охолонути.
- Подрібнити мак у блендері, вмішати цукрову пудру і масло.
- З тіста формуємо рулети.
- Залишити в теплі на 20 хвилин, потім змастити жовтком. Можна зробити розрізи ножем, щоб рулет не луснув при випіканні.
- Випікаємо в розігрітій до 180 градусів печі до готовності. Скоринка має бути рум'яною.
Узвар
Інгредієнти
- 3 л – вода
- по 200 г – сушені груші, яблука, чорнослив, вишні
- цукор за смаком
Спосіб приготування
- Промити сухофрукти, залити холодною водою на 1-2 години.
- Поставити на вогонь каструлю з водою, всипати в неї фрукти. Спочатку яблука, груші. Потім інші. Цукор додати за смаком.
- Дати прокипіти упродовж 1-2 хвилин. Зняти з вогню, накрити щільною кришкою і рушником.
- Дати настоятися 2-3 години.