2020 року православний Великдень відзначають 19 квітня, а католицький – 12 квітня. Майже кожна європейська країна може похвалитися фірмовим пасхальним випіканням. В Італії це панеттоне, коломба і торта Паскуаліна, в Англії – гарячі хрестові булочки і торт Сімнель, в Польщі – мазурек і ромова баба, в Греції – великодня коса з крашанками, а на Мальті – фігола.
Ми поділимося рецептами італійського кексу панеттоне, англійського пасхального торта і польської ромової баби.
Панеттоне: рецепт на Великдень від Олексія Суханова
Час приготування:
- понад 3 години
Інгредієнти:
- 500 г борошна
- 200 г вершкового масла
- 200 мл молока
- 75 г свіжих дріжджів
- 4 яйця
- 75 г цукру
- 0.5 ч.л. солі
- 1 апельсин
- 2 яєчних жовтки
- 250 г родзинок
- 1 ст.л. рослинної олії
- 20 г мигдальних пелюсток
- 0.5 ч.л. ваніліну
Спосіб приготування:
- Розкришіть дріжджі в миску, додайте тепле молоко, сіль, ванілін і 1 ст.л. цукру. Потім додайте 2 яйця і половину борошна, перемішайте. Знову додайте 2 яйця і борошно, що залишилося. Замісіть тісто.
- Візьміть розтоплене вершкове масло (воно не має бути гарячим, інакше жовтки згорнуться), 2 жовтки і 100 г цукру, перемішайте.
- Влийте масляну суміш в тісто і знову вимісіть руками. Накрийте, залиште тісто підходити в тепло на годину.
- Додайте терту апельсинову цедру і промиті родзинки. Знову дайте тісту підійти.
- Відправте тісто в підготовлену форму. Випікайте в розігрітій до 180 °С духовці близько 30 хвилин. Прикрасьте панеттоне мигдальними пелюстками.
Торт Сімнель
Час приготування:
- понад 3 години
Інгредієнти:
- 175 г м'якого вершкового масла
- 175 г світло-коричневого цукру
- 2 ч.л. молотого імбиру
- 2 ч.л. міксу спецій для пирога (кориця, мускат, гвоздика, кардамон)
- 3 яйця
- 225 г борошна
- 2 ч.л.ванільного екстракту
- 500 г міксу сухофруктів
- 500 г білого або жовтого марципану
- 1 яєчний білок, злегка збитий
- Цукрова пудра
Спосіб приготування:
- Збити разом м'яке вершкове масло, цукор, спеції, яйця, борошно і ваніль на пишний світлий крем.
- Додати нарізані сухофрукти, перемішати.
- Змастити маслом і застелити пергаментним папером форму для випікання діаметром 18 см. Викласти половину тіста в форму.
- Робочу поверхню посипати цукровою пудрою і розкачати половину марципану в коло діаметром 18 см. Викласти марципан на тісто і обережно притиснути. Зверху розподілити тісто.
- Відправити в розігріту до 150 °С духовку на 2-2.5 години. Готовність перевірити зубочисткою. Остудити в формі.
- Перекласти торт на деко і зняти папір. Змастити верх збитим білком. Розкачати залишки марципану в коло трохи більше діаметру пирога.
- Викласти на торт і акуратно притиснути. Краї можна обрізати або красиво защипати. Змастити верх торта білком і повернути в духовку.
- Запекти під грилем до красивого золотистого кольору. Перед подачею остудити.
- Готовий торт прикрасити жовтими квітковими пелюстками або кульками з марципану.
Пасхальна ромова баба
Час приготування:
- 1.5 години
Інгредієнти:
- 250 г вершкового масла
- 200 г цукру
- 4 яйця
- 10 ванільного цукру
- Терта цедра одного лимона
- Дрібка солі
- 500 г борошна
- 10 г розпушувача
- 200 г світлого родзинок
- 2-3 ст.л. молока
- Цукрова пудра
Спосіб приготування:
- Розм'якшене вершкове масло збити разом з цукром на пишну світлу масу.
- Продовжуючи збивати, додати по одному яйця. Всипати ванільний цукор, лимонну цедру і сіль.
- Борошно перемішати з розпушувачем і родзинками. Додати суху суміш до решти інгредієнтів. За необхідності додати трохи молока. Має вийти густе тісто.
- Заповнити тістом змащену маслом і присипану борошном круглу форму для кексу з отвором в центрі. Якщо тіста багато, розділити його на дві форми.
- Поставити в попередньо нагріту до 175 ° С духовку і випікати протягом години.
- Ромову бабу трохи остудити, потім обережно, перекинувши форму, викласти на кухонну решітку.
- Перед подачею до столу посипати цукровою пудрою або прикрасити глазур'ю.
Нагадаємо, раніше ми розповідали про традиційні страви католицького Великодня.