Як вибрати стиглу та смачну хурму

Хурма максимально смачна пізньої осені та взимку

Листопад – головний сезон хурми. Ця смачна осіння ягода містить велику кількість калію, який регулює водний баланс в організмі і нормалізує роботу серця.

Дивіться відео, як правильно їсти хурму, щоб вона принесла користь здоров'ю:

У хурмі багато вітаміну А, корисного для запобігання онкологічних захворювань; вітаміну Р, що зменшує крихкість судин; вітаміну С (його в ягоді 53%), що має загальнозміцнюючу дію. Помаранчева ягода у великих кількостях містить пектин, здатний виводити з організму поганий холестерин, іони важких металів і пестициди.

Читайте також:

А ще хурма – відмінний інгредієнт для кулінарних шедеврів. Її додають у джеми, варення, салати, десерти, випічку і соуси. А якщо хочете ласувати хурмою і в інші сезони, зробіть з неї сухофрукти.

Як вибрати смачну хурму

Недозріла хурма дуже терпка
Недозріла хурма дуже терпка / Фото: freepik.com

Хурму до нас везуть з декількох країн: Азербайджану, Грузії, Македонії, Туреччини, Іспанії та Ізраїлю. Ми вже звикли до поділу хурми на "шарон" і "корольок".

Виявляється, "корольок" везуть тільки з Азербайджану і Грузії, "Шарон" постачають всі інші країни. Через особливості клімату кожної країни та сортових відмінностей і формується різний зовнішній вигляд та смакові особливості цих плодів.

У чому різниця між сортами "корольок" і "шарон"

Хурма багата на вітаміни
Хурма багата на вітаміни / Фото: Depositphotos

"Корольок" – більш дрібного розміру, круглої форми, в стиглому стані шоколадного кольору. "Шарон" – більший, форма овально-серцеподібна, в стиглому вигляді яскраво-помаранчевий. Більш світлі відтінки обох видів говорять про незрілість плода. Про ступінь дозрівання скаже також "хвостик", який в ідеалі має бути підсохлим. Шкірочка повинна бути твердою і гладенькою, м'якоть – дуже м'якою і навіть злегка рідкуватою.

Відрізняється "шарон" від "королька" і за смаком: перший солодший, особливо ізраїльський та іспанський, другий більш терпкий. Однак терпкість "королька" не повинна зводити вам зуби – це ознака нестиглості.

Як зберігати хурму

Хурму не можна запивати молоком
Хурму не можна запивати молоком / Фото: Pixabay

На нижній полиці холодильника недостиглий плід хурми може пролежати кілька тижнів, однак зберігати його дуже довго не варто. А якщо ви все-таки купили недозрілу хурму, то покладіть її в поліетиленовий пакет з перестиглим яблуком, тоді вона дуже швидко дозріє, буквально за кілька днів.

Нагадаємо, раніше "Сьогодні" розповідали, кому не можна вживати хурму. Ми також писали, як схуднути за допомогою хурми.

Реклама
Найважливіші та найцікавіші новини завжди під рукою
Life Сьогоднi в telegram-каналi Life Сьогоднi на Google News
Гороскоп
Твій гороскоп на Сьогодні
Читати гороскоп
Спецпроект
Календар лайфхаків
Червень
Лайфхаки за календарем
Гороскоп
Твій гороскоп на тиждень
20 - 26 червня
Читати гороскоп
Спецтема
Дорожче просто не знайдеш
Найдорожчий фітнес-центр
За що такі гроші?
Зворотній відлік
12
дній
04
годин
39
хвилин
12
секунд
6 - 18 червня

74-й Каннський кінофестиваль

Перейти на спецтему
Лайфхак дня
Як зібрати валізу у відпустку за 10 хвилин
Хакнути

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти