Новий рік не свято, якщо на столі немає бутербродів, тарталеток, млинців з червоною ікрою. Багато хто помітив, що перед святом стабільно з'являються нові виробники ікри. На банках напис – "ікра лососевих". А якої саме риби – незрозуміло. Щоб розібратися, яку саме ікру варто купувати, ми звернулися до експертів.
Як вибрати якісну ікру
Купувати на ринках ікру небажано, тому що якщо вона виявиться зіпсованою, ви не зможете її повернути. А ось в супермаркет – запросто. Навіть якщо купуєте з холодильника, перевіряйте температуру. Оптимальна для зберігання ікри – від – 6 ºС до – 2 ° С.
Вибираючи ікру в скляній банці, придивіться, щоб в ній не було осаду. Зазвичай в скло кладуть найкращу, якісну і дорогу ікру – приховувати виробникам такої ікри нічого.
В жерстяній банці в холодильнику ікра зберігається 6-12 місяців. "Ензимна" – до 3 місяців. Якщо такий термін придатності чесно вказано на баночці, можете не сумніватися в її походження. Але найчастіше нечесні виробники вказують на банці стандартні 12 місяців. Відкриту банку встигніть з'їсти за тиждень.
Купуючи ікру на вагу, враховуйте, що ідеальний її вид такий: вона повинна бути розсипчаста, з консистенцією середньої щільності, не сухий. Ще можна звернути увагу на ікру "шокової заморозки", яка зберігається при – 21 ºС. Повторно заморожувати її не можна.
Як зробити ікру в домашніх умовах
Якщо хочеться ікри, але ви не готові витрачати грошей або боїтеся за її якість, приготуйте ікру самостійно. Шеф-кухар Алік Бадретдінов знає простий рецепт – з имбирно-морквяного фрешу з додаванням агару.
Видавіть сік з 400 г моркви і процідіть. На літр рідини додайте 10 г агар-агару. Підігрійте суміш, постійно помішуючи. Додайте сіль і цукор за смаком. Коли суміш почне загусати, зніміть з плити. Візьміть диспенсер шприц і набираючи суміш, капайте в холодну олію. Розмішайте "ікру" і процідіть через сито, щоб відокремити від олії.
Така страва натуральна і корисна, правда, до рибного делікатесу вона не має ніякого відношення.