Головна Сьогодні

Як вибрати якісні копченості: корисні поради

Зловживання копченостями може нашкодити здоров'ю

Немає диму без вогню, а без диму – копченого м'яса. Такий вид приготування започаткували ще наші предки. Продукти мають подовжений термін зберігання, а ще – спокусливий аромат, який не залишить байдужим жодного любителя м'яса.

М'ясо готують в коптильні від 4-х до 15-ти годин в залежності від виду сировини. В топку кладуть щепки дров, в ідеалі – дубові. Таке копчення дорожче, але саме ця процедура не виділяє смол при горінні, на відміну від фруктових дерев.

Що корисніше: холодне або гаряче копчення

Зловживати копченими продуктами не можна
Зловживати копченими продуктами не можна
Фото: freepik.com

Розрізняють гаряче та холодне копчення. І це прямо впливає на користь продукту, запевняють дієтологи. Завдяки низькій температурі в м'ясі зберігається більше корисних речовин, але в процесі копчення утворюються канцерогени: смоли, альдегіди.

Українці кажуть, що найбільше в таких продуктах бояться іншого – рідкого диму . Так виробництва здешевлюють собівартість продукції. Але і він буває різним: синтетичним і натуральним. Останній практично не шкодить здоров'ю.

Чи безпечний рідкий дим

Продукція з рідким димом дешевша
Продукція з рідким димом дешевша
Фото: Pixabay

Рідкий дим продається в багатьох супермаркетах і коштує приблизно 40 грн. Щоб закоптити кілограм м'яса, знадобиться 1.5-3 столові ложки. В пакетик із застібкою потрібно покласти м'ясо і залити туди рідину. Результат – вже через 15 хвилин. Якщо ви хочете робити рулети або м'ясо для бутербродів, залиште маринуватися на 4 години. М'ясо можна і не тримати в рідкому димі, а злегка збризнути в кінці приготування з усіх боків.

Прийти до остаточної думки відносно безпеки продукту лікарі не можуть досі. Аргументують тим, що при копченні і так утворюються канцерогенні речовини, а рідкий дим буде тільки посилювати цей процес. Запам'ятайте, що такі продукти мають яскраво-золотий колір, стійкий аромат і низьку ціну . Розпізнати його можна тільки за цими показниками, тому що виробники не вказують спосіб приготування на етикетці.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати солянку з копченостями . "Сьогодні" також ділилися рецептом салату з копченою ковбасою .

Всі подробиці в спецтемі Правильне харчування: користь і шкода продуктів

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News
Джерело: Сьогодні

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти