Головна Сьогодні

Як вибрати гарне вино в магазині: корисні поради

Значення мають лише країна і сорт, тому ви завжди знайдете щось відповідне, де б ви не купували вино

Щоб купити смачне вино, необов'язково бути знавцем виноробства. Досить тільки уважно вивчити пляшку і придивитися до головних ознак. Ось деякі з них, які допоможуть визначити якісний напій.

Як вибрати недороге вино в супермаркеті

Як вибрати вино
Як вибрати вино
Фото: freepik.com

  • Викладення напоїв зазвичай здійснюється в класичному варіанті: дешеві напої розташовуються на нижній полиці, на рівні очей – дорожчі і якісні напої, на верхній полиці – ще дорожче. Якщо полиця одна, напої розташовані в порядку зростання цін зліва направо;
  • Вибираючи білі або рожеві вина, краще беріть пляшки з далеких полиць, оскільки світлі вина на світлі швидко псуються;
  • Молоде біле вино повинно бути чистим, прозорим, майже безбарвним, злегка золотистим, може мати легкий зеленуватий або лимонний відтінок;
  • У витриманих червоних винах може зустрічатися осад у вигляді кристалів насиченого червоного кольору. Це винний камінь – річ природна для хорошого витриманого вина;
  • Дивіться на рік врожаю. Якщо був неврожайний на виноград рік, то вина або подорожчають, або будуть коштувати так само, але частину з них будуть розбавляти водою, додавати концентрати і робити з відходів;
  • Бажано купувати тільки сортові вина (з одного сорту). Найпопулярніші сорти винограду – Merlo ( "мерло"), Malbec ( "мальбек"), Pino Noir ( "піно нуар"), Pino Grigio ( "піно-гріджіо"), Cabernet ( "каберне"), Chardonnay ( "шардоне ")," мускат "," ізабелла ". Купажні вина можуть робити з двох і більше сортів винограду, і замінити більш дорогий виноград на звичайний дешевий. Отже, ви купуєте дешевий неспіле за ціною дорогого. Якісне купажне вино від підробок може відрізнити тільки сомельє.

Як вибрати смачне вино: поради Джеймі Олівера

Будьте відкриті новим смакам
Будьте відкриті новим смакам
Фото: freepik.com

  • Підбір вина до страви не повинен бути надто чудернацьким і дорогим. Деякі з кращих смакових ансамблів утворюють недорогі вина і прості продукти;
  • Щоб дует вина і страви "зазвучав", необхідно розуміти, що саме ви їсте, які відчуття ця страва викликає на язику в готовому вигляді, що представляють собою складові його смаку. Пам'ятайте: поєднуватися повинні не тільки смаки, а й текстури;
  • В першу чергу потрібно знайти хороший магазин – це перша ланка, яка пов'язує вас зі світом вин. Зустріньтеся з людьми, які там працюють, опишіть їм, що ви любите, назвіть їм свій бюджет і нехай на основі цієї інформації вони підберуть щось для вас;
  • Не бійтеся експериментувати з різними винами. Кращий спосіб познайомитися з вином – це вийти із зони комфорту і спробувати нове;
  • Будьте відкритими до нових смаків. Відійдіть від стереотипів про деякі сорти винограду, стилі і регіони. Спробуйте все!
  • Гвинтові ковпачки гарантують, що вино доїхало до вас в ідеальному стані – саме так, як запланував винороб. Вони у жодному разі не є ознакою дешевого вина;
  • Не спокушайтеся красивою упаковкою – вона нічого не розповість вам про якість вина;
  • Хоч органічне вино і в моді, воно не здатне врятувати вас від похмілля!

Як відкрити вино без штопора

Вино можна відкрити без штопора
Вино можна відкрити без штопора
Фото: freepik.com

Переверніть пляшку, щоб змочити пробку зсередини. Акуратно встроміть лезо в пробку якомога глибше і потім, обережно повертаючи його в одну і ту ж сторону (наприклад, за годинниковою стрілкою) і одночасно витягаючи вгору, дістаньте пробку з пляшки.

Дивіться відео, як легко відкрити вино і шампанське:

Ніж можна тримати не прямо, а злегка під кутом – від цього пробка викручується трохи легше і ймовірність її ушкодження знижується. Але іноді пробка все ж кришиться і шматочки потрапляють в вино, порушуючи естетичність подачі. Ще одна небезпека – можна порізатися.

В якому келиху подавати вино

Винні келихи зазвичай звужуються догори
Винні келихи зазвичай звужуються догори
Фото: freepik.com

Форма келиха дійсно впливає на смакові якості вина. Наприклад, червоне вино краще пити з широкого келиха. Червоне вино повинно "подихати", насититися киснем – тоді розкриється його аромат і смак. Саме в такій формі келиха велика площа дотику рідини з повітрям.

Для білих вин підійдуть тюльпаноподобні келихи – завужені на кінчиках. Це дозволяє краще утримати і сконцентрувати аромат, оскільки у білих вин він слабкіше, ніж у червоних. Для ігристих вин підійдуть високі і вузькі келихи, щоб бульбашки швидко не "видихнулись".

Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом сангрії з червоного вина, а також писали, як зробити білий глінтвейн з фруктами.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News
Джерело: Сьогодні

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти