Курячі ніжки дуже популярні завдяки своїй доступності. Їх відварюють і смажать, тушкують і запікають. З курячих гомілок готують закуски і супи, їх маринують для гриля і барбекю, обсмажують у фритюрі і на сковороді.
Ми підготували для вас добірку цікавих рецептів, які підкажуть вам, як приготувати курячі ніжки в духовці і на плиті.
Курячі ніжки в духовці з молодою картоплею
Час приготування:
- 2 години
Складові:
- 800 г дрібної молодої картоплі
- 12 курячих гомілок
- 600 г помідорів чері (можна різних кольорів)
- Морська сіль – за смаком
- Мелений чорний перець – за смаком
- Оливкова олія
- Пучок свіжого орегано або базиліка (тільки листя)
- Червоний винний оцет – за смаком
Спосіб приготування:
- Картоплю за бажанням очистити і відварити до готовності.
- Поки вариться картопля, розігріти духовку до 200 ° С.
- Курячі ніжки скропити оливковою олією, посипати сіллю і перцем, перемішати.
- Розігріти велику сковороду, в яку поміститься все м'ясо в один шар. Смажити на сильному вогні, помішуючи, майже до повної готовності, близько 10 хвилин. Якщо у вас немає сковороди відповідного розміру, можна обсмажити курку в кілька прийомів. Перекласти м'ясо шумівкою у жароміцну форму або блюдо.
- Наколоти помідори гострим ножем і помістити на хвилину в окріп. Потім дати їм трохи охолонути і зняти шкірку.
- Відкинути картоплю на друшляк, злегка розчавити кожну бульбу.
- Розтерти в ступці більшу частину листя орегано або базиліка з дрібкою солі. Влити 4 ст. л. оливкової олії, додати трохи оцту і перцю. Ще раз перетерти і додати до курки разом з картоплею, помідорами і зеленню, що залишилася. Акуратно перемішати.
- Викласти все в один шар в деко або форму. Запікати в духовці до рум'яної скоринки, приблизно 40 хвилин.
- Подавати запечену курку гарячою, можна на салатних листках.
Курячі ніжки з апельсинами в духовці
Час приготування:
- 2 години
Складові:
- 10-12 курячих гомілок
- 1 апельсин
Для маринаду:
- Сік 1 апельсина
- 1-2 ст. л. оливкової олії
- 2 ч. л. гранульованого часнику
- 1 ч. л. сушеного базиліка
- 1 ч. л. куркуми
- 1 ч. л. солодкої меленої паприки
- 0,5 ч. л. гострої меленої паприки
- 0,5 ч. л. свежемолотого чорного перцю
- 0,5 ч.л. меленого імбиру
- Сіль – за смаком
Дивіться відео, як посмажити курячі крильця на грилі:
Спосіб приготування:
- З гомілок зсунути шкіру, щоб маринад краще просяк м'ясо.
- Змішати всі інгредієнти для маринаду, викласти гомілки в пакет із застібкою, залити маринадом, ретельно перемішати. Поставити пакет в холодильник мінімум на 1 годину. Під час маринування обов'язково кілька разів перемішати м'ясо.
- Перед запіканням заздалегідь вийняти пакет з холодильника, обтрусити з гомілок маринад (маринад зберегти!), шкіру повернути на місце. Апельсин нарізати товстими скибочками, кісточки видалити.
- Духовку розігріти до 180-200 °С.
- Деко застелити папером для випічки, розкласти гомілки в один шар, між ними покласти скибочки апельсина.
- Запікати гомілки до готовності. Це займе близько 40 хвилин, змащуючи кожні 10 хвилин маринадом.
- Запечені курячі ніжки смачно їсти разом з відвареним рисом, булгуром, кускус або картопляним пюре. Їх також можна подати з овочевим салатом.
Курячі ніжки з лимоном і часником на сковороді
Час приготування:
- 45 хвилин
Складові:
- Сіль, перець
- 10-16 курячих гомілок
- 1 столова ложка оливкової олії
- 4 столові ложки вершкового масла
- 3 зубчики часнику, дрібно нарізаних
- Цедра 1 лимона плюс 1 столова ложка лимонного соку
- 2 столові ложки петрушки, нарізаної
Спосіб приготування:
- Щедро натріть курячі ніжки сіллю і перцем і залиште при кімнатній температурі на 30 хвилин. Обсушіть паперовим рушником.
- Нагрійте сковороду діаметром 30 см з товстим дном (бажано не з антипригарним покриттям) на середньому вогні. Якщо у вас недостатньо велика сковорода, використовуйте дві менші сковороди.
- Додайте оливкову олію і половину вершкового масла. Коли масло спіниться, обсмажте ніжки з усіх боків порціями; перекладіть на тарілку.
- Зменшіть вогонь до середнього-низького, поверніть всі курячі ніжки назад в сковороду. Накрийте кришкою і готуйте протягом 20-25 хвилин, перевертаючи ніжки кожні 5-10 хвилин для рівномірного приготування.
- Зніміть кришку і додайте масло, що залишилося, часник, цедру лимона і лимонний сік. Акуратно струсіть, щоб суміш покрила всі ніжки.
- Зніміть сковороду з вогню і дайте постояти кілька хвилин. Посипте ніжки петрушкою і подавайте гарячими.
Курячі ніжки з літніми овочами за рецептом Гордона Рамзі
Час приготування:
- 2 години
Складові:
- 4 курячі стегенця
- 1 середній баклажан
- 2 кабачки
- 4 помідори-сливки або 200 г консервованих томатів у власному соку
- 2 шт. цибулі-шалот
- 2 зубчики часнику
- 4 ст.л. оливкової олії і ще трохи для подачі
- 1 склянка сухого білого вина
- Кілька гілочок чебрецю
- Кілька гілочок розмарину
- Сіль, мелений перець
Спосіб приготування:
- Баклажани нарізати кубиками, посипати сіллю, викласти в друшляк і залишити на 30 хвилин. Промити овочі холодною водою і обсушити паперовими рушниками.
- У сковороді з товстим дном розігріти 2 ст.л. оливкової олії. Курку посолити, поперчити і викласти в сковороду шкірою вниз. Смажити 3-4 хвилини до золотистого кольору, перевернути і готувати ще кілька хвилин. Перекласти на тарілку.
- Додати масло, що залишилося, в сковороду і викласти в неї порубану цибулю-шалот, роздавлений часник, баклажани і кілька гілочок чебрецю і розмарину. Готувати 5-7 хвилин, помішуючи, поки цибуля не стане прозорою, а баклажани злегка м'якими. Добре посолити і поперчити.
- Додати порізані кабачки, влити біле вино і тушкувати, поки рідина не випарується наполовину.
- Викласти овочі в форму для запікання. Додати нарізані помідори, очищені від шкірки і насіння. Зверху розкласти підсмажені курячі ніжки.
- Скропити оливковою олією, посипати листочками чебрецю і розмарину. Запікати в розігрітій до 190 °С духовці до готовності курки.
Курячі ніжки по-гавайски
Час приготування:
- 1 година 30 хвилин
Складові:
- 500 г банка ананасів в сиропі
- 10 г соусу чилі або гострої аджики
- 2 зубчики часнику
- 100 мл яблучного оцту
- 100 мл сиропу від ананасів
- 150 г цукру
- 6-8 курячих ніжок
Спосіб приготування:
- Обсмажуємо ананаси до утворення коричневої скоринки.
- Поки ананаси обсмажуються, можна зробити гостро-солодкий соус. У невеликій кухлик виливаємо оцет і доводимо його до кипіння.
- Як тільки оцет закипів, засипаємо цукор. Після того, як цукор розчинився, а соус трохи загус, закидаємо соус чилі (або аджику) і дрібно нарізаний часник.
- Ніжки викладаємо на деко, солимо і перчимо з усіх боків.
- Заливаємо соусом ніжки і розкладаємо ананаси.
- Деко ставимо в розігріту заздалегідь до 120-140 °С духовку на 20 хвилин. Через 20 хвилин ніжки перевертаємо, піднімаємо температуру до 180-200 ° C і ставимо ніжки назад в піч на 30-40 хвилин. Стежимо, щоб вони не підгоріли.
- Перекладаємо готову курку з ананасами в тарілку, наливаємо зверху соус.
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати курячі гомілки в сметані, а також ділилися рецептом паприкашу з курячими ніжками .