I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Як треба зберігати каву, щоб вона не розгубила свій аромат і смак

Головні вороги кави – це повітря і температура, в якій ви тримаєте каву

Так часто буває – купуєш каву про запас, тримаєш в упаковці і п'єш, доки вона не закінчиться. Тільки часто стається нерозуміння – чому щоразу смак і аромат кави стає гіршим. Відповідь на поверхні – вона абсолютно неправильно зберігається. Її "не влаштовує" або місце "дислокації", або температура, в якій вона перебуває. Експерт і популяризатор кави Андрій Чуковський розповів, де і з чим ми припускаємося помилок.

Фото: Андрій Чуковський, популяризатор кави

У цій невеликій статті я дам тобі відповідь на питання, яке тебе давно цікавило. Як зберігати каву вдома? Адже кажуть всяке. Хтось рекомендує зберігати мелену каву в холодильнику, а хтось вважає, що зерно навіть у пачці може зберігатися лише три тижні.

Реклама

Де правда?

Щоб розібратися – потрібно згадати, що ж приваблює нас у каві спочатку. Ми про це вже говорили раніше – аромат. Саме заради утримання аромату, що постійно зникає, люди і ставлять собі питання стосовно її зберігання. Я не хімік, щоб описувати процеси, що відбуваються в обсмаженому кавовому зерні. Я лише багато працював з кавою, щоб зуміти передати тобі досвід власних спостережень.

Але перед тим розберемося, навіщо ж люди хочуть зберігати каву довго?

Реклама

Зрозуміло – якщо тобі дісталося дуже рідкісне зерно або кава з дуже цікавим смаком і ароматом – ти захочеш "розтягнути" її надовше. Зісно, варто продовжувати "термін життя" кави, якщо ти отримав спадок від бабусі, більша частина якого – обсмажена кава (припустимо, кілограмів 10), і ти точно не вип'єш її самостійно найближчі кілька місяців.

Варто спробувати зупинити "старіння", якщо ти відправився у відпустку на кілька місяців, а каву залишив удома через те, що вона не помістилася в ручній поклажі. Важко собі уявити інші причини.

Отже. Тобі зрозуміло з тексту вище, що в запасі є приблизно кілька місяців, за які з нормальною кавою нічого не станеться.

Реклама

Зізнаюся – деяке зерно через п'ять-шість тижнів після обсмажування тільки почне наближатися до свого потенціалу смаку та аромату. Це частіше стосується щільнішого і не глибоко обсмаженого зерна. Найчастіше – високогірної арабіки. Наприклад – ефіопської. І як би тобі не кричали професіонали зі світу кавових задоволень, що я збрехав – все одно посилатимуся на їхнє бажання продавати тобі зерно частіше, оголошуючи "старим" ще дуже придатне для готування кави.

Я б із задоволенням зруйнував вщент міфи, пов'язані зі зберіганням зерна.

Наприклад – клапан на кавовій упаковці існує не для того, щоб кава "дихала", і навіть не для того, щоб ти, придавивши ніжно пачку, відчув весь спектр ароматів продукту (це скоріше побічне явище). А для того, щоб вуглекислий газ, що поступово виходить з обсмаженої кави, не розпирав пачку, і вона не займала вдвічі більше місця на складі. Думаю, не треба казати про те, що не варто зберігати свіжу, придатну до вживання каву у вакуумі через ту ж постійну дегазацію. Це стосується і меленого зерна.

Але щось я не бачив роздутих пакетів з меленим зерном, а отже, його фасували не таким вже й свіжим. Навіщо такій каві збереження?

Мені колись довелося трохи розібратися в темі зберігання кави і трохи поекспериментувати. З'ясувалося – головним ворогом кави з часом стає окислення і жирно-кисле бродіння. В одному випадку ворожий контакт з повітрям. В іншому – температура, сприятлива для бродіння. І знаєш – обидві ці реакції можна зупинити...

От кілька правил, як зберегти каву на половину вічності:

  1. Не часто відкривай упаковку і не залишай її відкритою надовго.
  2. Змелюй зерно прямо перед приготуванням і не купуй мелену каву.
  3. Не бійся холодильника. Низька температура уповільнює всі реакції, що відбуваються в зерні. Тільки не забудь заклеїти скотчем клапан – щоб аромат солоних огірків і сиру "не прилип" до зерна.

В ідеальному варіанті – ти, не розкриваючи пачку зі свіжообсмаженою кавою, заклеюєш клапан, залишаєш у морозилці за температури – 20 градусів хоч на кілька років. З часом, після розморожування, встигаєш приготувати і випити її за кілька тижнів... І головне – не заморочуватися. Ідеальноїо кави більше, ніж тобі здається. Лови мить зараз, а не відкладай на потім. Адьйос.

Тут читайте про 13 добавок до кави, які зроблять її кориснішою.


Нагадаємо, 10 квітня пройшов гранд-фінал гіпершоу "Маска". Він шокував всіх. Радість, здивування, захоплення – ми зібрали всю палітру емоцій учасників в одному відео. Зриваємо маски і кайфуємо разом! І головне – проект продовжили на другий сезон!

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти