Бульйон – універсальний засіб отямитися вранці, після свят з розкішним застіллями. Він допомагає шлунку "запуститися", а організму в цілому – відчути себе краще. Якщо є бажання, то можна, звісно, постаратися і приготувати красивий бульйон з яєчним павутиннням. А можна просто відварити м'ясо з овочами і спеціями і пити. Але щоб отримати хороший і смачний бульйон, треба знати деякі нюанси в його приготуванні. Вони наведені нижче.
У супі важлива кожна дрібниця. Правда, найважливіша – як правильно приготувати бульйон – зовсім навіть і не дрібниця. Тут діють суворі правила.
У чому і як готувати?
- Щоб не зіпсувати смак бульйону, потрібно використовувати каструлі з алюмінію або нержавіючої сталі.
- Для приготування бульйону з 1 кг яловичини або телятини необхідно 4 л води, для приготування бульйону з 1,5 кг курятини – 3,5 л води.
- Сіль кладемо з розрахунку ¼ ч.л. на 1 л води.
- Воду для бульйону необхідно доводити до кипіння поступово, а для трав і овочів теж є певні пропорції: на кожен кг м'яса – 100 г моркви, 100 г цибулі, можна додати 100 г селери і пучок петрушки.
Темний бульйон
Для приготування темного бульйону краще брати м'ясо, зрізане з лопаткової частини туші або огузка. При приготуванні бульйону з телятини використовують також шийку і голяшку.
Концентрований освітлений бульйон (консоме)
Інгредієнти:
- Яловичина – 300 г
- Шніт-цибуля – 1 пучок
- Морква – 1 шт.
- Стебло селери – 1 шт.
- Яєчний білок – 2 шт.
- М'ясний бульйон – 2,5 л
- Херес – 4 ст. л.
Рецепт приготування:
1. Яловичину дрібно нарізаємо, кришимо шніт-цибулю, нарізаємо моркву кільцями, кришимо стебло селери.
2. М'ясо, овочі та яєчні білки поміщаємо в каструлю і заливаємо бульйоном.
3. Постійно помішуючи, доводимо суміш до кипіння, після чого зменшуємо вогонь і варимо близько 1 години.
4. Проціджуємо бульйон через дрібне сито з марлею, після чого розливаємо по тарілках. Перед подачею в кожну тарілку додаємо по 1 ст. л. хересу.
М'ясний бульйон
Інгредієнти:
- Яловичина – 800 г
- Телятина – 600 г
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Шніт-цибуля – 100 г
- Стебло селери – 1 шт.
- Сіль
Рецепт приготування:
1. М'ясо нарізаємо кубиками, викладаємо у велику каструлю, додаємо холодну воду, доводимо на невеликому вогні до кипіння (хороший бульйон виходить тільки з м'яса, яке довго варили на слабкому вогні).
2. Знімаємо піну, що утворилася на поверхні, додаємо покришену цибулю, нарізану часточками моркву, накришений шніт-цибуля і селера, солимо бульйон.
3. Зменшуємо вогонь і варимо бульйон ще 3,5 години. Знімаємо каструлю з вогню, проціджуємо бульйон, даємо охолонути і відправляємо в холодильник.
Готовий м'ясний бульйон можна використовувати для приготування супів, різото, соусів і підлив.
Рибний бульйон
Інгредієнти:
- Біла риба – 1 кг
- Петрушка – 1 пучок
- Чебрець свіжий – 1 гілочка
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Стебло селери – 1 шт.
- Чорний перець грубого помелу – 1 ст.л.
- Сіль
Рецепт приготування:
1. Наливаємо в каструлю 2 л води, додаємо трави, нарізану скибочками моркву, цибулю, селеру, перець, сіль. Доводимо воду до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо бульйон 30 хвилин. Відставляємо бульйон охолоджуватися.
2. Коли бульйон стане теплим, викладаємо в нього рибу, повертаємо на вогонь, доводимо до кипіння бульйон, зменшуємо вогонь і варимо ще 20 хвилин.
3. Знімаємо бульйон з вогню і разом з рибою даємо охолонути.
Проціджений бульйон можна використовувати для приготування супу з рисом, різото з морепродуктами. Якщо готувати бульйон тільки з кісток і голів, їх потрібно додавати в каструлю разом з травами.
Овочевий бульйон
Інгредієнти:
- Картопля – 2 шт.
- Лук – 2 шт.
- Шніт-цибуля – 2 пучка
- Морква – 2 шт.
- Ріпа – 2 шт.
- Стебло селери – 2 шт.
- Помідори чері – 3 шт.
- Сіль
Рецепт приготування:
1. Картоплю очищуємо і нарізаємо дрібними кубиками, Кришимо: цибулину, шніт-цибулю, моркву, ріпу, селеру, чері розрізаємо на 4 частини.
2. Всі овочі викладаємо у велику каструлю, заливаємо 1,5 води, солимо і доводимо до кипіння.
3. Зменшуємо вогонь і варимо бульйон при легкому кипінні 20 хвилин.
4. Знімаємо каструлю з плити, охолоджуємо бульйон, а потім проціджуємо.
Курячий бульйон
Інгредієнти:
- Курча – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Стебло селери – 1 шт.
- сіль
Рецепт приготування:
1. Для бульйону дуже важливо знайти саме домашнього курчати або курку. З курчати видаляємо шкіру і зайвий жир. Викладаємо в каструлю разом з овочами, наливаємо стільки води, щоб птах була повністю покрита, солимо.
2. На середньому вогні доводимо воду до кипіння, зменшуємо вогонь, і при легкому кипінні варимо курку близько 2 годин. Час від часу знімаємо піну.
3. Готовий бульйон проціджуємо через ситечко і даємо охолонути. Курячий бульйон можна подавати з галушками, з овочевими слайсами або омлетом.
Тут дізнаєтеся, з чого починається здоровий ранок дієтолога.
Читайте також: