I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Як приготувати смачний бульйон: корисні поради та рецепти

Ці рекомендації допоможуть вам зварити ідеальний бульйон

Бульйон – універсальний засіб отямитися вранці, після свят з розкішним застіллями. Він допомагає шлунку "запуститися", а організму в цілому – відчути себе краще. Якщо є бажання, то можна, звісно, постаратися і приготувати красивий бульйон з яєчним павутиннням. А можна просто відварити м'ясо з овочами і спеціями і пити. Але щоб отримати хороший і смачний бульйон, треба знати деякі нюанси в його приготуванні. Вони наведені нижче.

У супі важлива кожна дрібниця. Правда, найважливіша – як правильно приготувати бульйон – зовсім навіть і не дрібниця. Тут діють суворі правила.

Реклама

У чому і як готувати?

  • Щоб не зіпсувати смак бульйону, потрібно використовувати каструлі з алюмінію або нержавіючої сталі.
  • Для приготування бульйону з 1 кг яловичини або телятини необхідно 4 л води, для приготування бульйону з 1,5 кг курятини – 3,5 л води.
  • Сіль кладемо з розрахунку ¼ ч.л. на 1 л води.
  • Воду для бульйону необхідно доводити до кипіння поступово, а для трав і овочів теж є певні пропорції: на кожен кг м'яса – 100 г моркви, 100 г цибулі, можна додати 100 г селери і пучок петрушки.

Темний бульйон

Для приготування темного бульйону краще брати м'ясо, зрізане з лопаткової частини туші або огузка. При приготуванні бульйону з телятини використовують також шийку і голяшку.
Концентрований освітлений бульйон (консоме)

Інгредієнти:

Реклама
  • Яловичина – 300 г
  • Шніт-цибуля – 1 пучок
  • Морква – 1 шт.
  • Стебло селери – 1 шт.
  • Яєчний білок – 2 шт.
  • М'ясний бульйон – 2,5 л
  • Херес – 4 ст. л.

Рецепт приготування:

1. Яловичину дрібно нарізаємо, кришимо шніт-цибулю, нарізаємо моркву кільцями, кришимо стебло селери.

2. М'ясо, овочі та яєчні білки поміщаємо в каструлю і заливаємо бульйоном.

Реклама

3. Постійно помішуючи, доводимо суміш до кипіння, після чого зменшуємо вогонь і варимо близько 1 години.

4. Проціджуємо бульйон через дрібне сито з марлею, після чого розливаємо по тарілках. Перед подачею в кожну тарілку додаємо по 1 ст. л. хересу.

Читайте також:

М'ясний бульйон

/ Фото: Pexels

Інгредієнти:

  • Яловичина – 800 г
  • Телятина – 600 г
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Шніт-цибуля – 100 г
  • Стебло селери – 1 шт.
  • Сіль

Рецепт приготування:

1. М'ясо нарізаємо кубиками, викладаємо у велику каструлю, додаємо холодну воду, доводимо на невеликому вогні до кипіння (хороший бульйон виходить тільки з м'яса, яке довго варили на слабкому вогні).

2. Знімаємо піну, що утворилася на поверхні, додаємо покришену цибулю, нарізану часточками моркву, накришений шніт-цибуля і селера, солимо бульйон.

3. Зменшуємо вогонь і варимо бульйон ще 3,5 години. Знімаємо каструлю з вогню, проціджуємо бульйон, даємо охолонути і відправляємо в холодильник.

Готовий м'ясний бульйон можна використовувати для приготування супів, різото, соусів і підлив.

Рибний бульйон

Фото: Іnstagram.com/natawa.korotkova

Інгредієнти:

  • Біла риба – 1 кг
  • Петрушка – 1 пучок
  • Чебрець свіжий – 1 гілочка
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Стебло селери – 1 шт.
  • Чорний перець грубого помелу – 1 ст.л.
  • Сіль

Рецепт приготування:

1. Наливаємо в каструлю 2 л води, додаємо трави, нарізану скибочками моркву, цибулю, селеру, перець, сіль. Доводимо воду до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо бульйон 30 хвилин. Відставляємо бульйон охолоджуватися.

2. Коли бульйон стане теплим, викладаємо в нього рибу, повертаємо на вогонь, доводимо до кипіння бульйон, зменшуємо вогонь і варимо ще 20 хвилин.

3. Знімаємо бульйон з вогню і разом з рибою даємо охолонути.

Проціджений бульйон можна використовувати для приготування супу з рисом, різото з морепродуктами. Якщо готувати бульйон тільки з кісток і голів, їх потрібно додавати в каструлю разом з травами.

Овочевий бульйон

Інгредієнти:

  • Картопля – 2 шт.
  • Лук – 2 шт.
  • Шніт-цибуля – 2 пучка
  • Морква – 2 шт.
  • Ріпа – 2 шт.
  • Стебло селери – 2 шт.
  • Помідори чері – 3 шт.
  • Сіль

Рецепт приготування:

1. Картоплю очищуємо і нарізаємо дрібними кубиками, Кришимо: цибулину, шніт-цибулю, моркву, ріпу, селеру, чері розрізаємо на 4 частини.

2. Всі овочі викладаємо у велику каструлю, заливаємо 1,5 води, солимо і доводимо до кипіння.

3. Зменшуємо вогонь і варимо бульйон при легкому кипінні 20 хвилин.

4. Знімаємо каструлю з плити, охолоджуємо бульйон, а потім проціджуємо.

Читайте також:

Курячий бульйон

Варити бульйон треба мінімум 5-6 годин
Варити бульйон треба мінімум 5-6 годин

Інгредієнти:

  • Курча – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Стебло селери – 1 шт.
  • сіль

Рецепт приготування:

1. Для бульйону дуже важливо знайти саме домашнього курчати або курку. З курчати видаляємо шкіру і зайвий жир. Викладаємо в каструлю разом з овочами, наливаємо стільки води, щоб птах була повністю покрита, солимо.

2. На середньому вогні доводимо воду до кипіння, зменшуємо вогонь, і при легкому кипінні варимо курку близько 2 годин. Час від часу знімаємо піну.

3. Готовий бульйон проціджуємо через ситечко і даємо охолонути. Курячий бульйон можна подавати з галушками, з овочевими слайсами або омлетом.

Тут дізнаєтеся, з чого починається здоровий ранок дієтолога.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти