Еклери – це довгасті французькі тістечка із заварного тіста з ніжним кремом усередині. Найчастіше еклери наповнюють заварним або масляним кремом, але ви також можете зробити смачну начинку зі згущеного молока.
Класичні еклери із заварним кремом
Інгредієнти на 8-10 штук:
- Вода – 250 г
- Вершкове масло – 60 г
- Цукор – 15 г
- Сіль – 3 г
- Борошно – 125 г
- Яйця – 3 шт.
Для заварного крему:
- Вершки 30% -ї жирності – 250 г
- Молоко – 250 г
- Ванільна паличка – 1 шт.
- Яйця – 2 шт.
- Цукор – 100 г
- Крохмаль кукурудзяний – 40 г
Для шоколадної глазурі:
- Чорний шоколад – 100 г
- Вершки 30% -ї жирності – 20 г
- Вершкове масло – 10 г
- Сіль за смаком
Рецепт приготування:
- Для початку слід приготувати заварне тісто. Для нього додаємо до води масло, сіль і цукор, ставимо на вогонь і чекаємо, коли вода закипить (а масло, відповідно, розтане). Після закипання всипаємо борошно. Тут же починаємо ретельно перемішувати всю суміш віночком, не знімаючи каструлю з вогню, поки трохи не "запече дно. В процесі зникають грудочки, а саме тісто заварюється.
- Далі слід додати в тісто яйця і змішати за допомогою міксера. Оскільки вони бувають різних розмірів, то додавати слід по одному яйцю і стежити, яким ставатиме тісто. Якщо яйця середнього розміру, то їх потрібно три штуки. Правильне заварне тісто має стати матовим, еластичним і водночас повільно стікати, якщо його зачерпнути ложкою.
- Пергаментом застилаємо деко і за допомогою кондитерського мішка висаджуємо майбутні еклери. Форму їм можна надати будь-яку. Традиційно ж роблять або довгасті, або круглі тістечка. Якщо у вас немає кондитерського мішка, можна згорнути конусом пергамент, зробити на куточку надріз потрібного розміру і вже через нього формувати випічку.
- Після того як весь деко у нас заповниться, ми змочуємо руки водою (щоб тісто не липнуло до пальців) й акуратно загладжуємо "хвостики", які можуть з'явитися в процесі. Також перед посадкою в духовку можна скропити водою весь пергамент.
- Відправляємо наші еклери випікатися при температурі 210 градусів на 30-35 хвилин, а самі тим часом приступаємо до підготовки крему для начинки і шоколадної глазурі.
- Для крему спершу розрізаємо ванільну паличку і вичищаємо з неї серцевину. Змішуємо в каструлі молоко і вершки, додаємо ванільну паличку (всю, саму паличку ми потім дістанемо) і ставимо на вогонь, щоб воно закипіло. Яйця в цей же самий час змішуємо з цукром за допомогою віночка (особливо ретельно збивати не треба). Туди ж додаємо крохмаль, знову змішуємо. Знімаємо з вогню закипіле молоко з вершками і ваніллю, акуратно, тонкою цівкою (щоб яйця не зварилися), вливаємо в яєчну суміш, ретельно перемішуємо і переливаємо назад в каструлю. Ставимо на слабкий вогонь і заварюємо крем, весь час помішуючи, щоб суміш не пристала до дна. Коли вона закипить, відраховуємо 30 секунд і знімаємо з вогню (весь цей час не припиняємо активно перемішувати віночком).
- При бажанні в крем можна додати апельсиновий лікер (10 г) для додання додаткового смаку й аромату. Або стільки ж рому і трохи натертої апельсинової цедри. Любителі інших смаків можуть ставити експерименти: додавати інші інгредієнти, які впливають на смак, наприклад какао. До того, як крем охолов, його треба періодично перемішувати, щоб не утворилася скоринка.
- Для глазурі на початку розтоплюємо на паровій бані шоколад. Після цього знімаємо шоколад з вогню (як і раніше залишаючи його на паровій бані), додаємо вершки і масло, перемішуємо за допомогою віночка в однорідну масу. Глазур готова. До речі, любителі білого шоколаду можуть замінити ним чорний і навіть підфарбувати його за допомогою харчового барвника.
- До цього моменту повинні бути готові наші тістечка – вони піднімуться і стануть коричнево-золотистого кольору. Тепер їх треба наповнити кремом: або надрізати кожне тістечко посередині уздовж (не до кінця), викласти ложкою крем і закрити верхньою половинкою, або за допомогою кондитерського мішка (мішка з пергаменту) збоку через невеликий отвір наповнюємо тістечка кремом.
- Після того як всі еклери будуть з начинкою, покриваємо їх глазур'ю за допомогою кулінарного пензлика (або просто викладаючи і розрівнюючи глазур ложкою).
- Залишається тільки дати еклерам остаточно охолонути (можна поставити на 10 хвилин в холодильник), і можна чаювати.
Масляний крем для еклерів
Для нього беремо 200 грамів вершкового масла, залишаємо при кімнатній температурі, щоб воно стало м'яким, і додаємо до нього 100 г сметани і цукрову пудру до смаку. Змішуємо віночком або міксером в однорідну масу, якою і наповнюємо тістечка.
Крем на згущеному молоці
Для нього потрібно зварити згущене молоко: банка поміщається в воду (так, щоб вода її покрила) і вариться на середньому вогні 2-3 години при постійно киплячій воді. Періодично треба підливати воду, щоб банка не лопнула. Після того як згущене молоко зварилося, додаємо до нього вершкове масло: на 1 банку 150 грамів. Перемішуємо – крем готовий.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, з чого складаються торти, від яких не гладшають.Також сайт "Сегодня" повідомляв, як обрати якісні кондитерські вироби.
Дивіться відео, як приготувати вершковий крем з коньяком:
Читайте також: