Халва – один з найпопулярніших східних десертів. Вона з'явилася в Ірані ще в V столітті до нашої ери, а потім завоювала серця ласунів Сходу. Найчастіше халву в Україні роблять з соняшнику, а в Туреччині – з кунжуту. Якісна солодкість пластична, добре ріжеться і не розсипається.
Ми розповімо, як зробити смачну домашню халву з насіння соняшнику, цукрового сиропу і збитого яєчного білка.
Домашня халва
Час приготування:
- 1 година
Калорійність:
- 537 ккал на 100 г
Складові:
- 500 г очищеного насіння соняшника
- 150 г цукру
- 1 яєчний білок
- 70 мл води
- 1 ст. л. ванільного цукру
Спосіб приготування:
- Насіння обсмажити на сухій сковороді до золотистого кольору. Пересипати в миску і остудити.
- Викласти насіння невеликими порціями в блендер і перетирати до тих пір, поки не почне виділятися олія і маса не стане однорідною. Знадобиться приблизно 5-7 хвилин перемішування на порцію.
- Відокремити яєчний білок від жовтка і збити його до стійких піків.
- У невелику каструлю налити воду і додати цукор. Варити на повільному вогні до консистенції карамелі.
- Знову збити білок вінчиком і, постійно помішуючи, акуратно влити в нього цукровий сироп по краю ємності, щоб він не потрапив на вінчик.
- Додати карамельну масу до пасти з насіння і швидко перемішати, щоб халва не була ламкою. Перекласти халву в форму, щільно утрамбувати і дати охолонути.
Корисна порада
У халву можна додати арахіс або родзинки.
Дивіться відео, як приготувати вареники з халвою:
Нагадаємо, раніше ми писали, як зробити солодкий рулет з родзинками, маком та халвою, а також ділилися рецептом повітряного зефіру на желатині.