Якщо ви святкуєте Великдень, паски і сирні паски обов'язково повинні бути присутніми в цей день на вашому столі. І навіть якщо у вас є свій, перевірений поколіннями сімейний рецепт, спробуйте зробити святкову паску по-новому.
Для приготування сирної паски важливо взяти якісні продукти, бажано домашні сир і сметану. Також вам знадобиться спеціальна дерев'яна або пластмасова форма у вигляді пірамідки.
Сирна паска: класичний рецепт
Час приготування:
- більше 3-х годин
Інгредієнти:
- 500 г сиру
- 100 г родзинок
- 50 г мигдалю
- 80 г вершкового масла
- 100 г сметани 22%
- 200 г цукрової пудри
- 2 жовтки
- Цукати – 100 г
Спосіб приготування:
- Відокремити яєчні білки від жовтків.
- Замочити родзинки і мигдаль в окропі.
- Масло кімнатної температури змішати з цукром і жовтками, збити до отримання світлої пишної маси.
- Сир протерти через сито.
- Змішати цукати, сир і яєчну масу.
- Збити сметану і додати до сиру. Всипати мигдаль.
- Застелити пасочницу марлею, акуратно перекласти сирну масу в форму. Поставити зверху вантаж (наприклад, тарілку або банку з водою).
- Поставити в холодильник мінімум на добу. Зняти вантаж, акуратно перевернути паску на тарілку. Забрати форму і марлю.
- За бажанням прикрасити сирну паску горішками або цукатами.
Сирна паска: рецепт від Тіни Кароль
Час приготування:
- більше 3-х годин
Інгредієнти:
- 1 кг сиру
- 1 склянка вершків 10% жирності
- 5 яєць
- 2 склянки цукру
- 1 пачка вершкового масла
- По 100 г родзинок (краще світлого), волоських горіхів, цукатів
- 1 пакетик ванільного цукру
- Цедра 1 лимона
Спосіб приготування:
- Відокремте жовтки від білків і збийте, додайте вершки і доведіть до кипіння на в каструлі з товстим дном, постійно помішуючи.
- Поки маса охолоджується, обсмажте горіхи на сухій сковороді, а родзинки вимийте і висушіть. Натріть цедру одного лимона.
- У масу, що остигла, покладіть сир, вершкове масло і ретельно розітріть. Потім додайте родзинки, цукати, горіхи, лимонну цедру і ванільний цукор і добре перемішайте.
- Суміш викладається в форму для паски на два шару вологої марлі і ставиться в холодильник під гніт на 12 годин.
- Готову паску можна прикрасити цукатами, глазур'ю, посипаннями.
Дивіться відео, як вибрати якісний сир:
Сирна паска в духовці: рецепт від Даші Малахової
Час приготування:
- 1.5 години
Інгредієнти:
- 500 г сиру
- 75 г вершкового масла
- 1/2 склянки картопляного крохмалю
- 1/2 склянки цукру
- 1/2 склянки родзинок
- 1/2 склянки волоських горіхів
- 5 яєць (2 жовтки + 3 яйця з білками)
- Оливкова олія
- Цедра 1/2 лимона
- Щіпка ваніліну
Для глазурі:
- 1 склянка цукрової пудри
- Трохи лимонного соку
- 1/2 стручка ванілі
Спосіб приготування:
- Розм'якшіть вершкове масло, вийнявши його заздалегідь з холодильника.
- Промийте ретельно родзинки.
- Подрібніть в блендері волоські горіхи.
- Перекрутіть на м'ясорубці сир, додайте в сирну масу розм'якшене вершкове масло і ретельно все перемішайте.
- Збийте яйця з цукром. Введіть в збиті яйця крохмаль, ванілін і цедру, не перестаючи перемішувати.
- Додайте в сирну масу збиті з цукром і крохмалем яйця і знову ретельно перемішайте.
- Додайте в масу родзинки, волоські горіхи і акуратно перемішайте.
- Наповніть приблизно до половини обсягу форму, попередньо змащену оливковою олією. Випікайте паску 40 хвилин (в залежності від розміру форм) при температурі 180 ºС.
- Для глазурі змішайте віночком цукрову пудру, лимонний сік і насіння ванілі. Покрийте сирні паски і прикрасьте марципановими квітами.
Заварна сирна паска: рецепт з фото
Час приготування:
- більше 3-х годин
Інгредієнти:
- 450 г м'якого сиру
- 2/3 чашки цукру
- 100 г вершкового сиру
- 2 варені жовтки від великих яєць
- 130 мл вершків 33% -35%
- 1/3 склянки (70 мл) мигдальної муки
- 1 ст.л. лимонної цедри
- 1 ч.л. лимонного соку
- 1/2 ч.л. ваніліну
- 1/2 чашки світлого або темного родзинок
- Дрібно нарізані зацукровані фрукти або цукати – для прикраси
Для соусу:
- 200 г свіжих або заморожених ягід
- 3 ст.л. цукрової пудри
- 30 мл води
Спосіб приготування:
- У мисці змішати протертий через сито сир, цукор, вершковий сир і яєчні жовтки.
- Поступово додаючи вершки, збити суміш до отримання однорідної гладкої маси.
- Додати мигдалеве борошно або мелений очищений мигдаль, терту цедру лимона, лимонний сік і ванілін. В кінці всипати промиті і обсушені родзинки.
- Застелити форму для сирної паски вологою марлею в кілька шарів. Додати сирну масу, накрити звисаючими краями марлі. Зверху покласти блюдце з вантажем.
- Обов'язково поставити форму на миску, в яку буде стікати рідина. Відправити в холодильник на 12-16 годин.
- Дістати сирну паску з форми і акуратно зняти марлю.
- Збити всі інгредієнти для ягідного соусу блендером і процідити через сито. Налити трохи соусу в тарілку і викласти зверху сирну паску. Прикрасити десерт цукатами і подавати.
Сирна паска шоколадна
Час приготування:
- більше 3-х годин
Інгредієнти:
- 50 г родзинок
- 2 ст. л. коньяку
- 400 г сиру
- 75 г цукрової пудри
- 90 г м'якого вершкового масла
- 375 мл вершків 33%
- 300 г чорного шоколаду
- Терта цедра одного апельсинами
Спосіб приготування:
- Ізюм промийте і замочіть в алкоголі на півгодини.
- Сир, вершкове масло, цукрову пудру і 200 мл вершків з'єднайте в чаші кухонного комбайна. Збийте до однорідного стану.
- Шоколад розламати на шматочки і розтопіть з вершками, що залишилися на водяній бані. Додайте до сирної маси і знову збийте до однорідності. Потім додайте родзинки і дрібно натерту цедру апельсина. Перемішайте.
- Спеціальну пасочницу акуратно застеліть марлею в чотири шари. Викладіть в неї сирну масу. Загорніть краї марлі, покладіть зверху блюдце, а на нього поставте вантаж (банку з водою або іншою). Приберіть в холодильник на ніч.
- Переверніть сирну паску на блюдо, акуратно зніміть форму і марлю. Прикрасьте за бажанням, наприклад, цукатами з апельсинових кірок.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом простий шоколадної паски . "Сьогодні" також писали, як приготувати сирну паску з білим шоколадом і кокосовою стружкою .