Тиляпія – дуже смачна і дешева риба. У ній мало кісток і ніжна м'якоть, майже позбавлена специфічного рибного запаху.
Філе тиляпії можна запікати з картоплею у фользі, тушкувати на сковороді з овочами, готувати в духовці під майонезом або просто смажити в клярі. Смак риби буде доречно підкреслити соком лайма чи сухим білим вином.
Тиляпія: рецепт у клярі
Час приготування:
- 30 хвилин
Складові:
- 8 філе тиляпії
- 300 г борошна
- 2 яйця
- сіль, перець – за смаком
- 50 мл рослинної олії
Спосіб приготування:
- Промити філе тиляпії, нарізати на порційні шматочки.
- В одну мисочку розбити яйця з невеликою кількістю солі, в іншу насипати борошно, сіль і перець.
- Обваляти кожен шматочок риби в борошні, потім – в яйці.
- Обсмажити рибу в клярі на рослинній олії з обох боків. В цілому – приблизно 7-8 хвилин, до повної готовності. Подавати в гарячому вигляді.
Дивіться відео, як зробити рибну запіканку з картоплею:
Тиляпія: рецепт на сковороді
Час приготування:
- 30 хвилин
Складові:
- 4 філе тиляпії
- 1 ст.л. вершкового масла
- сіль і спеції – за смаком (куркума, перець, мелений часник, чебрець і орегано)
Спосіб приготування:
- У невелику мисочку викласти сіль і улюблені спеції. Перемішати.
- Вимити і обсушити філе тиляпії. Кожен шматочок обваляти в спеціях з двох боків.
- Розтопити на сковороді вершкове масло.
- Викласти рибу і смажити з обох боків до рум'яної скоринки на середньому вогні. Тиляпію в спеціях на сковороді подавати гарячою.
Тиляпія: рецепт від шеф-кухаря Сергія Малаховського
Час приготування:
- 40 хвилин
Складові:
- 2 тиляпії
- каррі
- 50 г тростинного цукру
- 200 мл морквяного соку
- 150 мл грейпфрутового соку
- 30 мл соку лайма
- 5 мл лимонного соку
- 3 картоплини
- 350 мл води
- 300 мл рослинної олії
- 25 г крохмалю
- 1 морква
- перець чилі
- імбир
- лайм
- лимон
- цибуля зелена
- кріп
- сіль, чорний перець – за смаком
- білий перець
Спосіб приготування:
- Посипати філе тиляпії каррі. Додати сіль, білий перець і тростинний цукор. Залишити на кілька хвилин.
- Зробити соус. Налити морквяний і грейпфрутовий сік в сковороду. Додати подрібнений імбир, перець чилі, сік і цедру лайма, лимонний сік і тростинний цукор.
- Ввести в соус крохмаль, розведений у воді. Помістити філе тиляпії в соус. Готувати дві хвилини. Полити зверху рибу соусом. Тримати на вогні до готовності.
- Нашаткувати очищену картоплю соломкою. Обсмажити в рослинній олії. Помістити на сито, щоб олія стекла. Посолити, поперчити. Нашаткувати моркву соломкою.
- Викласти рибу на тарілку. Помістити зверху картоплю і моркву. Прикрасити шматочком лимону, кропом і зеленою цибулею.
Тиляпія в духовці з майонезом
Час приготування:
- 40 хвилин
Складові:
- 5-6 філе тиляпії
- 100 г твердого сиру
- майонез
- рослинна олія
- чорний мелений перець
- каррі або спеції для риби
- сіль
Спосіб приготування:
- Розморозити рибу, помити і просушити за допомогою серветок.
- Укласти в глибокий посуд, посолити, додати чорного меленого перцю і приправ.
- Тонким шаром змастити майонезом. Накрити посуд, дати постояти 15-20 хвилин.
- Перекласти філе в жароміцний посуд, попередньо злегка змастивши олією.
- Натерти твердий сир, посипати рибу і відправити в духовку. Запікати при 180-200 ºС до утворення золотистої скоринки.
- Розділити рибу на порційні шматки і прикрасити зеленню.
Саламур з тиляпії: рецепт
Час приготування:
- більше 3-х годин
Складові:
- 1 кг тілапії
- 200 г солі
- 1.5 ст.л. оцту
- 4 ст.л. соняшникової олії
- 1-2 цибулини
- 4 лаврові листки
- 4 горошини духм'яного перцю
Спосіб приготування:
- Рибу очистити, випатрати, зрізати плавники і зробити з боків невеликі надрізи.
- Нарізати шматочками по 1.5 -2 см, ще раз вимити і засипати сіллю, добре перемішати і залишити на дві години солитися.
- Потім рибу добре промити під проточною водою. На дно банки помістити лавровий лист і перець. Чергуючи, викласти рибу і нарізану кільцями цибулю.
- Додати олію, оцет і добре струсити банку. Залишити в холодильнику на 12 годин, періодично струшуючи банку.
Нагадаємо, раніше ми писали, як смачно приготувати скумбрію. Сьогодні.Lifestyle також ділилися рецептом риби під сирною скоринкою від Юлії Висоцької.