Яловичина – не найпопулярніший інгредієнт для шашлику. Але якщо правильно вибрати м'ясо, грамотно його замаринувати і не пересушити в процесі смаження, ви отримаєте дуже соковитий, смачний і м'який шашлик.
Гарніри до цієї страви зазвичай не готують, але зелень, свіжі овочі і хліб – обов'язкові. Додатково подають нарізану кільцями ріпчасту цибулю і соуси.
Шашлик з яловичини у винному маринаді
Час приготування:
- понад 3 години
Складові:
- 1 кг яловичої вирізки
- жменя сушених томатів (без масла)
- 1 сушений перець чилі
- 1 стакан червоного сухого вина
- 1/2 лайма чи лимона
- 1/2 червоної цибулини
- 2-3 зубчики часнику
- мелений чорний перець
Спосіб приготування:
- Томати і перець помістити в чайну чашку. Залити окропом і дати настоятися близько півгодини.
- Цибулю і часник нарізати довільно. Помістити їх в чашу блендера. Туди ж відправити сік лайма і мелений чорний перець. Додати розмочені томати і перець чилі.
- Залити половиною чашки води, в якій запарюють томати. Подрібнити блендером в однорідну масу. Влити вино і перемішати.
- Маринувати м'ясо від 3 до 8 годин.
- Нанизати шматочки м'яса на шампури і готувати на мангалі.
Дивіться відео, як замаринувати різні види м'яса:
Шашлик з яловичини із зеленню від Юлії Висоцької
Час приготування:
- 3 години
Складові:
- 1.5 кг яловичої вирізки
- 3 великі цибулини
- 1 лимон
- 1 пучок тархуна
- 1 пучок кінзи
- 1 пучок петрушки
- 1 пучок базиліка
- 500 мл води мінеральної газованої
- 0.5 ч. л. меленого перцю
- 1.5 ч.л. морської солі
Спосіб приготування:
- М'ясо промити і нарізати великими шматочками.
- Цибулю почистити, нарізати кільцями і перемішати з м'ясом.
- Зелень крупно порізати і викласти до м'яса з цибулею.
- Лимон розрізати на 8 частин і додати до шашлику.
- Залити м'ясо газованою водою, перемішати і залишити на годину-півтори при кімнатній температурі.
- Замариноване м'ясо посолити і поперчити, нанизати на шампури разом з цибулею і посмажити на мангалі.
Шашлик з яловичини в гірчичному маринаді
Час приготування:
- понад 3 години
Складові:
- 1 кг м'якоті яловичини
- 250 мл рослинної олії
- 3 ст.л. порошку гірчиці
- 2 ст.л. 3% оцту
- 3-5 зубчики часнику
- 1 ч.л. чорного меленого перцю
- сіль, зелень – за смаком
Спосіб приготування:
- Часник пропустити через прес, змішати з сухою гірчицею, оцтом, олією, перцем і сіллю.
- Додати зелень за смаком і натерти отриманою сумішшю шматки м'яса.
- Маринувати кілька годин, потім нанизати на шампури і посмажити на мангалі.
МОЗ закликає : При перших симптомах респіраторних захворювань обов'язково зателефонуйте до сімейного лікаря. Залишайтеся вдома! Самоізоляція – найдієвіший спосіб убезпечити себе від інфікування.
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати смачні соуси до шашлику. Сьогодні.Lifestyle також розповідали, як зварити шурпу з баранини на багатті.