Головна Сьогодні

Як приготувати сливовий пиріг: ТОП-5 рецептів

Кінець серпня і початок вересня – саме час пекти пироги зі сливами

Рецептів пирогів зі сливами більше, ніж з будь-яким іншим фруктом. Для приготування смачної домашньої випічки бажано обирати сливи сорту "Угорка" – вони найсоковитіші й ароматні.

Сливовий пиріг з дріжджового тіста

cake-1578684_960_720
Дріжджовий пиріг зі сливами
Фото: pixabay.com

Складові:

Для тіста:

  • 375 г борошна
  • 20 г свіжих дріжджів
  • 1 ч.л. + 75 г цукру
  • 125 мл молока
  • 60 г вершкового масла
  • 1/2 ст.л. лимонної цедри
  • 1 яйце
  • дрібка солі

Для начинки:

  • 2 кг слив
  • 2-3 ст. л. цукру
  • 1-2 ч. л. меленої кориці

Рецепт приготування:

  1. Просіяти в миску борошно, зробити поглиблення, розкришити в нього дріжджі, всипати чайну ложку цукру, влити тепле молоко і розмішати, захопивши трохи борошна, щоб в поглибленні утворилася густа кашка. Поставити на 15 хвилин в тепле місце, щоб дріжджі спінилися.
  2. Додати в борошно розтоплене вершкове масло, цукор, сіль, цедру і яйце. За допомогою міксера замісити еластичне тісто (вимішувати 5-7 хвилин).
  3. Трохи помісити тісто вручну на посипаному борошном столі. Сформувати кулю, покласти в миску, накрити, залишити до збільшення об’єму вдвічі. Знову добре вимісити і відбити тісто на столі, щоб видалити великі бульбашки повітря. Знову накрити тісто і дати йому злегка підійти (близько 10 хвилин).
  4. Сливи помити, обсушити, розрізати навпіл або на четвертинки, видалити кісточки.
  5. Тісто розкачати на папері для випікання за розмірами дека, перекласти разом з папером на деко, сформувати невеликий бортик. Викласти на тісто сливи нахлистом.
  6. Випікати 20 хвилин в попередньо розігрітій до 200°С духовці. Посипати цукром, змішаним із корицею, і випікати ще 10 хвилин.
  7. Подавати пиріг теплим або холодним разом зі збитими вершками.


Американський сливовий пиріг

nastogadka-2196964_960_720
Пиріг зі сливової начинкою
Фото: pixabay.com

Складові:

  • 3/4 склянки цукру
  • 113 г вершкового масла
  • 1 склянка борошна
  • 2 яйця
  • 1 ч. л. розпушувача
  • дрібка солі
  • 12 слив
  • 2 ст. л. коричневого цукру
  • 1 ч. л. кориці

Рецепт приготування:

  1. Розм'якшене вершкове масло збити з цукром. По одному додати яйця і сіль, знову збити.
  2. Додати просіяне борошно, змішане з розпушувачем. Вийде досить густе тісто.
  3. Готове тісто викласти в змащену або застелену пергаментом форму. Розкласти на тісті розрізані на половинки сливи (шкіркою донизу).
  4. В окремій чашці змішати 2 ст. л. цукру з 1 ч. л. кориці. Посипати сливи цукром.
  5. Поставити форму в розігріту до 180°С духовку і випікати до готовності 30-40 хвилин. Подавати сливовий пиріг теплим разом з кулькою ванільного морозива.

Сливовий тарт Татен з корицею

plum-cake-2662696_960_720
Перевернутий пиріг зі сливами
Фото: pixabay.com

Складові:

Для тіста:

  • 200 г борошна
  • дрібка солі
  • 1 яйце
  • 100 г вершкового масла
  • 1-2 ст. л. молока або води

Для начинки:

  • 500 г слив
  • 90 г цукру
  • 10 г ванільного цукру
  • щіпка кориці
  • 30 г вершкового масла

Рецепт приготування:

  1. Борошно розтерти разом з кубиками вершкового масла і сіллю, щоб вийшла суміш, схожа на хлібні крихти. Додати яйце і молоко, замісити тісто і скачати його в кулю. Відправити в холодильник на півгодини.
  2. Сливи помити, розрізати навпіл і видалити кісточки.
  3. Розтопити вершкове масло в сотейнику, додати цукор, ваніль і корицю. Готувати, поки суміш не почне пузиритися і ставати золотисто-коричневою. Вилити карамель у форму. Розкласти зверху половинки слив шкіркою догори.
  4. Розкачати тісто, викласти його зверху і підвернути краї. Запікати в розігрітій до 180 градусів духовці близько 45 хвилин або до золотистого кольору коржа.
  5. Готовий пиріг трохи остудити, накрити форму плоскою тарілкою і перевернути.

Пряний сливовий пиріг

cake-1588975_960_720
Сливовий пиріг з прянощами
Фото: pixabay.com

Складові:

  • 1 1/2 чашки борошна
  • 2 ч. л. розпушувача
  • 1/4 ч. л. солі
  • 1/4 ч. л. меленого кардамону
  • 75 г м'якого вершкового масла
  • 3/4 чашки світло-коричневого цукру
  • 2 великих яйця
  • 1/3 чашки олії без запаху
  • терта цедра 1 апельсина
  • 1 1/2 ч. л. ванільного екстракту
  • 8 слив, розрізаних навпіл

Рецепт приготування:

  1. Змішати борошно з розпушувачем, сіллю і кардамоном.
  2. Масло збити в пишний світлий крем, близько 3 хвилин. Додати цукор, збивати ще 2 хвилини. Додати по одному яйця, збиваючи по хвилині після кожного додавання.
  3. Додати олію, цедру і ваніль, перемішуючи міксером на середній швидкості. Всипати борошняну суміш в масляну, швидко перемішати.
  4. Форму для випічки застелити пергаментом. Перелити тісто у форму, розрівняти. Викласти сливи зрізом догори.
  5. Випікати при 180 С протягом 40 хвилин. Готовність перевірити зубочисткою. Остудити пиріг у формі протягом 15 хвилин, після чого перекласти на решітку.

Сливовий пиріг з мигдальним франжипаном

cake-1587096_960_720
Пиріг з мигдалем і сливами
Фото: pixabay.com

Складові:

Для коржа:

  • 125 г вершкового масла
  • 4 ст. л. цукру
  • 250 г борошна
  • 1 яйце
  • 1 ч. л. розпушувача
  • 1 пакетик ванільного цукру

Для начинки:

  • 1 кг слив
  • 3 ст. л. борошна
  • 50 г меленого мигдалю
  • 75 г м'якого вершкового масла
  • 2 яйця
  • 50 г цукру
  • 1 пакетик ванільного цукру

Рецепт приготування:

  1. Борошно для коржа просіяти разом з розпушувачем, додати яйце, цукор, ваніль, дрібно нарізане вершкове масло і швидко порубати тісто ножем або в комбайні.
  2. Загорнути в харчову плівку і відправити на 30 хвилин в холодильник.
  3. Решту вершкового масла збити з цукром і яйцями, додати борошно, мелений мигдаль і ваніль, добре перемішати.
  4. Сливи розрізати навпіл, видалити кісточки. Кожну половинку надрізати уздовж до середини.
  5. Роз'ємну форму діаметром 26 см змастити вершковим маслом. Викласти тісто і сформувати бортики.
  6. Зверху викласти начинку, розрівняти. Придавлюючи, викласти сливи надрізаною частиною догори.
  7. Поставити пиріг в розігріту до 180°С духовку на 45-50 хвилин. Готовий пиріг остудити у формі.

Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" писав, як зробити і законсервувати сливовий соус на зиму. Ми також розповідали, як приготувати сливовий пиріг з медом і хрусткою крихтою.

Дивіться відео, як приготувати сливове вино в домашніх умовах:

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News
Джерело: Сьогодні

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти