Приготування класичного торта "Наполеон" – тривалий і трудомісткий процес, але результат того вартий. Цим ніжним десертом просто неможливо не спокуситися.
Дивіться відео, як вибрати якісний торт:
Щоб відсвіжити смак торта, прикрасьте його шматочками свіжих фруктів і ягід у відповідності до сезону. Чудовим доповненням до десерту стане домашній карамельний соус.
Торт "Наполеон" із заварним кремом
Час приготування:
- 4 години
Калорійність:
- 255 ккал на 100 г
Інгредієнти:
Для тіста:
- Борошно вищого сорту – 500 г
- Масло вершкове – 490 г
- Вода крижана – 200 мл
- Сіль – 10 г
Для заварного крему:
- Молоко жирне – 500 мл
- Масло вершкове – 400 г
- Яйце (жовток) – 7 шт.
- Цукор – 125 г
- Борошно – 25 г
- Крохмаль – 25 г
- Цукор ванільний – 1 ч. л.
Спосіб приготування:
- Борошно просійте. Розтопіть 100 г вершкового масла, решту приберіть у холодильник.
- Борошно змішайте з розтопленим маслом, водою і сіллю. Вимішуйте все до однорідності, поки не почне відлипати від рук. Скачайте тісто в грудку, загорніть у плівку і приберіть до холодильника на 1 годину.
- Тверде масло викладіть на папір для випічки або на силіконовий килимок. Накрийте другим аркушем паперу, качалкою злегка відбийте і розкачайте. Приберіть на 2 хвилини в холодильник.
- Вийміть тісто з холодильника, розкачайте в квадрат завтовшки 2-3 см. Викладіть на нього охолоджене масло, складіть тісто конвертиком. Переверніть конверт швом донизу.
- Відбийте качалкою, щоб рівномірно розподілити масло по тісту, розкачайте в прямокутник товщиною 1 см. Складіть тісто втричі, почавши з короткого кінця шару, і знову розкачайте. Приберіть у холодильник на 30 хвилин. Охолоджене тісто ще раз складіть утричі, розкачайте і знову згорніть. Охолодіть 1 годину. Повторіть так ще двічі. Готове тісто наріжте на квадрати, розкачайте тонкі коржі, проколіть і випікайте на деку з папером по 10 хвилин при 210 °С.
- Приготуйте крем. Скип'ятіть молоко і ваніль. Жовтки змішайте з цукром, борошном, крохмалем, улийте 0,3 л гарячого молока, перемішайте. У молоко, що залишилося, вилийте жовткову масу, доведіть до кипіння, заварюйте 1 хвилину, помішуючи. Зніміть із вогню, додайте 0,5 кг вершкового масла і збивайте крем до охолодження (40 °С). Викладіть залишок м'якого масла і знову збийте. Змазуйте коржі кремом, викладаючи один на другий. Дайте настоятися 12 годин, наріжте на трикутники.
Як зробити сметанне листкове тісто для "Наполеона"
Інгредієнти: 600 г вершкового масла, 1100 г борошна, 130 г сметани, щіпка солі, 4 ч. л. оцту.
У просіяне борошно покладіть розм'якшене масло, перемішайте. Додайте сметану, сіль і оцет, вимісіть еластичне тісто. Розділіть на 12 частин, накрийте плівкою і приберіть у холодильник на 30 хвилин.
Розкачайте з тіста тонкі коржі, проколіть виделкою. Випікайте кожен коржик 10 хвилин за температури 210 градусів. Викладіть один на другий, змащуючи кожен заварним кремом, і дайте настоятися в холоді ніч.
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати торт "Наполеон" на сковороді з заварним кремом. "Сьогодні" також ділилися рецептом дієтичного "Наполеона" з лаваша. Шматочок такого торта вагою 100 г містить усього 120 ккал.