У 2018 році Різдвяний піст розпочнеться 28 листопада і триватиме до 6 січня. Протягом 40 днів церковний статут забороняє вживати в їжу будь-які продукти тваринного походження – м'ясо, яйця і молоко. Під час посту можна їсти крупи, бобові, овочі і фрукти. Ми поділимося кращими рецептами пісних салатів з буряка. Вони багаті на клітковину, вітаміни і швидко дарують відчуття ситості.
Вінегрет з квашеною капустою і грибами
Складові:
- 4 картоплини
- 2 буряки
- 300 г квашеної капусти
- 300 г маринованих білих грибів
- 4 солоних огірки
- 2 моркви
- 1 ріпчаста цибуля
- 4 ст.л. рослинної олії
- сіль за смаком
Рецепт приготування:
- Буряк, моркву і картоплю попередньо запекти до готовності, потім почистити і нарізати дрібними кубиками.
- Цибулю почистити і дрібно порубати.
- Огірки і гриби нарізати кубиками, змішати з запеченими овочами.
- Квашену капусту віджати, порізати і додати до овочів разом з цибулею.
- Вінегрет посолити, заправити олією. Дати вінегрету настоятися перед подачею.
Пісний салат з буряка і апельсинів
Складові:
- 1 варений або печений буряк (приблизно 200 г)
- 1 апельсин
- дрібно натерта цедра апельсина
- жменя смажених волоських горіхів
- салатний мікс або рукола
Для заправки:
- 3 ст. л оливкової олії
- 2 ст. л апельсинового соку
- 1 ч.л. меду
- 1 ст.л. діжонської гірчиці
- сіль перець
Рецепт приготування:
- Буряк очистити, нарізати пластинками.
- Апельсин почистити і розібрати на дольки, видаливши білі плівки і кісточки.
- Викласти на тарілку промите салатне листя, шматочки буряка і апельсина. Посипати горіхами і цедрою.
- Змішати всі інгредієнти заправки і полити салат.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Пісний салат з буряка, моркви і яблук
Складові:
- 1 невеликий буряк
- 1 невелика морква
- половина яблука
- лимонний сік
- рослинна олія
- суміш сухих трав
- сіль перець
Рецепт приготування:
- Відварити буряк і натерти на тонкій тертці.
- Посолити, поперчити, побризкати частиною лимонного соку і рослинної олії.
- Зверху натерти очищену моркву, потім яблуко нашаткувати тонкими скибочками.
- Ще раз посолити, поперчити, скропити лимонним соком і олією, посипати травами.
Салат із сирого буряка з грушею
Складові:
- 1 невеликий буряк
- 1 маленька морква
- 1 стигла, але тверда груша
- 1 ст. л. свіжовичавленого лимонного соку
- 1 ст. л. свіжовичавленого апельсинового соку
- 3 ч. л. рослинної олії
- морська сіль, мелений чорний перець
- насіння льону, кунжуту
Рецепт приготування:
- Приготувати заправку. Збити виделкою лимонний і апельсиновий сік з маслом,
- додати сіль і перець за смаком.
- Буряк, моркву і грушу почистити і нарізати соломкою, полити заправкою і перемішати.
- При подачі посипати підсмаженими на сухій сковороді насінням льону і кунжуту, відразу ж подати до столу.
Пісний салат з буряка з часником і горіхами
Складові:
- 3 буряки
- 2-3 зубчики часнику
- сіль, мелений перець
- оливкова або рослинна олія
- 50 г волоських горіхів
Рецепт приготування:
- Буряк помити і запекти в духовці до м'якості, загорнувши у фольгу. Охолодити, почистити і натерти на крупній тертці.
- Часник почистити, пропустити через прес.
- Горіхи підсушити в духовці або на сковороді, дрібно порубати.
- Змішати буряк, часник, масло, сіль і перець. Готовий салат посипати горіхами.
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати вітамінний салат з квашеної капусти з журавлиною.
Дивіться відео, як приготувати корисну заправку для салату: