Рецепт плову на багатті мало відрізняється від приготування на плиті. До складу страви входить основний набір інгредієнтів, характерний для будь-якого плову, будь то ферганський плов, узбецький плов або святковий "Байрам ош". Тільки не забудьте, що казан для плову повинен бути жароміцним, із товстим дном.
Рецепт плову на багатті в казані
Час приготування:
- 2 години
Інгредієнти:
- Баранина – 1,2 кг
- Морква – 800 г
- Цибуля ріпчаста – 300 г
- Часник – 100 г
- Олія соняшникова – 50 мл
- Курдючний жир – 250 г
- Рис для плову – 1 кг
- Зіра – 2 ст.л.
- Коріандр – 2 ч.л.
- Барбарис – 2 ст.л.
- Помідор сушений – 1 ст.л.
- Паприка – 1 ч.л.
- Гострий перець – 1/2 ч.л.
Для прикрашання:
- Болгарський перець або чилі
Для соусу:
- Сир в тубі (знежирений) – 500 г
- Вода – 200 мл
- Часник – 20 г
- Кінза – 50 г
- Кріп – 30 г
- Зелена цибуля – 50 г
Дивіться відео з найкращими рецептами плову:
Спосіб приготування:
- М'ясо чистимо від жилок і ріжемо на великі шматки.
- Курдюк чистимо і ріжемо на невеликі кубики (1,5 см).
- Овочі миємо і чистимо. Цибулю ріжемо півкільцями, моркву – крупною соломкою. Часник очищаємо від лушпиння, підрізаємо корінець і робимо надрізи на зовнішніх зубчиках.
- Рис перебираємо, добре промиваємо під проточною водою (або п'ять разів промиваємо, змінюючи воду), відціджуємо.
- Розігріваємо казан на великому вогні, в малій кількості рослинної олії розтоплюємо курдючний жир до утворення шкварок. Шкварки виймаємо.
- Спочатку готуємо зірвак. Для цього обсмажуємо цибулю до м'якості і золотистого кольору.
- Слідом відправляється м'ясо. М'ясо смажимо до гарної скоринки з усіх боків! Тому важливо, щоб температура на перших етапах була максимальною.
- Через 10 хвилин додаємо моркву.
- Ще через 10 хвилин наливаємо півтора літра води, доводимо до кипіння.
- Кладемо прянощі, солимо.
- Через 5 хвилин вирівнюємо зірвак, і поверх нього рівномірно розподіляємо весь наш рис.
- Зменшуємо вогонь на мінімум, виймаємо палаючі дрова, залишаючи під казаном лише вугілля.
- Накриваємо кришкою і чекаємо 40 хвилин.
- Через 20 хвилин можна перемішати рис. Не чіпаючи зірвак, згрібаємо рис до центру, потім тильною стороною ложки розрівнюємо купу.
- Перед самою подачею змішуємо знежирений сир із водою до стану йогурту, додаємо сіль, часник і рубану зелень.
- Готовий плов розкладаємо по тарілках таким чином, щоб знизу був рис, а зверху м'ясо.
- Подаємо зі свіжими овочами та мискою соусу.
МОЗ закликає: при перших симптомах респіраторних захворювань обов'язково зателефонуйте сімейному лікарю. Залишайтеся вдома! Самоізоляція – найдієвіший спосіб убезпечити себе від інфікування.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати бограч на вогні. Сьогодні.Lifestyel також писав, як смачно запекти овочі на вогнищі.