"Заварний крем – це базовий соус, який готують на кухнях численних ресторанів світу. І хоча репутація британської кухні значно зіпсувалася – особливо за останні 50 років, заварний крем залишається одним з найкращих її досягнень. Пропоную вам рецепт-основу, який стане в нагоді для приготування багатьох десертів", – розповів Джеймі Олівер.
Справжній заварний крем
Інгредієнти на 4-6 порцій:
- 500 мл незбираного молока
- 565 мл вершків для збивання
- 6 ст. л. дуже дрібного цукру
- 1 стручок ванілі, розрізаний навпіл, насіння витягти
- 8 великих яєць курей вільного вигулу або органічних яєць
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Рецепт приготування:
- Змішайте в каструльці молоко, вершки, 4 столові ложки цукру і стручок ванілі разом із насінням. Доведіть до кипіння, зніміть з вогню і залиште на кілька хвилин, щоб суміш злегка охолола – за цей час аромат ванілі перейде в молоко.
- У великій мисці розітріть яєчні жовтки разом з 2 столовими ложками цукру до блідого кольору.
- Дістаньте з молочної суміші стручок ванілі, половником влийте трохи суміші в жовтки і збийте. Додавайте молоко по половнику за раз, добре збиваючи перед кожною наступною порцією.
- Перелийте всю суміш в теплу каструльку і поставте на слабкий вогонь ще на кілька хвилин, весь час помішуючи силіконовою лопаткою або дерев'яною ложкою. Через кілька хвилин жовтки згорнуться достатньо – соус загусне і стане блискучим. Він має триматися на задньому боці ложки.
- Коли ви дочекаєтеся цього, негайно вимкніть вогонь. Якщо готувати крем занадто швидко, занадто довго або на занадто сильному вогні, він, ймовірно, перетвориться на яєчню. Втім, не хвилюйтеся: якщо ви помітили в кремі згустки або грудочки, зніміть його з вогню, перелийте в холодну каструльку і процідіть через сито в чисту миску. Готовий крем можна їсти як у теплому, так і в холодному вигляді.
- Якщо ви хочете розігріти крем, краще робити це на киплячій водяній бані – так він не згорнеться.
Нагадаємо, раніше ми ділилися секретами приготування теплих салатів від Джеймі Олівера. Сайт "Сегодня" також писав, як приготувати майонез від Джеймі Олівера.
Дивіться відео, як приготувати крем з вершків з коньяком: