Картопляна запіканка в духовці – це смачне, дуже ситне і доступне блюдо. Його можна не тільки приготувати на обід або вечерю, а й подати гостям за святковим столом.
Картопляну запіканку смачно їсти разом зі свіжими овочами, консервованим зеленим горошком, маринованими огірками або грибами. Її можна доповнити сметаною або натуральним йогуртом.
Картопляна запіканка з фаршем
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 8 середніх картоплин
- 2 моркви
- 1 цибулини
- 1-2 зубчики часнику
- 500 г яловичого фаршу
- 50 г вершкового масла
- Трохи тертого сиру
- Сіль, перець
- Рослинна олія
Спосіб приготування :
- Картоплю, моркву і часник відварити в підсоленій воді, злити рідину.
- Додати масло і розім'яти все пюре. Можна додати трохи молока, якщо пюре сухе.
- Фарш обсмажити, розбиваючи грудочки лопаткою. Додати подрібнену цибулю. Посолити, поперчити. Продовжувати смажити до готовності цибулі. Не пересушити.
- Духовку розігріти до 200 °С.
- У форму 15х22 викласти половину картопляно-морквяного пюре, потім фарш, а зверху – другу половину пюре.
- Посипати тертим сиром і розкласти зверху тонкі скибочки вершкового масла.
- Відправити в духовку на 15-20 хвилин. Для того, щоб зверху утворилася скоринка, в кінці можна включити режим гриля на кілька хвилин.
Дивіться відео, як зробити картопляну запіканку з рибою:
Картопляна запіканка з м'ясом
Час приготування:
- 1.5 години
Складові:
- 700 г картоплі
- 100 г сметани
- 3 яйця
- 650 г яловичого фаршу
- 200 г ріпчастої цибулі
- 200 г томатів у власному соку
- 15 г часнику
- 5 г розмарину
- 50 г вершкового масла
- Мускатний горіх – щіпка
- Чорний перець, сіль
- Рослинна олія
Спосіб приготування:
- Готуємо картопляну частину. Відварюємо картоплю, розминаємо її і змішуємо зі сметаною. Додаємо яйця, вершкове масло, щіпку мускатного горіха, чорний перець і сіль.
- Для м'ясної частини цибулю і часник ріжемо дрібно, складаємо окремо.
- Томати у власному соку дрібно рубаємо.
- На рослинній олії обсмажуємо цибулю до рум'яного кольору, ближче до кінця додаємо часник, і вже через хвилину кладемо туди ж фарш.
- Добре обсмажуємо, після чого додаємо томати, сіль, перець і подрібнений розмарин.
- Злегка уварюємо соус, щоб він став густіше, але важливо не перестаратися, щоб не згорів.
- Беремо глибоку форму, змащуємо її маслом, на дно викладаємо третину картопляного пюре тонким шаром, поверх викладаємо м'ясну начинку, а зверху – решту картоплі.
- Запіканку відправляємо в піч, нагріту до 180 ° C, на 20-25 хвилин. Критерієм буде рівна рум'яна кірочка.
- Даємо трохи охолонути, нарізаємо на великі шматки, подаємо зі сметаною або без.
Картопляна запіканка з грибами
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 500 г картоплі, тонко нарізаного
- 150 г молока
- 5 ст.л білого вина
- Сіль, перець – за смаком
- 2 ст.л вершкового масла
- 2 зубчики часнику і 2 ст.л рослинної олії
- 300 г печериць
- 100 г тертого сиру
Спосіб приготування:
- Нагріти духовку 210 °С, змастити маслом форму для запіканки.
- Змішати нарізану картоплю, молоко, вино, сіль і перець.
- Закип'ятити в каструлі і варити, помішуючи, поки готуються гриби.
- Нагріти масло і обсмажити часник, потім додати гриби і готувати приблизно три хвилини, помішуючи.
- Потім з'єднати гриби з картоплею і молоком і вилити все в форму. Запікати 35-45 хвилин. Через 15-20 хвилин від початку приготування посипати запіканку тертим сиром.
Картопляна запіканка з сиром
Час приготування:
- 1 година 40 хвилин
Складові:
- 4 столові ложки вершкового масла плюс для змащування форми
- 5-6 середніх картоплин
- 1 чайна ложка солі або за смаком
- Мелений чорний перець
- 4 зубчики часнику, дрібно нарізаного
- 1 середня цибулина, нарізана дрібними кубиками
- 225 г сиру кімнатної температури
- 1 чашка вершків
- 2 столові ложки рубленого свіжого розмарину
- 3 стебла зеленої цибулі, тонко нарізані
- 1 чашка тертого пармезану
Спосіб приготування:
- Розігрійте духовку до 180 °С. Змастіть маслом форму 20х30 см.
- Наріжте картоплю дуже тонко. Покладіть її в форму для випічки і посипте 1/2 чайної ложки солі і невеликою кількістю перцю.
- У великій сковороді на середньому вогні розтопіть вершкове масло. Додайте часник і цибулю і смажте до прозорості, періодично помішуючи, близько 5 хвилин.
- Додайте вершковий сир і готуйте до однорідності, приблизно 3 хвилини. Додайте 1/2 чайної ложки солі і трохи перцю. Спробуйте і додайте спеції на свій смак.
- Додайте розмарин і зелену цибулю, перемішайте. Нарешті, вмішати 1/2 чашки тертого пармезану.
- Вилийте вершкову суміш поверх картоплі. Посипте залишками пармезану і запікайте до золотисто-коричневого кольору і бульбашок, не менше години.
- Дайте постояти 10 хвилин перед подачею на стіл.
Запіканка з картопляного пюре
Час приготування:
- 1.5 години
Складові:
- 600 г гарбуза
- 1 кг картоплі
- 1 цибулина
- 2 ст.л. рослинної олії
- 100 мл молока
- 50 г масла
- 120 г бекону
- 100 г копченого чеддеру
- Сіль, перець – за смаком
Спосіб приготування:
- Картоплю, гарбуз і цибулю почистити.
- Картоплю нарізати великими шматочками і відварити в підсоленій воді до м'якості. Злити рідину, додати вершкове масло і підігріте молоко, розім'яти в пюре.
- Гарбуз і цибулю довільно нарізати, тушкувати на розігрітій з олією сковороді до м'якості. Посолити. Збити за допомогою блендера.
- Бекон нарізати невеликими шматочками і обсмажити до золотистого кольору.
- Сир натерти на тертці.
- Перемішати картопляне і гарбузове пюре і сир, залишивши частину чеддера для посипання. Викласти половину пюре в нероз'ємну жароміцних форму, зверху розкласти бекон і пюре, що залишилося.
- Посипати тертим сиром і запікати в розігрітій до 180 °С духовці, поки не з'явиться золотава скоринка.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати запіканку з кабачків з помідорами. Сьогодні.Lifestyle також писали, як запекти кольорову капусту з сиром і вершками .