Модний манікюр

Пальто на осінь

Відпочинок в Турції

Сумка Кароль

Тести

Ціна - космос!

Як вибрати стиглий і солодкий кавун

Раніше серпня купувати кавуни не варто, оскільки біологічних період їх дозрівання – останній місяць літа

Кавун – ідеальний десерт для спекотного літнього дня. Ця ягода практично повністю складається з води, тому відмінно освіжає і втамовує спрагу.

Якісний кавун краще купувати не раніше серпня. Але навіть в сезон цю ягоду важливо вибирати правильно. Про що потрібно знати і на що звертати увагу, щоб кавун дістався стиглий і солодкий?

Як вибрати правильний кавун

Реклама

Купувати кавуни краще не раніше серпня
Купувати кавуни краще не раніше серпня / Фото: Depositphotos

Коли? Хочемо попередити відразу: хоча кавуни і з'являються у продажу мало не в червні, раніше серпня купувати ягоду не варто – біологічні терміни дозрівання баштанних – останній місяць літа. Тому навіть якщо вам в червні попадеться солодкий і смачний кавун, немає ніякої гарантії, що він дійшов до кондиції природним шляхом – швидше за все його скоростиглість пояснюється тим, що виробник щедро напхав його нітратами.

Читайте також:

Реклама

Де? Ідеальне місце для покупки – намет поруч з полем, де вони ростуть. Але якщо таке поле вам недоступно, то вирушайте на ринок. А ось в супермаркеті будьте обережні – часто супермаркети закуповують їх ще незрілими. Нерідко кавуни продають поблизу доріг. Так, це зручно, але пам'ятайте, що кавун також як і інші фрукти і овочі, які тут продаються, вбирають пил і шкідливі гази автомобілів.

Об `єм. Кавуни бувають різних сортів – одні сорти більші за розміром, інші дрібніші. Тому запам'ятайте просте правило: з кавунів одного сорту потрібно вибирати кавун великий, але не величезний. Тобто, уникайте як дрібних кавунів – ці зазвичай ще не дозріли, так і гігантів – швидше за все вони перегодовані нітратами. Ідеальний кавун важить 6-10 кг.

Дивіться відео, як купувати кавуни і дині:

Реклама

Зовнішній вигляд кавуна. Смуги стиглого кавуна повинні бути максимально контрастними, а сама кірка твердою і блискучою. Якщо кавун недозрілий, то його кірка буде м'якою, оскільки, коли ягода дозріває і вже не в змозі вбирати вологу, то її кірка твердне, ніби повідомляючи, що "все, я дійшов до кондиції".

Інший параметр зовнішнього вигляду кавуна – жовта, а іноді навіть помаранчева пляма. Це той самий бік, на якому кавун вилежувався на полі. Розмір цієї плями повинен бути для дрібних сортів 5 см, а для великих 10 см. Дуже велика пляма – це привід відмовитися від такого кавуна – ймовірно, йому не вистачало світла, коли він дозрівав, через що він виявиться несмачним. Не варто також брати кавун з білою плямою – такий, швидше за все, визрівав при несприятливих умовах і навряд чи буде смачним.

Нітрати в кавуні можуть викликати отруєння
Нітрати в кавуні можуть викликати отруєння / Фото: freepik.com

Хлопчик чи дівчинка? Можливо, ви пам'ятаєте з уроків біології, що кавун – ягода двостатева. Дівчата (їх можна впізнати по плоскому низу і широкому кружечку) смачніше, так як в них більше цукру, а кісточок менше. Менш смачні хлопчики мають опуклий низ, а на ньому маленький кружечок.

Поплескаємо, похрустимо, послухаємо. Вибрати кавун по звуку – справа тонка і вимагає певних умінь. Чтоби правильно вибрати кавун, потрібно вміти відрізнити глухий звук від дзвінкого. При постукуванні кавун повинен видавати дзвінкий звук – це свідчить про пористість м'якоті, а, значить, про стиглість кавуна. Крім того, стиглий кавун завжди наче пружинить під ударом. Спробуйте стиснути кавун – якщо при цьому він злегка потріскує, то це говорить про його зрілу і соковиту м'якоть.

Кавун на 80% складається з води Фото: pixabay.com
Кавун на 80% складається з води Фото: pixabay.com / Фото: freepik.com

Зверніть увагу на хвостик. Наявність хвостика або плодоніжки у вашого майбутнього кавуна – обов'язкова. Її відсутність повинна насторожити, можливо, її навмисно відірвали, щоб приховати погану якість кавуна. У хорошого зрілого плода вона повинна бути в міру жовта і суха, але не пересушена. Якщо плодоніжка у кавуна пересушена, то це може означати, що кавун зірваний і зберігається вже давно.

Розрізавши, придивіться до м'якоті. Стиглий кавун повинен мати насичений червоний колір. Однак фіолетовий відтінок повинен насторожити – такий плід перегодований нітратами. Насіння стиглого кавуна має темно-коричневий або чорний колір, а ось біле – ознака недостиглого плода. Волокна, якими пронизаний кавун, повинні бути білого кольору, а ось жовті знову-таки говорять про підвищену "нітратність" кавуна. М'якоть у правильно обраного кавуна буде при розрізанні іскритися крупинками, а у нітратного мати гладку поверхню.

Нагадаємо, раніше ми ділилися порадами, що приготувати з кавуна і дині, а також писали, як правильно заморозити кавуни на зиму .

Читайте також:

Реклама
Найважливіші та найцікавіші новини завжди під рукою
Life Сьогоднi в telegram-каналi Пiдпишись на RSS-канал Life Сьогоднi на Google News

Рекомендації

Реклама
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Гороскоп
Твій гороскоп на сьогодні
Читати гороскоп
ТОР-5 фавориток редакції за звання
Miss Ukraine-2021
@saraednswel
@saraednswel
@liza__miroshka
@liza__miroshka
@____rudi_____
@____rudi_____
@martareznichenko
@martareznichenko
@kris_trump
@kris_trump
1/2
MUST HAVE
Beauty-покупки вересня
Придбати
Just do it
Корисна порада на сьогодні
Захищати очі від випромінюваного гаджетами синього світла
Як це краще зробити?
Лайфхак дня
Як приготувати домашній тірамісу
Хакнути
Ніколь Кідман для американського Harper's Bazaar
Естетика дому
Інтер'єрна лінійка від Louis Vuitton
1/2
Гороскоп
Твій гороскоп на тиждень
20 - 26 вересня
Читати гороскоп
Найдорожчий спецтопік
Дорожче просто не знайдеш
Ніч в готелі на Мальдівах за мільйон гривень
За що такі гроші?
Особистий досвід
Як ми потрапили у місце, де знімали сцени з "Гаррі Поттера"
Дізнатися

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти