Справжній угорський штрудель повинен мати тонку шарувату структуру; щоб її досягти, потрібно правильно розтягнути тісто, змастити його розтопленим жиром, посипати меленими сухарями і/або горіхами.
Штрудель зазвичай печуть з вишнею, але з черешнею начинка буде солодшою. Такий десерт смачно їсти як теплим, так і холодним.
Штрудель з черешнею і горіхами
Час приготування:
- 3 години
Калорійність:
- 251 ккал на 100 г
Складові:
Для тіста:
- 130 мл води
- 200 г борошна
- 1/2 яйця
- 2 столові ложки олії (30 мл)
- Сіль
- Масло і борошно для розкочування
Для начинки:
- 650 г черешні
- 50 г волоських горіхів або мигдалю
- 50 г цукру
- 2 ст.л. панірувальних сухарів
- 1/2 яйця
- 3 ст.л. рослинної олії
Дивіться відео, як спекти вишневий пиріг:
Спосіб приготування:
- В окремий посуд розбийте яйце, трохи збовтайте, щоб жовток перемішався з білком. Розділіть на дві частини.
- Змішайте борошно, масло, 1/2 яйця, дрібку солі і теплу воду, замісіть гладеньке тісто.
- Сформуйте кулю, змастіть маслом, накрийте плівкою і залиште на 2 години в теплому місці.
- З'єднайте цукор, сухарі і мелені горіхи.
- Вологий кухонний рушник присипте борошном; викладіть на нього тісто. Спочатку розкочуйте качалкою, присипаючи борошном. Візьміть тісто в руки і почніть тягнути зовнішньою стороною долонь. Поверніть тісто на рушник і підтягніть товсті краї від центру в сторони, зайве обріжте. Тісто має бути витягнуто так, щоб було видно малюнок на рушнику.
- Всю поверхню витягнутого тіста змастіть маслом. Це може бути розтоплене вершкове масло або звичайна рослинна олія. Таку процедуру потрібно проводити до того, як ви покладете на тісто начинку.
- Змастіть тісто половиною збитого яйця по краях (залиште трохи, щоб змастити штрудель перед духовкою).
- Рівномірно розподіліть по тісту цукрово-горіхову суміш, трохи відступаючи від країв. Слідом розподіліть черешню. Акуратно згорніть тісто в щільний рулет за допомогою рушника, добре скріпіть шов. Перекладіть на деко швом вниз.
- Змастіть штрудель збитим яйцем і рослинною олією (3 ст.л).
- Випікайте при 180 °С близько 40 хвилин.
Як подавати черешневий штрудель
Дайте трохи охолонути, за бажанням густо посипте цукровою пудрою. Подавайте штрудель разом з кулькою ванільного морозива.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати яблучний штрудель з тіста філо .