На думку дієтологів, житній хліб – найкорисніший. Він добре зберігається і очищає організм завдяки високому вмісту клітковини. Зміцнити імунітет допоможе хліб з висівками і різним насінням.
Григорій Герман, ведучий програми "Ранок з Україною" на телеканалі "Україна", показав, як спекти смачний домашній хліб із житнього та пшеничного борошна в духовці.
Житній хліб у духовці
Час приготування:
- 2,5 години
Інгредієнти:
- 250 г житнього борошна
- 250 г пшеничного борошна
- 1 ч .л. сухих дріжджів
- 1 ч. л. солі
- 1 ч. л. цукру
- 350 мл теплої води
- 2 ст. л. рослинної олії
- 1 ч. л. кмину
Спосіб приготування:
- Просійте обидва види борошна у велику миску. Посоліть і перемішайте.
- Насипте дріжджі в невелику миску, додайте трохи води, цукру і борошна. Перемішайте.
- Вилийте дріжджову суміш у борошно, додайте цукор і воду. Замісіть тісто.
- Перекладіть на робочу поверхню, присипану борошном, і продовжуйте місити. Вкінці додайте олію і сформуйте кулю.
- Поверніть тісто в миску, накрийте харчовою плівкою або рушником і поставте в тепле місце на годину.
- Викладіть тісто у дві форми для хліба, застелені пергаментним папером.
- Поставте в духовку, розігріту до 50 ºС, на пів години.
- Зробіть надрізи в центрі, посипте кмином і печіть при 180 ºС протягом 25 хвилин.
Як подавати хліб
Трохи остудіть, наріжте і намажте вершковим маслом.
Нагадаємо, раніше Григорій Герман ділився рецептом цибулевого хліба. Ведучий також показав, як приготувати фаршировану пекінську капусту.