I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Холодник: історія, секрети приготування і рецепт

Цей буряковий суп – гідна альтернатива окрошці

У спекотну погоду найменше хочеться їсти гарячі супи. На щастя, існує чимало рецептів супів холодних – це і популярна окрошка на кефірі, і майже забута нині ботвінья, і апетитний холодник. Останній може готуватися по-різному: на буряковому відварі або на буряковому квасі, з додаванням кисломолочних продуктів або навіть льоду. Але завжди суп виходить освіжаючим і легким.

Варіанти приготування

Реклама

Ким і коли вперше був приготований холодний буряковий суп, достеменно невідомо. Перші письмові згадки про буряковий квас належить до 989 року. Але холодник не завжди і не скрізь готувався на основі квасу, існують рецепти на основі бурякового відвару або навіть кисломолочних продуктів.

Так чи інакше, сьогодні холодник вважається національною стравою практично в кожній слов'янській країні: його готують в Росії і Україні, в Білорусії, в Польщі, в Литві. Рецепти дуже різноманітні: ядрений холодник на основі квасу з хріном за смаком мало схожий на делікатний холодник із кефіром. Існують рецепти холодника з м'ясом (переважно яловичим) і без нього, з раками і чисто вегетаріанських, з вареними яйцями, з додаванням сметани або жирного кефіру.

Холодник на буряковому квасі

Реклама

Хлібний квас – напій, який відомий всім, принаймні, в слов'янських країнах. Такий квас з невеликим вмістом цукру – ідеальна основа для освіжаючої літньої окрошки. Але для приготування борщу такий квас не підійде: необхідно приготувати квас з буряка.

Буряковий квас дуже корисний, його можна використовувати не тільки в якості основи для супу, а й в якості цілющого напою, багатого мікроелементами. Готується він, як зрозуміло з назви, з буряка. Коренеплід потрібно натерти на тертці, додати до нього кип'ячену воду, трохи цукру і дріжджі. Бродіння триває протягом декількох днів, спочатку квас повинен бродити в теплому місці, потім його проціджують, переливають в пляшки і настоюють в холодильнику. Напій яскраво-рубінового кольору чудово тонізує і освіжає в спекотну погоду. Холодник на основі такого квасу бадьорить і покращує настрій. Цей рецепт особливо популярний на півдні Росії, на території України і Білорусії.

Холодник на буряковому відварі

Реклама

Холодник на буряковому відварі відомий майже так само широко, як і холодник на квасній основі. Цей різновид холодника має м'якіший, делікатніший смак, а на його приготування не потрібно багато часу: відвар готується швидше, ніж квас.

Ідеально підійде для такого холоднику молодий буряк з бадиллям. Від вибору коренеплодів залежить колір і смак майбутньої страви. Найкраще обирати невеликі міцні бурячки. Їх нарізають соломкою або труть на крупній тертці, додають нарізане шматочками бадилля і заливають водою. Варять суп до тих пір, поки буряк не стане м'яким. Для збереження приємного відтінку у відвар ще на початку приготування додають лимонну кислоту. Смак коригується додаванням цукру, солі або кислоти – рідина не повинна вийти надмірно солодкою. Ніякі спеції при варінні бурякового відвару зазвичай не використовуються. Готовий відвар з буряка охолоджують – для приготування холоднику він повинен бути повністю холодним.

Як готувати холодник

Принцип приготування холодника такий саме, як і приготування окрошки: всі інгредієнти змішуються і заливаються охолодженої рідиною – в даному випадку буряковим квасом або відваром. У рецептуру класичного холодника входять свіжі огірки, свіжа зелень (кріп, зелена цибуля, дещо рідше – зелень петрушки) і відварені яйця. Заправляється суп сметаною. Звичайно ж, цей базовий рецепт можна нескінченно урізноманітнити, отримуючи все нові і нові варіації.

Наприклад, литовський холодник готується з бурякового відвару, змішаного з густим жирним кефіром. Цією сумішшю заливають нарізані свіжі огірки, зелену цибулю і нарубані варені яйця. А замість хліба за литовською традиції до супу подається гаряча молода відварена картопля з кропом.

Щоб зробити суп ситнішим, можна додати в нього м'ясну складову – кубики відвареної яловичини, м'яса птиці, навіть ковбаси. Часто в холодний борщ кладуть відварну картоплю або відварену моркву, шматочки черешкові селери, редиску і навіть помідори. Але овочі обов'язково мають бути сирими або вареними, але в жожному разі не смаженими – різноманітна "засмажка" тільки зіпсує смак цієї літньої легкої страви.

Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати суп-пюре зі щавлю. Сайт "Сегодня" також ділився кращими рецептами окрошки. Крім цього, ми розповідали, як приготувати картопляний суп з черемшею.

Дивіться відео, у скільки обійдуться українцям різні рецепти окрошки:

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти