Головна Сьогодні

Грецький салат: користь і секрети приготування

Свіжі продукти, ароматні трави і натуральна оливкова олія перетворюють овочевий салат на шедевр

Ріжемо крупно (хаотично) огірки, помідори, цибулю, зверху недбало кладемо шматок фети, кидаємо маслини і спеції, ллємо оливкову олію – ​​і один із найкорисніших салатів серед тих, що нині існуюють, готовий. Це "Грецький". На своїй батьківщині його скромно називають сільським салатом, або хор'ятікі. Хоча салат давно в списку класики середземноморської кухні. І так, він може стати барвистою окрасою новорічного столу. Розбавить "важкі" для шлунку традиційні салати. Детальніше поговоримо про привілеї "Грецького".

По-народному просто

food-3337621_960_720

Фото: pixabay.com

Адже немає ніяких оригінальних варіацій із інгредієнтами, хитромудрих заправок і способів приготування. Лише свіжі овочі, яких у Греції повнісінько. Огірки, помідори, цибуля-шалот, маслини, сир фета і, звісно, знаменита оливкова олія. Маслини беруть чорні, м'ясисті. Із приправ додають традиційні для середземноморської кухні чорний перець, базилік та орегано.

Тонкощі приготування

Як це дивно не звучало б, але вони є. Огірки для салату завжди чистять. Іноді маслини розривають на шматки, руками. Традиційно овочі для грецького салату рубають великими шматками, нехтуючи ретельною нарізкою. Салат навіть не перемішують перед подачею – це зазвичай роблять у тарілці. Виняток – це ресторани, тут до нарізування інгредієнтів у салаті ставляться уважніше, ріжуть їх акуратно.

Точного рецепта не існує, як нема і точних рецептів інших народних страв. Орієнтуйтеся на зовнішній вигляд страви: вона має бути привабливою. Червоного (томати), зеленого (огірки) та білого (фета) на тарілці має бути приблизно порівну, а фіолетова цибуля та чорні маслини зміцнюють гармонію салату.

Коли цю саму гармонію хочеться трохи змінити

farmers-salad-2332580_960_720

Фото: pixabay.com

Наприклад, хочеться замінити цибулю-шалот звичайною ріпчастою цибулею (бажано все-таки солодкою, салатних сортів). Часто додається солодкий болгарський перець, нарізаний великими шматками. У багатьох країнах обов'язковим інгредієнтом вважають і листя салату, якими на батьківщині "Грецького" зазвичай нехтують. Нарешті, список інгредієнтів розширюють до нескінченності, додаючи до салату то часник, то кабачки, то баклажани, то капусту, то моркву, то навіть буряк. Зрозуміло, що це не класичний "Грецький", а варіації на тему.

Аби салат був смачним, слід використовувати тільки якісні інгредієнти. Салат із парникових помідорів не може мати яскравий смак. Беріть тільки справжні ґрунтові томати, такі ж огірки, солодку цибулю. Правильний смак страві додасть справжній грецький сир фета з овечого або козячого молока. Допускається бринза.

Оливкова олія – ​​першого холодного віджиму. Вона додасть страві необхідний національний колорит. Олія ні з чим не змішується, просто щедро додається до овочів. Щодо різноманітних складних заправок для грецького салату, то в Греції такого не існує.

Солити салат не рекомендується: овочі одразу дадуть сік, і страва втратить презентабельність. Та й фета сама по собі солона. Навіщо зайва сіль? А от пряні трави додаються в салатник. Орегано слід використовувати тільки сухий, базилік може бути і свіжим. Перець бажано змолоти безпосередньо перед заправкою.

"Грецький" і здоров'я

greek-salad-2104592_960_720

Фото: pixabay.com

Завдяки високому вмісту овочів салат малокалорійний, а фета надає страві ситість. Цибуля та пряні трави надають страві приємного, оригінального, пікантного смаку. У середньому калорійність такого салату може варіюватися від 150 до 250 кілокалорій на 100 грам. Зрозуміло, якщо покласти більше оливкової олії та маслин, то калорійність підвищиться, але підвищиться за рахунок корисних жирів.

Тут зібрані рецепти 3 новорічних салатів без майонезу від Євгена Клопотенка.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти