Салати – страва, яку можна готувати в будь-яку пору року. Не обійтися без салатів і восени. Більш того, вони прекрасно насичують корисними мікроелементами і вітамінами. Пропонуємо кілька рецептів смачних салатів із сезонних овочів і фруктів.
Осінній салат із баклажанів з помідорами від Юлії Висоцької


Час приготування:
- 30 хвилин
Інгредієнти:
- 1 баклажан
- 1 помідор
- 1/2 шт. великої червоної цибулини
- Невеликий пучок базиліка
- Невеликий пучок м'яти
- Невеликий пучок тархуна
- 2 ст.л. оливкової олії Extra Virgin
- 2 ст. л. оцту
- Щіпка сумаху
Для заправки:
- 1 зубчик часнику
- 2 ст.л. оливкової олії Extra Virgin
- 1 щіпка морської солі
Дивіться відео, як приготувати смачний вершковий салат:
Спосіб приготування:
- Баклажан нарізати товстими кружальцями, викласти в миску, влити 2 ст. ложки оливкової олії і все перемішати.
- Розігріти сковороду-гриль, викласти кружечки баклажана і обсмажувати по 3-4 хвилини з кожного боку.
- Помідор нарізати великими часточками.
- Цибулю почистити і нарізати великими часточками.
- Залити цибулю оцтом на кілька хвилин, потім оцет злити.
- Приготувати заправку: часник почистити і розтерти в ступці разом з сіллю в пюре, потім влити оливкову олію і ще раз все розтерти.
- Викласти на блюдо часточки помідорів, зверху розкласти замариновану цибулю, посипати зверху листям тархуна, м'яти і базиліка, порвавши їх руками.
- Обсмажені теплі баклажани нарізати смужками і викласти зверху на салат, посипати сумахом і полити часниковою заправкою.
Осінній салат з качиною грудкою і пряними сливами

Час приготування:
- 30 хвилин
Інгредієнти:
Для салату:
- 1 столова ложка оливкової олії
- Сіль і перець
- 1/2 чайної ложки сушеного коріандру
- 2 хороші качині грудки
- 4 столові ложки рідкого меду
- 1 середній пакет салатного міксу
Для пряних слив:
- 4 стиглих сливи
- 2/3 склянки червоного вина
- 4 гвоздики, 3 стручки кардамону, 1/2 палички кориці
- 1 столова ложка цукру
Для заправки:
- Мед
- Гірчиця
- Лимонний сік/бальзамічний оцет
- Оливкова олія
Спосіб приготування:
- Розріжте кожну сливу приблизно на шість частин, видаливши кісточки. Додайте в невелику каструлю сливи, вино, спеції і цукор. Залиште на повільному вогні мінімум на 10 хвилин. Дістаньте сливи і відкладіть, залишивши рідину випаровуватися.
- Тим часом зробіть насічки на качиних грудках, надрізавши шкіру з інтервалом в 1 см. Приправте сіллю, перцем і коріандром.
- Попередньо нагрійте духовку до 180 °C, а потім на плиті розігрійте сковороду з оливковою олією.
- Обсмажуйте качині грудки шкіркою вниз протягом 3-4 хвилин або до золотистого кольору. Переверніть грудку, злийте жир зі сковороди і помістіть в духовку, збризніть медом і готуйте ще 5-7 хвилин в духовці. Накрийте їх фольгою. Грудки залишатимуться рожевими всередині.
- Тим часом приготуйте салат, додайте сливи. Потім наріжте качку тонкими скибочками, додайте в салат. Заправте сумішшю меду, гірчиці, лимонного соку/бальзамічного оцту і оливкової олії.
На замітку
У салат можна додати одне стигле авокадо і зерна половини граната.
Осінній салат з інжиру, руколи і прошуто

Час приготування:
- 10 хвилин
Інгредієнти:
- 1 пучок руколи
- 2-3 шт. свіжого інжиру
- Кілька смужок прошуто, хамона або бекону
- Малина – жменя
- Пармезан – для подачі
- Бальзамічний соус – для подачі
Спосіб приготування:
- Руколу добре промити і обсушити.
- Інжир помити і розрізати на часточки.
- Малину акуратно помити.
- Викласти прошуто на тарілку, додати інжир, ягоди і руколу.
- Зверху посипати тонко нарізаним пармезаном. Приправити салат бальзамічним соусом і подавати.
Як зробити домашній бальзамічний соус
Змішайте 1 ст.л. меду і 3 ст.л бальзамічного оцту. Поставте на слабкий вогонь і готуйте, поки суміш не карамелізується.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом теплого салату з курки з яблуками, а також писали, як приготувати салат з інжиром, виноградом і блакитним сиром.