Навряд чи ви знайдете паб в Ірландії або Англії, де б до пива не пропонували шматочок "Пастушого" або "Котеджного пирога". Там пишаються цією стравою, вважають її кулінарним надбанням. І попри те, що чогось вишуканого в ній немає, м'ясний фарш і картопляне пюре – основні інгредієнти, свого часу він був порятунком під час нестачі продуктів. І можливо, як данину непростому минулому та вмінню виживати, жителі Туманного Альбіону ставляться до "Пастушого пирога" із шаною. Розповімо коротку історію страви.
Що це за пиріг?
Назва "Пастуший пиріг" з'явилася в середині 1800 років в Ірландії. Зрозуміло, що його брали із собою на роботу місцеві пастухи. Як правило, ця страва готувалася так: залишки недільного обіду (баранина, овочі, картопля) запікалися. Це ситно та смачно.
Приблизно ж цього періоду в Британії цю страву переінакшили, додаючи до неї замість баранини яловичину. Називали її "Котеджним пирогом". Тоді бідні жили в маленьких котеджах для робітників. Люди були змушені економити й готувати із залишків їжі. Звісно, тоді в Британії про ірландський "Пастуший пиріг" знали.
Звісно, сьогодні готувати цю страву можна з будь-яким м'ясом – усе на ваш смак. Але ми вирішили звернутися до класичного рецепту "Пастушого пирога".
Що треба для "Пастушого пирога"
- 250 гр. баранячого фаршу
- 1 головка ріпчастої цибулі
- 1 невелика морква
- 1 зубчик часнику
- 1,5-2 ст.л. томатної пасти
- 1/4 перцю чилі без насіння і білих прожилок
- 2 ст.л. оливкової олії
- 1/2 ч.л. сушеного чебрецю
- сіль
- 100 гр консервованого гороху
- 100-150 мл. води
- 3-4 шт картоплі
- 100 мл. молока
- 100 мл. вершків 22%
- 2 ст.л. вершкового масла
- 1 маленьке лаврове листячко
Готуємо "Пастуший пиріг"
- Поставте картоплю варитися. Цибулю наріжте кубиками, моркву натріть на дрібній тертці. Часник і перець чилі дрібно нарізати.
- Усе це обсмажити на оливковій олії до прозорості цибулі.
- Додайте фарш і обсмажуйте до золотистого кольору.
- Додайте томатну пасту й тушкуйте 10 хв. Додайте горошок.
- Підготуйте соус для картоплі. Вершкове масло, чебрець і лаврове листя, молоко та вершки поставте на вогонь, доведіть до кипіння.
- Процідіть молочну суміш через сито і вилийте в варену картоплю. Приготуйте пюре, воно має бути не дуже рідким.
- На дно форми для запікання викладайте шар м'яса. Воно має заповнити половину форми.
- Зверху – пюре і ставимо запікатися в розігріту до 220 градусів піч на 7-10 хв.
А тут знайдете рецепт солодких пирогів: скандинавського пирога з яблуками і родзинками і яблучного пирога з журавлиною.
Читайте також:
- Коротка історія картоплі: як "чортове яблуко" перетворилося на вишуканий гратен
- Зимовий салат з пасти із шинкою – рецепт Джеймі Олівера
- Як приготувати яйце пашот з лососем — рецепт від Джеймі Олівера
- Вичерпний путівник по молоку: яке пити, а про яке краще забути
- Картопляно-грибна запіканка з сиром в духовці: рецепт дня