Халумі – кіпріотський сир. Оригінальний продукт може вироблятися тільки на цьому острові, через що місцеві жителі дуже горді. Зрозуміло, що там їдять його часто, але цікавий інший факт – любов до халумі вилилася в мистецтві. Існують пісні та вірші, присвячені цьому сиру. Отже, якщо виникло бажання його приготувати, тобто посмажити, будьте впевнені – це не складно і дуже смачно. Уявіть: щільна хрустка скоринка, а під нею неймовірно смачний і ніжний сир, який за консистенцією схожий на м'яку іриску. Халумі безумовно посяде заслужене місце в списку ваших улюблених страв із сиром.
У чому особливість сиру халумі
- Його готують із сиру, потім дуже повільно проварюють у сироватці, після чого й утворюється щільна захисна плівка. Вона й забезпечує сиру жаростійкість
- На Кіпрі та в Греції його продають в упаковці з розсолом і листям м'яти. М'ята дозволяє зберігати свіжість і аромат халумі
З чим їдять халумі на Кіпрі
Смажений сир додають у салати, подають до смажених, тушкованих або свіжих овочів, зі смаженими ковбасками зі свинини або баранини. Можна їсти халумі і як самостійну страву. Він добре поєднується з кавуном, динею, грушею, а також з медом і кунжутом.
4 поради з приготування халумі
- Для того, щоби посмажити халумі потрібна сковорода з антипригарним покриттям, перед обсмажуванням на сковороду обов'язково потрібно капнути оливкову олію.
- Завтовшки скибочки мають бути не більше півтора сантиметра.
- Смажити халумі треба на дуже гарячій сковороді по 40 секунд з кожного боку.
- Солити, перчити і додавати спеції – наприкінці приготування.
Смажений халумі з помідорами
Інгредієнти
⠀
- 300 г – сиру халумі
- 200 г – томатів чері
- 3 ст. л. – оливкової олії
- петрушка, кріп, зелена цибуля, сіль, перець – за смаком
Спосіб приготування
⠀
- Помідори нарізати невеликими шматочками, зелень і цибулю дрібно порубати, халумі нарізати шматками завтовшки 1-1,5 см.
- Змішати помідори із зеленню і цибулею, посолити і поперчити за смаком, додати ложку оливкової олії і перемішати.
- Сир смажити безпосередньо перед подачею. Прогріти сковороду з оливковою олією, швидко викласти скибочки сиру в один шар (можна смажити в декілька заходів).
- Обсмажити сир на сильному вогні 35-45 секунд, потім перевернути шматочки сиру і смажити ще 35-45 секунд. Головне не перетримати сир на сковороді, інакше він стане гумовим, потрібна тільки скоринка.
- Готовий сир одразу знімати зі сковороди і подавати з помідорами.
За матеріалами: Мasterclass.com.
Тут дізнаєтеся, чому птитим називають "ізраїльським рисом", а також – рецепт з ним.