Щось середнє між еспресо і ніжним капучино – мак'ято – може стати знахідкою для тих, хто любить "приборкувати" гіркоту міцної кави невеликою кількістю молока. Приготувати його максимально просто: потрібно зварити еспресо і додати зовсім небагато молока або молочної піни. Отже, в чому особливість еспресо мак'ято і як його правильно зварити – читайте нижче. Як вигідно підготуватися до пікніка та купити продукти за хорошими цінами – читайте в цьому матеріалі.
Це не лате і навіть не лате мак'ято
Плутати ці два напої не варто. Зрозуміло, що різниця тут у кількості молока. У лате його максимально багато, а в мак'ято зовсім трохи.
Адже "мак'ято" з італійського можна перекласти, як плямистий, пофарбований – що і пояснює суть напою. Тобто еспресо мак'ято "зафарбовує" молоко.
Особливості еспресо мак'ято
Передусім це стосується пропорцій. Правильні пропорції: одна порція еспресо, до якого додають 2 чайні ложки молока і трохи молочної піни. Пропорції можна трохи змінювати залежно від своїх уподобань. Друге – це чашка. В Італії, батьківщині еспресо мак'ято, його подають у чашках демітасе, як і еспресо.
Цікаво – якщо в більшості кавових рецептів молоко доливається в каву, то з еспресо мак'ято все не так. Спочатку потрібно збити молоко, налити його в чашку, а потім тонкою цівкою влити каву.
Якщо ви правильно приготували напій, то він буде з трьох шарів: внизу молоко, посередині кава, зверху піна. Пити мак'ято потрібно одразу, піна в домашніх умовах виходить нестійкою.
Еспресо мак'ято – як приготувати вдома
Інгредієнти
- Мелена кава – 2 ч. л.
- Вода – 70 мл
- Молоко – 30 мл
- Цукор, кориця – за смаком
Як приготувати
- Зварити міцну каву. Молоко злегка підігріти в мікрохвильовці.
- Збити молоко з допомогою вінчика або блендера з насадкою до утворення піни.
- Перелити молоко в підігріту чашку. Або покласти 2 чайні ложки молочної піни на дно чашки.
- Акуратно – можна використовувати тонкий ніж – влити в молоко готову каву. На поверхні напою мають залишитися кавові плями.
Перед кавою можна приготувати і з'їсти грінки з тартаром з лосося. Подробиці рецепта – у відео.
Тут читайте про дрип-каву і про те, чому вона так швидко стала популярною.