I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Чому дораду варто додати у раціон та два корисних рецепти з нею

Дієтологи не рекомендують готувати її з картоплею
Дорада - в чому користь риби і з чим правильно її їсти
Фото: instagram.com/sergeevnagalichka/
Дорада - в чому користь риби і з чим правильно її їсти Фото: instagram.com/sergeevnagalichka/

Дорада або золотавий морський карась з'явився на наших столах не так давно. Але цій рибі вдалося швидко здобути нашу гастрономічну довіру завдяки своєму смаку та презентабельності на столі. І тепер, крім нашої улюбленої скумбрії, ми готуємо і середземноморську дораду. Дієтолог Наталія Кива вважає її дуже корисною для нас і насамперед для тих, хто скидає вагу. Також дізнаємося, з чим треба приготувати дораду, щоб вона була по-максимуму корисною.

Якщо ви перебуваєте в пошуках найоригінальнішого подарунка, скористайтеся ідеями з нашого травневого календаря свят.

Реклама
Фото: Наталія Кива, дієтолог

Чому дедалі частіше ми вибираємо дораду?

Популярна вона не випадково. Дорада має корисні властивості та вишукані смакові якості. Це дієтичний продукт з мінімальною кількістю жирів, за максимальної кількості білків.

Її з упевненістю можна рекомендувати тим, хто худне або дотримується здорового харчування.

Реклама

У 100 г риби 21 г білка та лише 1,8 г жиру. Водночас калорійність становить 90 кКал на 100 г. А також велику кількість вітамінів і мікроелементів, йоду, фтору, заліза, брому, бору, фосфору, кальцію, магнію. Це м'ясо легко засвоюється організмом.

Кому треба включити дораду в раціон?

Дорадо – корисна і смачна – для Дів
Дорадо – корисна і смачна – для Дів

Реклама

Тим, хто прагне:

  • зниження ваги
  • поліпшення травлення
  • нормалізації обміну речовин
  • зміцнення імунітету
  • стабілізації рівня холестерину і цукру в крові
  • запобігання віковим захворюванням

З протипоказань – індивідуальна непереносимість.

Дорадап чудово поєднується з овочами. Готувати можна в будь-який спосіб: на грилі, плиті, в духовці.

Я не рекомендую готувати і вживати дораду з картоплею.

Як приготувати дораду

Дорада з овочами
Дорада з овочами

У приготуванні золотий карась універсальний: риба прекрасно зберігає свій неповторний ніжний смак. Єдине – треба постаратися не пересушити м'ясо.

Один з найпопулярніших методів готування доради в Іспанії – в солі. Рибу цілком упаковують у сіль і відправляють в духовку. При подачі на стіл соляна скоринка легко видаляється, а всередині м'ясо буде дивовижно ніжним і соковитим. Втім, можна відправити рибу і на соляну "подушку", тобто покласти на шар солі заввишки кілька сантиметрів.

Можна використовувати і гриль, як люблять робити греки, які надають перевагу натуральному смаку та запаху спецій, маринадів.

Якщо ж є бажання приготувати рибу в соусі, то добре підійде суміш оливкової олії, білого вина і лимонного соку. Можна додати оливки, помідори, артишоки і каперси. У черевце покладіть трави – наприклад, шавлію, розмарин і базилік.

Перед обсмажуванням на сковороді на шкірці доради треба зробити надрізи, завдяки яким риба під час приготування не деформуватиметься. В процесі обсмажування у філе накопичується рідина, за рахунок чого на розрізі з'являється перламутровий відтінок. Це означає, що риба готова.

Рецепти приготування доради

Дорада в солі

gilthead-426581_960_720

Фото: pixabay.com

Що знадобиться

  • дорада велика патрана
  • морська сіль грубого помелу – 2 кг

Як приготувати

  1. Висипати сіль у миску, додати трохи води (приблизно півсклянки) і перемішати. На деко висипати третину солі шаром близько 2 см. Покласти туди рибу і зверху – решту солі (знову ж шаром близько 2 см), притискаючи руками до тушки. Дораду закрити повністю. Поставити деко в розігріту до 180 градусів духовку на 30-40 хвилин.
  2. Потім дістати рибу і дати хвилин десять для охолодження.
  3. Після цього з боків постукати вістрям ножа, щоб сіль можна було зняти з риби. За допомогою лопатки звільнити рибу від шкіри, кісток і солі і викласти на тарілку.
  4. Подавати з лимоном, з часниковим соусом або соусом тартар.

Дорада в духовці з лимоном

Запечена дорада в духовці
Запечена дорада в духовці

Що знадобиться

  • 2 доради
  • мелена паприка
  • олія оливкова – 70 мл
  • лимон
  • сіль
  • лаврове листя

Як приготувати

  1. Дораду очистити, випатрати, ретельно промити всередині та зовні. Обсушити паперовими серветками і натерти невеликою кількістю солі.
  2. Лимон розрізати навпіл, одну половину відкласти, другу нарізати тонкими кружальцями. Покласти у внутрішню порожнину кожної риби по 2-3 шматочки лимона і по 2 лаврових листя.
  3. Розігріти духовку до 190 градусів. Деко накрити пергаментом.
  4. Змішати оливкову олію з паприкою. Покласти рибу на деко і щедро полити цією сумішшю. Поставіть в духовку і запікати 10 хвилин. Готову рибу полити соком, вичавленим з решти лимона.

Тут знайдете 7 несподіваних варіантів приготування хека.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти