Лазанья – це набагато красивіше, ніж просто макарони з м'ясним соусом. Її багатошаровість справді пробуджує апетит. Якщо ви любите швидку в приготуванні, але неймовірно смачну вечерю – беріть і робіть лазанью. 3 кращих рецепти знайдете нижче. А тут читайте, де вигідно купити продукти для пікніка.
Лазанья з фаршем і соусом бешамель
Час приготування:
- 2 години
Інгредієнти:
- Листи для лазаньї
- 100 г тертого пармезану
Для м'ясного соусу:
- 700 г м'ясного фаршу
- 800 мл помідорів у власному соку
- 1 цибулина
- 1 морква
- 2 зубчики часнику
- 20 г вершкового масла
- 3 ст. л. оливкової олії
- 100 мл сухого білого вина
- 200 мл молока
- 1 щедрий пучок базиліку
- 0,5 стебла селери
- 1 ч. л. солі
- Молотий перець
Для соусу бешамель:
- 600 мл молока
- 60 г вершкового масла
- 60 г борошна
- 40 г тертого пармезану
- Щіпка мускатного горіха
Спосіб приготування:
- Цибулю дрібно нарізати, моркву натерти на тертці.
- На сковороді розігріти вершкове масло і оливкову олію. Спочатку обсмажити цибулю до прозорості, потім додати моркву і дрібно нарізану селеру. Обсмажити все разом впродовж декількох хвилин.
- Викласти фарш і перемішати, розминаючи ложкою грудочки м'яса. Посолити, поперчити і додати дрібно нарізаний часник. Коли фарш трохи обсмажиться і повністю посіріє, влити вино і тушкувати ще 5 хвилин, щоб випарувався алкоголь.
- Додати консервовані помідори без шкірки, молоко і дрібно нарізаний пучок базиліку.
- Накрити кришкою і тушкувати на невеликому вогні, періодично помішуючи, близько 30 хвилин. При необхідності додати ще трохи солі.
- Поки тушиться фарш, приготувати соус бешамель. Вершкове масло покласти в сотейник з товстим дном і повністю розтопити його на плиті. Потім зняти з плити і невеликими порціями просіяти борошно в масло, щоразу добре перемішуючи, щоб масло і борошно з'єдналися і не було грудочок. Поступово додати молоко, ретельно перемішуючи.
- Повернути сотейник на плиту і варити до загустіння на слабкому вогні. Зняти з плити, посолити, додати дрібку мускатного горіха. Всипати 40 г натертого пармезану і перемішати.
- Форму для запікання злегка змастити олією. На дно тонким шаром викласти м'ясний соус (кілька столових ложок). Зверху розкласти листи пасти, потім – шар рагу і шар соусу бешамель. Посипати частиною тертого пармезану.
- Повторити шари ще кілька разів, закінчуючи тертим пармезаном. Накрити форму фольгою або кришкою.
- Відправити лазанью в розігріту до 180 градусів духовку на 25-30 хвилин. Подавати страву гарячою.
Лазанья з курячим фаршем та сиром
Час приготування:
- 1,5 години
Інгредієнти:
- 650 г курячого фаршу
- 1 цибулина
- 12-15 листів для лазаньї, готових до запікання
- 150 г моцарели
- Олія
- Орегано
- Чебрець
- Сіль, перець
- Вершкове масло для змащування форми
Для соусу:
- 700 мл молока
- 100 г вершкового масла
- 100 г борошна
- Сіль, перець
- Мускатний горіх
Спосіб приготування:
- Цибулю очистити і дрібно нарізати.
- У сковороді розігріти олію. Додати цибулю, обсмажити до прозорості. Потім додати курячий фарш. Обсмажити до напівготовності. Посолити, поперчити. Додати орегано і чебрець.
- Приготувати соус. У сотейнику розтопити вершкове масло. Всипати борошно, злегка обсмажити. Поступово влити молоко, постійно помішуючи, щоб не утворювалися грудочки.
- Щойно соус почне густіти, зняти з вогню. Посолити, поперчити і додати мускатний горіх.
- Форму для запікання змастити невеликою кількістю вершкового масла. Налити на дно форми трохи соусу, викласти перший ряд листів лазаньї. Викласти трохи фаршу, полити соусом. Знову викласти листи лазаньї і чергувати, доки не закінчаться інгредієнти.
- Зверху розкришити моцарелу. Поставити лазанью в розігріту до 190 градусів духовку і запікати близько 40 хвилин. Перед подачею трохи остудити.
Лазанья з м'ясним фаршем і печерицями
Час приготування:
- 2 години
Інгредієнти:
- 2-3 ст.л. оливкової олії
- 1 подрібнена цибулина
- 500 г змішаного м'ясного фаршу
- 200 г нарізаних грибів
- 2 подрібнених зубчики часнику
- 2-3 ст.л. томатної пасти
- 400 мл консервованих нарізаних томатів
- 150 мл яловичого бульйону
- 1 ч.л. сушеного орегано
- 1/4 склянки нарізаного свіжого базиліку
- 375 г листів лазаньї
- 500 мл соусу бешамель
- 90 г тертого сиру
- Листя базиліка для подачі
Спосіб приготування:
- Розігрійте духовку до 180 градусів.
- Нагрійте сковороду з олією на середньому вогні. Додайте цибулю і готуйте, помішуючи, до м'якості. Додайте фарш і обсмажте до золотистого кольору, весь час розбиваючи грудки лопаткою.
- Додайте гриби і часник і готуйте ще 3-5 хвилин. Додайте томатну пасту, нарізані кубиками помідори, бульйон і орегано. Доведіть до кипіння. Зменшіть вогонь до мінімуму і готуйте під кришкою 15 хвилин або поки соус не загусне. Додайте нарізаний базилік.
- Викладіть третину м'ясної суміші в прямокутну форму ємністю 1,5 л. Накрийте третиною листів для лазаньї. Розподіліть зверху чверть заздалегідь приготованого соусу бешамель. Двічі повторіть шари. Зверху повинен бути соус бешамель.
- Посипте зверху тертим сиром. Запікайте 40-45 хвилин або до золотистого кольору.
- Дайте постояти страві 5 хвилин, потім посипте листям базиліка і подавайте.
І ще один рецепт на вечерю – кіша з тунцем і шпинатом – дізнаєтеся з відео.
Тут дізнаєтеся, як приготувати ачму – грузинську "лазанью" з сиром.