Плануєте приготувати смачну вечерю в італійському стилі? Тоді ця добірка апетитних страв – для вас. Всі рецепти можна легко повторити на будь-який домашній кухні з простих і доступних продуктів.
Ризото з морепродуктами
Час приготування:
- 30 хвилин
Складові:
- 200 г рису арборіо
- 400 г суміші морепродуктів
- 700 мл овочевого бульйону
- 200 мл вершків
- 3 шт. цибулі-шалот
- Сіль, мелений перець
- 100 мл білого вина
- Оливкова олія
Спосіб приготування:
- Розігріти сковороду з олією, пасерувати цибулю до прозорості.
- Додати рис, злегка обсмажити. Влити біле вино і готувати до випаровування рідини.
- Потім невеликими порціями вливати бульйон, часто помішуючи. Нову порцію додавати, тільки коли попередня випарується.
- Влити вершки, промиті морепродукти, посолити і готувати ще три-п'ять хвилин. Готове ризото повинно нагадувати дуже густий суп.
- Подавати ризото гарячим, посипавши свіжою зеленню.
Капоната від Джеймі Олівера
Час приготування:
- 30 хвилин
Складові:
- 2 великих баклажана
- 1 маленька червона цибулина
- 2 зубчики часнику
- 1/2 жмені свіжої петрушки (15 г)
- 2 ст.л. солоних каперсів
- 1 жменя зелених оливок
- 5 великих стиглих помідорів
- Оливкова олія
- 1 ч.л. сушеного орегано з гіркою
- 2-3 ст.л. якісного оцту на травах
Дивіться відео, як приготувати рибне ризото з зеленим горошком:
За бажанням:
- 2 ст.л. нарізаного мигдалю
Спосіб приготування:
- Баклажан наріжте великими шматками.
- Очистіть і дрібно наріжте цибулю, потім очистіть і подрібніть часник. Відокремте і наріжте листя петрушки, потім дрібно наріжте стебла.
- Промийте, замочіть і процідіть каперси, видаліть кісточки з оливок. Помідори наріжте крупно.
- Підсмажте мигдаль, якщо використовуєте, на гарячому грилі або в духовці до світло-коричневого кольору.
- Візьміть велику каструлю, налийте трохи олії і поставте на вогонь. Додайте шматочки баклажана і орегано, приправте невеликою кількістю морської солі і перемішайте, щоб баклажани рівномірно вкрилися олією. Готуйте на сильному вогні близько 4-5 хвилин, час від часу струшуючи сковороду. Якщо у вас невелика сковорода, обсмажуйте овочі партіями.
- Коли баклажани стануть золотистими з кожного боку, додайте цибулю, часник і стебла петрушки. Продовжуйте готувати ще кілька хвилин. Не соромтеся додати в сковороду ще трохи олії, якщо вона стане занадто сухою.
- Додайте висушені каперси і оливки і збризніть трав'яним оцтом. Коли весь оцет випарується, додайте помідори і тушкуйте близько 15 хвилин або до готовності.
- Спробуйте перед подачею на стіл. При необхідності приправте сіллю, чорним перцем і оцтом. Збризніть невеликою кількістю хорошого оливкової олії і подавайте, посипавши нарізаними листям петрушки і мигдалем, якщо хочете.
Равіолі з білими грибами, пекоріно і соусом песто від Катерини Великої
Час приготування:
- 1,5 години
Складові:
Для тіста:
- 300 г борошна
- 2 яйця
- 1 ч.л. оливкової олії
Для начинки:
- 200 г білих грибів або лисичок
- 100 г пекоріно
- 1 зубчик часнику
- 4 гілочки петрушки
- 20 г рослинної олії
- 2 гілочки свіжого чебрецю
- Сіль, перець
Для соусу песто:
- 1 варене яйце
- 50 г оливкової олії
- 100 г пармезану
- 50 г базиліка
- 1 зубчик часнику
- 50 г кедрових горіхів
- Морська сіль
Спосіб приготування:
- Змішати борошно з жовтками, яйцями і оливковою олією і замісити тісто.
- Загорнути тісто в харчову плівку і відправити в холодильник на 30 хвилин.
- Для соусу змішати всі інгредієнти в блендері; якщо соус вийшов дуже густим, додати води.
- На розігріту сковорідку покласти дрібно порізані гриби і часник, обсмажити, додати сіль, перець і гілочки чебрецю.
- Змішати гриби з пекоріно.
- Розкачати тонко тісто, викласти начинку і змастити краї жовтком.
- Вирізати равіолі бажаної форми.
- Відварити в підсоленій воді 2 хвилини після спливання, злити воду і додати соус.
Флорентійський салат
Час приготування:
- 30 хвилин
Складові:
- 5 яєць
- 2 яєчних жовтки
- 90 г тонко нарізаної шинки пармської
- 2 несолодкі білі булочки
- 75 г вершкового масла
- 1/2 ч.л. гірчиці
- 1/2 ст.л. білого винного оцту
- 2 ст.л. подрібненого естрагону
- 225 г суміші шпинату і руколи
- Сіль – за смаком
Спосіб приготування:
- Відваріть яйця протягом 5 хвилин. Остудіть, очистіть, розріжте на четвертинки.
- Тонкі скибочки пармської шинки розріжте поперек на 2-3 шматочки. Обсмажте на 1 ст. л. вершкового масла до золотистої скоринки, викладіть на паперовий рушник, щоб вбрався зайвий жир.
- Для грінок наріжте булочки кубиками, обсмажте на тій же сковороді до рум'яного кольору, також викладіть на паперові рушники, щоб видалити зайвий жир.
- Для заправки збийте міксером сирі жовтки, оцет, гірчицю, щіпку солі. Розтопіть вершкове масло, додайте до яєць, збийте міксером на малій швидкості. В кінці додайте подрібнений естрагон, перемішайте.
- Розділіть шпинат і руколу, четвертинки яєць на 4 порції, викладіть на тарілки, додайте шинку, крутони, полийте приготованим соусом. Подавайте салат відразу після приготування.
Паста путанеска з тунцем і базиліком від Юлії Висоцької
Час приготування:
- 30 хвилин
Складові:
- 1/2 упаковки спагеті
- Сіль – за смаком
- 2 ст. л. оливкового олії Extra Virgin
- 2 зубчики часнику
- 10 помідорів чері
- 3 в'ялених помідора в олії
- 1 жменя оливок
- 1 жменя каперсів
- 1 щіпка пеперончино
- 1 банка консервованого тунця
- Трохи свіжого базиліку
Спосіб приготування:
- У киплячу підсолену воду додати спагеті, відварити до готовності.
- Розігріти сковороду з оливковою олією.
- Часник розчавити плоскою стороною ножа, цілком додати на сковороду.
- Помідори чері розрізати навпіл, викласти на сковороду, припустити на невеликому вогні.
- В'ялені помідори нарізати, всипати в сковороду.
- До помідорів додати оливки, каперси, перець пеперончино і консервованого тунця. Все перемішати і злегка припустити.
- У сковороду додати готові спагетті, все перемішати.
- Прикрасити свіжим базиліком.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом тальятеле з лисичками, а також розповідали, як приготувати овочевий суп мінестроне.