Азіатська кухня вже не здається чимось далеким і незвичайним. Східні страви можна спробувати в численних ресторанах або приготувати вдома. Потрібно лише знати певні хитрощі і тонкощі.
Ми підібрали для вас кілька рецептів азіатської кухні, які обов'язково варто повторити на своїй власній кухні.
Місо суп з овочами і тофу
Для справжнього місо супу потрібен бульйон даші, зварений з пластівців боніто з водоростями комбу. Але його можна купити і готовим.
Час приготування:
- 25 хвилин
Складові:
- 1,25 л курячого бульйону або бульйону даші
- 3 ст. л. темної пасти місо
- 1 середня морквина
- 5 середніх шампіньйонів
- 1/2 склянки замороженої кукурудзи
- 100 г стручків зеленого горошку
- 2 жмені листя шпинату, бажано маленького розміру
- 4 пера зеленої цибулі
- 120 г тофу
Спосіб приготування:
- Очистіть моркву і наріжте тонкою соломкою, гриби – тонкими скибочками. Залийте зерна кукурудзи киплячою водою на 3 хвилини, потім злийте. Стручки горошку наріжте шматочками завдовжки 1,5 см, зелену цибулю – тонкими кільцями по діагоналі. У шпинату обірвіть жорсткі стебла, великі листочки порвіть на 2-3 частини. Тофу наріжте кубиками.
- У великій каструлі доведіть до кипіння бульйон на середньому вогні. Відлийте 1/2 склянки в невелику миску, додайте місо пасту і добре перемішайте, до повного розчинення.
- Покладіть в каструлю з бульйоном моркву, гриби і кукурудзу і варіть, помішуючи, 3 хвилини. Додайте стручки горошку, шпинат і зелену цибулю, варіть ще 1 хвилину. Зменшіть вогонь, влийте в суп розведену місо пасту і варіть 5 хвилин, не допускаючи кипіння. Додайте в каструлю кубики тофу і прогрійте їх в супі, 1 хвилину. Розлийте суп по тарілках і подавайте до столу.
Пряний китайський салат з куркою і кунжутом
Готуємо апетитний і ситний салат в азіатському стилі з корисними інгредієнтами і легкою заправкою.
Час приготування:
- 25 хвилин
Складові:
- 1 середня морква
- Половина великої пекінської капусти
- Половина пучка кінзи або петрушки
- 1 ст. л. насіння чорного кунжуту
- 1 ст. л. насіння білого кунжуту
- 35 г кешью
- 200-300 г курячого філе
- 2 ст. л. соєвого соусу
- 2 ст. л. білого винного оцту
- 2 см кореня імбиру без шкірки
- 2 ст. л. оливкової олії
- 1,5 ч. л. кунжутної олії
- 2-3 пера зеленої цибулі
- Сіль – за смаком
Дивіться відео, як приготувати справжній місо суп:
Спосіб приготування:
- Для заправки змішайте соєвий соус, оцет, оливкову і кунжутну олію, сіль, подрібнену цибулю і тертий імбир. Дайте настоятися, поки готується салат.
- Натріть очищену моркву на крупній тертці, тонко поріжте пекінську капусту і дрібно порубайте зелень. Куряче філе відваріть в воді з додаванням спецій, остудіть і розділіть руками на великі шматочки.
- Овочі і куряче філе покладіть у велику салатницю, додайте кунжут, кешью, заправку і добре все перемішайте.
Рисова локшина від Тетяни Литвинової
Замість кальмарів підійдуть креветки, восьминоги, яловичина, свинина, курка, індичка.
Час приготування:
- 30 хвилин
Складові:
- 100 г рисової локшини (в сухому вигляді)
- 200 г кальмарів
- 100 г солодкого перцю
- 100 г моркви
- 100 г червоної солодкої цибулі
- 3-4 зубчики часнику (розчавити)
- 1 стручок лемонграсу (опціонально)
- 1/2 шт. лайма (сік і цедра)
- 20 мл рослинної олії (бажано кунжутної)
- 1/2 стручка гострого перцю
- 2 пера зеленої цибулі
- 1 ч.л. кунжуту
- 2-3 ст.л. устричного або соєвого соусу
- 1 ст.л. рибного соусу
- 3-4 суцвіття кінзи (тільки листя)
Спосіб приготування:
- Рисову локшину замочіть у воді на 15-20 хвилин.
- Цибулю, моркву і гострий перець наріжте тонкою соломкою.
- Візьміть велику сковороду, а краще вок, і нагрійте олію з часником, лемонграсом і гострим перцем, додайте кальмари і обсмажуйте 5 хвилин.
- Додайте всі овочі і, помішуючи, готуйте 2-3 хвилини на великому вогні. Додайте соуси і цедру лайма, перемішайте і готуйте ще 5 хвилин.
- Відіжміть рисову локшину і вмішайте на великому вогні до овочів, вимкніть плиту і дайте постояти 2-3 хвилини.
- Тим часом наріжте зелену цибулю і кинзу.
- Викладаючи на тарілки, прикрасьте зеленню і кунжутом.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом фунчози по-корейськи з овочами і м'ясом, а також розповідали, як приготувати стир-фрай з гречаної локшини з овочами.