Головна Сьогодні

Що приготувати на Масницю, крім млинців: 5 святкових рецептів

Традиційні страви на Масницю

Продовжуємо готуватися до Масляної. Коли в планах – відсвяткувати цей тиждень бурхливо і смачно, можна пекти млинці, хоч кожен день. Якщо будете готувати млинці з начинкою, то прислухайтеся, що з цього приводу радять зірки – тут знайдете 12 начинок для кожного знаку зодіаку. Хочете зробити приємне близьким і рідним і подарувати оригінальний подарунок до Масниці – скористайтеся нашим березневим календарем свят. Але, крім подарунків і млинців, можна ж ще щось поставити на стіл. У цій добірці зібрані страви та їхні рецепти, які мають бути на столі під час Масничного тижня.

Деруни з грибами та сметаною в духовці

Деруни в горщиках
Деруни в горщиках
Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • 1 година

Інгредієнти:

  • 5 картоплин
  • 1 яйце
  • 2 цибулини
  • 2 ст. л. пшеничного борошна
  • 1 зубчик часнику
  • 4-5 печериць
  • Суміш перців – за смаком
  • Сіль за смаком
  • Олія – для смаження

Спосіб приготування:

  1. Картоплю, одну цибулину і часник почистіть і натріть на тертці.
  2. Додайте просіяне борошно, яйце, сіль і перець. Добре перемішайте.
  3. Розігрійте сковороду, влийте олію і столовою ложкою викладіть тісто. Обсмажте з двох сторін до готовності. Деруни повинні бути рум'яного кольору.
  4. Цибулю і гриби тонко наріжте. Обсмажте на окремій сковороді до золотистого кольору. Трохи посоліть.
  5. Візьміть два керамічних горщики. На дно викладіть перший шар дерунів.
  6. Потім додайте приблизно по столовій ложці сметани і смажені гриби з цибулею. Повторіть шари.
  7. Розігрійте духовку до 180-200 ºС і поставте туди горщики на 20 хвилин. Запікайте під кришечками.

Вареники на кефірі з сиром

Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • 1 година

Інгредієнти:

  • 1 склянка кефіру
  • 2,5-3 склянки борошна
  • 1 яйце
  • Дрібка солі
  • 1 ч. ложки цукрового піску
  • 1/3 ч. ложки соди

Для начинки:

  • 250 г сиру
  • 1 яєчний жовток
  • 2 ст. ложки цукрового піску
  • Дрібка солі

Спосіб приготування:

  1. Налийте в ємність кефір, додайте яйце, цукровий пісок, трохи солі та соди. Ретельно розмішайте до однорідності і залиште суміш постояти 5 хвилин. Потім поступово додайте борошно. Його може знадобитися від 2,5 до 3 склянок, залежноі від клейковини і сорту.
  2. Накрийте тісто і залиште його полежати близько 15 хвилин. Поки воно відпочиває, займіться приготуванням начинки. Протріть сир через сито. Додайте жовток, цукровий пісок і дрібку солі. Розмішайте до стану однорідності.
  3. Для більшої зручності в роботі розділіть тісто на кілька частин. Взявши одну з них, решту залиште під рушником. Сформуйте з тіста ковбаску і наріжте її на шматочки. Кожен такий шматочок розплющіть і трохи розкачайте.
  4. Зліпіть вареники і викладіть їх на поверхню столу, посипану борошном. Відваріть їх у підсоленій воді. Після того, як вони спливуть, варіть їх ще 3-4 хвилини. Вареники на кефірі із сиром готові.

Пиріг з лососем з листкового тіста

Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • 1.5 години

Інгредієнти:

  • 700 г філе лосося (або інший червоної риби)
  • 400 г листкового тіста
  • 1 яйце
  • 70 г вершкового масла
  • 1 лимон
  • 1 пучок зелені (петрушки, кропу, шпинату)
  • 6-7 печериць
  • Сіль, перець, спеції – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Розігріти духовку до 200 ° С.
  2. Замаринувати рибу: натерти філе сіллю і спеціями, вичавити сік половини лимона. З іншої половини лимона натерти цедру.
  3. Вершкове масло розм'якшити при кімнатній температурі. Зелень дрібно порубати. З'єднати масло з лимонною цедрою і рубаною зеленню.
  4. Гриби нарізати тонкими скибочками і злегка обсмажити.
  5. Листкове тісто розділити на дві частини і розкачати так, щоб філе лосося помістилося на одній з частин цілком. Викласти рибу на тісто, змастити соусом з масла і зелені, а зверху викласти обсмажені гриби. Зверху накрити другою половиною тіста.
  6. Збити яйце, змастити краю пирога і защипнути їх, щоб не розклеїлись, а також змастити яйцем верх пирога, щоб він вийшов рум'яним і глянсовим.
  7. Поставити пиріг в розігріту духовку, зробивши зверху три невеликих проколи вилкою. Випікати в попередньо розігрітій духовці 25-30 хвилин до золотистої скоринки.

Сирники з маком

Сирники з маком
Сирники з маком
Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • 30 хвилин

Інгредієнти:

  • 300 г сиру
  • 1 ст. л. цукру
  • 1 яйце
  • Ванілін
  • 1,5 ст. л. маку
  • 3 ст. л. борошна
  • 1 дрібка солі

Спосіб приготування:

  1. Сир розім'яти виделкою разом з цукром, додати всі інші інгредієнти.
  2. На присипаній борошном поверхні сформувати "ковбаску".
  3. Розрізати її на шість частин, надати форму майбутнім сирникам, обваляти їх у борошні і обсмажити на олії.

Старовинний медовий збитень

Збитень з медом
Збитень з медом
Фото: freepik.com

Час приготування:

  • 20 хвилин

Інгредієнти:

  • 1 л води
  • 150 г меду
  • 100 г цукру
  • 2 бутони гвоздики
  • 1 лаврове листя
  • 1 паличка кориці
  • Щіпка кардамону
  • 1 ч. л. тертого імбиру
  • дрібка гострого червоного перцю
  • 100 мл яблучного соку

Спосіб приготування:

  1. У невеликій каструлі закип'ятіть воду, додайте цукор і мед і перемішайте до повного розчинення.
  2. Додайте в каструлю спеції і кип'ятіть на повільному вогні 10-15 хвилин.
  3. Влийте в гарячий напій яблучний сік (краще – свіжовичавлений). Подавайте збитень гарячим. У напій можна додати тонкі скибочки лимона.

Тут зібрано головні помилки при смаженні млинців.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти