Сезон гарбуза в самому розпалі. Головний овоч осені багатий на вітаміни, амінокислоти і білки. Як приготувати гарбуз, щоб було і смачно, і корисно? Ми зібрали кращі рецепти страв з гарбуза.
Фарширований гарбуз з м'ясом і рисом
Час приготування:
- 3 години
Інгредієнти:
- Великий гарбуз – 1 шт.
- М'ясний фарш – 1 кг
- Рис – 400 г
- Вершкове масло – 100 г
- Ріпчаста цибуля – 2 шт.
- Морква – 2 шт.
- Часник – 3 зубчики
- Рослинна олія – 2 ст. л.
- Сіль, чорний мелений перець – за смаком
Спосіб приготування:
- Гарбуз ретельно помити. Зрізати ножем верхівку – вона буде "кришкою". Насіння, волокна і внутрішню частину видалити ложкою, щоб товщина стінок була приблизно 2-2,5 см.
- Натерти внутрішні стінки гарбуза сіллю і перцем. Викласти його на широкий лист і відправити в духовку. Там гарбуз повинен готуватися 30-40 хвилин при температурі 180 °С.
- Поки гарбуз в духовці, закип'ятити воду в каструлі і засипати в неї рис, попередньо промитий в холодній воді. Посолити його і варити на маленькому вогні 20 хвилин, періодично помішуючи, щоб не пригорів.
- Помити і почистити цибулю і моркву. Цибулю нарізати дрібними кубиками, а моркву натерти на тертці. Викласти овочі на сковороду з олією, посолити і поперчити за смаком. Помішуючи, обсмажити їх до золотистого кольору.
- М'ясний фарш розім'яти виделкою, злегка посолити і перекласти в сковороду до цибулі і моркви. Обсмажувати 15-20 хвилин, а в кінці додати дрібно нарізаний часник.
- Перемішати відварений рис і фарш, обсмажений з овочами. ⠀
- Дістати гарбуз з духовки і нафарширувати його. Додати в гарбуз трохи води. Потім викласти на начинку невеликий шматочок вершкового масла.
- Розтопленим вершковим маслом змастити шкірку гарбуза – від цього він покриється рум'яною скоринкою. Накрити гарбуз "кришкою", теж змащеною маслом, і відправити в духовку на 1-1,5 години. Запікати при температурі 200 °С.
- Подавати фарширований гарбуз гарячим.
Суп-пюре із запеченого гарбуза
Час приготування:
- 1 година
Інгредієнти:
- 1/2 мускатною гарбуза
- 2 морквини
- Чебрець
- 3 зубчики часнику
- 3 склянки овочевого бульйону
- Сіль і перець
- 1 цибулина
- Насіння соняшнику або гарбуза для прикраси
- Чилі
Дивіться відео, як спекти солодкий гарбузовий хліб:
Спосіб приготування:
- Розігріти духовку до 200 °С.
- Очистити половину мускатного гарбуза і нарізати м'якоть великими кубиками.
- Очистити і нарізати дві морквини, очистити три зубчики часнику.
- Додати в форму гарбуз, моркву і часник. Полити оливковою олією, приправити сіллю і перцем. Додати трохи чебрецю. Поставити в духовку і готувати 30 хвилин до золотистого кольору.
- Обсмажити одну цибулину і додати у велику каструлю з оливковою олією. Додати в каструлю три чашки овочевого бульйону і трохи перцю чилі.
- Коли овочі будуть приготовлені, додати їх у бульйон і залишити на повільному вогні протягом п'яти хвилин. Потім перелити в блендер.
- Додати обсмажений часник і збити на високій швидкості.
- Перелити в миску і зверху додати насіння соняшнику або гарбуза для прикраси.
Теплий салат з курки, гарбуза і перцю
Час приготування:
- 30 хвилин
Інгредієнти:
- 250 г курячого філе
- 300 г гарбуза
- 1 синя цибулина
- 1-2 болгарських перцю
- Сіль і перець – за смаком
- Оливкова олія
- Петрушка – кілька гілочок
- Базилік – кілька гілочок
Спосіб приготування:
- Куряче філе наріжте невеликими шматочками і обсмажте до готовності на сковороді гриль з оливковою олією, посоліть і поперчіть за смаком. Перекладіть на тарілку і прикрийте фольгою, щоб м'ясо не остигало.
- У тій же сковороді обсмажте нарізану клинами цибулю. Додайте нарізаний смужками перець і смажте ще 2-3 хвилини. Перекладіть на тарілку.
- Обсмажте нарізаний кубиками гарбуз до рум'яної скоринки.
- Складіть всі інгредієнти в салатник. Посоліть і поперчіть за смаком, додайте рубану зелень, заправте оливковою олією і перемішайте. Прикрасьте листочками базиліку і подавайте.
Гарбузова каша з горіхами і сухофруктами
Час приготування:
- 1,5 години
Інгредієнти:
- Пшоняна крупа – 0,5 склянки
- Гарбуз – 250-300 г
- Вершки 10% – 1,5 склянки
- Чорнослив – 5-6 шт.
- Масло вершкове – 40-50 г
- Мед – 1 ст.л.
- Горіхи мигдальні – 2 ст.л.
Спосіб приготування:
- Гарбуз почистити і розрізати на маленькі кубики.
- Залити гарбуз вершками, поставити на плиту і дати закипіти. Зняти пінку.
- Поки вершки з гарбузом закипають, крупу спочатку помити в теплій воді, а потім в гарячому окропі. Це потрібно для того, щоб вона не гірчила.
- Коли гарбуз закипить, викласти до нього крупу, перемішати, знову дати закипіти і готувати під кришкою на середньо-слабкому вогні 20 хвилин.
- Поки каша вариться, дрібно нарізати чорнослив.
- Покласти чорнослив, масло і мед в кашу.
- Розігріти духовку до 130 °С.
- Все ретельно перемішати, покласти в горщик, накрити кришкою і відправити запікатися в духовку на 35-40 хвилин. Якщо немає горщика, викласти кашу у жароміцну форму і щільно закрити зверху фольгою.
- Готувати протягом 40 хвилин.
- Подрібнити горіхи, розкласти кашу по мисках, посипати зверху горішками і подавати.
Пряне гарбузове лате
Час приготування:
- 10 хвилин
Інгредієнти:
- 1 склянка молока
- 2 ст.л. гарбузового пюре
- 1 ч.л. ванільного цукру або за смаком
- 1/8 ч.л. кориці
- Щіпка імбиру
- Щіпка мускатного горіха
- 60 мл еспресо або дуже міцної звареної кави
- Збиті вершки – для прикраси
Спосіб приготування:
- У каструльці змішати цукор, гарбузове пюре і молоко. На середньому вогні довести практично до кипіння, але не дати закипіти.
- Додати спеції, зняти з вогню.
- У кухоль влити еспресо, потім пряне гарбузове молоко. Прикрасити збитими вершками і корицею.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом оладок з гарбуза і гречки, а також писали, як зробити пишну сирну запіканку з гарбузом.