Головна Сьогодні

Що приготувати з гарбуза: ТОП-5 рецептів осінніх страв

Гарбуз – найуніверсальніший осінній продукт

Сезон гарбуза в самому розпалі. Головний овоч осені багатий на вітаміни, амінокислоти і білки. Як приготувати гарбуз, щоб було і смачно, і корисно? Ми зібрали кращі рецепти страв з гарбуза.

Фарширований гарбуз з м'ясом і рисом

Гарбуз з фаршем і рисом
Гарбуз з фаршем і рисом
Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • 3 години

Інгредієнти:

  • Великий гарбуз – 1 шт.
  • М'ясний фарш – 1 кг
  • Рис – 400 г
  • Вершкове масло – 100 г
  • Ріпчаста цибуля – 2 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Часник – 3 зубчики
  • Рослинна олія – 2 ст. л.
  • Сіль, чорний мелений перець – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Гарбуз ретельно помити. Зрізати ножем верхівку – вона буде "кришкою". Насіння, волокна і внутрішню частину видалити ложкою, щоб товщина стінок була приблизно 2-2,5 см.
  2. Натерти внутрішні стінки гарбуза сіллю і перцем. Викласти його на широкий лист і відправити в духовку. Там гарбуз повинен готуватися 30-40 хвилин при температурі 180 °С.
  3. Поки гарбуз в духовці, закип'ятити воду в каструлі і засипати в неї рис, попередньо промитий в холодній воді. Посолити його і варити на маленькому вогні 20 хвилин, періодично помішуючи, щоб не пригорів.
  4. Помити і почистити цибулю і моркву. Цибулю нарізати дрібними кубиками, а моркву натерти на тертці. Викласти овочі на сковороду з олією, посолити і поперчити за смаком. Помішуючи, обсмажити їх до золотистого кольору.
  5. М'ясний фарш розім'яти виделкою, злегка посолити і перекласти в сковороду до цибулі і моркви. Обсмажувати 15-20 хвилин, а в кінці додати дрібно нарізаний часник.
  6. Перемішати відварений рис і фарш, обсмажений з овочами. ⠀
  7. Дістати гарбуз з духовки і нафарширувати його. Додати в гарбуз трохи води. Потім викласти на начинку невеликий шматочок вершкового масла.
  8. Розтопленим вершковим маслом змастити шкірку гарбуза – від цього він покриється рум'яною скоринкою. Накрити гарбуз "кришкою", теж змащеною маслом, і відправити в духовку на 1-1,5 години. Запікати при температурі 200 °С.
  9. Подавати фарширований гарбуз гарячим.

Суп-пюре із запеченого гарбуза

Гарбузовий суп
Гарбузовий суп
Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • 1 година

Інгредієнти:

  • 1/2 мускатною гарбуза
  • 2 морквини
  • Чебрець
  • 3 зубчики часнику
  • 3 склянки овочевого бульйону
  • Сіль і перець
  • 1 цибулина
  • Насіння соняшнику або гарбуза для прикраси
  • Чилі

Дивіться відео, як спекти солодкий гарбузовий хліб:

Спосіб приготування:

  1. Розігріти духовку до 200 °С.
  2. Очистити половину мускатного гарбуза і нарізати м'якоть великими кубиками.
  3. Очистити і нарізати дві морквини, очистити три зубчики часнику.
  4. Додати в форму гарбуз, моркву і часник. Полити оливковою олією, приправити сіллю і перцем. Додати трохи чебрецю. Поставити в духовку і готувати 30 хвилин до золотистого кольору.
  5. Обсмажити одну цибулину і додати у велику каструлю з оливковою олією. Додати в каструлю три чашки овочевого бульйону і трохи перцю чилі.
  6. Коли овочі будуть приготовлені, додати їх у бульйон і залишити на повільному вогні протягом п'яти хвилин. Потім перелити в блендер.
  7. Додати обсмажений часник і збити на високій швидкості.
  8. Перелити в миску і зверху додати насіння соняшнику або гарбуза для прикраси.

Теплий салат з курки, гарбуза і перцю

Салат з курки та овочів
Салат з курки та овочів
Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • 30 хвилин

Інгредієнти:

  • 250 г курячого філе
  • 300 г гарбуза
  • 1 синя цибулина
  • 1-2 болгарських перцю
  • Сіль і перець – за смаком
  • Оливкова олія
  • Петрушка – кілька гілочок
  • Базилік – кілька гілочок

Спосіб приготування:

  1. Куряче філе наріжте невеликими шматочками і обсмажте до готовності на сковороді гриль з оливковою олією, посоліть і поперчіть за смаком. Перекладіть на тарілку і прикрийте фольгою, щоб м'ясо не остигало.
  2. У тій же сковороді обсмажте нарізану клинами цибулю. Додайте нарізаний смужками перець і смажте ще 2-3 хвилини. Перекладіть на тарілку.
  3. Обсмажте нарізаний кубиками гарбуз до рум'яної скоринки.
  4. Складіть всі інгредієнти в салатник. Посоліть і поперчіть за смаком, додайте рубану зелень, заправте оливковою олією і перемішайте. Прикрасьте листочками базиліку і подавайте.

Гарбузова каша з горіхами і сухофруктами

Гарбузова каша пшоняна
Гарбузова каша пшоняна
Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • 1,5 години

Інгредієнти:

  • Пшоняна крупа – 0,5 склянки
  • Гарбуз – 250-300 г
  • Вершки 10% – 1,5 склянки
  • Чорнослив – 5-6 шт.
  • Масло вершкове – 40-50 г
  • Мед – 1 ст.л.
  • Горіхи мигдальні – 2 ст.л.

Спосіб приготування:

  1. Гарбуз почистити і розрізати на маленькі кубики.
  2. Залити гарбуз вершками, поставити на плиту і дати закипіти. Зняти пінку.
  3. Поки вершки з гарбузом закипають, крупу спочатку помити в теплій воді, а потім в гарячому окропі. Це потрібно для того, щоб вона не гірчила.
  4. Коли гарбуз закипить, викласти до нього крупу, перемішати, знову дати закипіти і готувати під кришкою на середньо-слабкому вогні 20 хвилин.
  5. Поки каша вариться, дрібно нарізати чорнослив.
  6. Покласти чорнослив, масло і мед в кашу.
  7. Розігріти духовку до 130 °С.
  8. Все ретельно перемішати, покласти в горщик, накрити кришкою і відправити запікатися в духовку на 35-40 хвилин. Якщо немає горщика, викласти кашу у жароміцну форму і щільно закрити зверху фольгою.
  9. Готувати протягом 40 хвилин.
  10. Подрібнити горіхи, розкласти кашу по мисках, посипати зверху горішками і подавати.

Пряне гарбузове лате

Пряне лате
Пряне лате
Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • 10 хвилин

Інгредієнти:

  • 1 склянка молока
  • 2 ст.л. гарбузового пюре
  • 1 ч.л. ванільного цукру або за смаком
  • 1/8 ч.л. кориці
  • Щіпка імбиру
  • Щіпка мускатного горіха
  • 60 мл еспресо або дуже міцної звареної кави
  • Збиті вершки – для прикраси

Спосіб приготування:

  1. У каструльці змішати цукор, гарбузове пюре і молоко. На середньому вогні довести практично до кипіння, але не дати закипіти.
  2. Додати спеції, зняти з вогню.
  3. У кухоль влити еспресо, потім пряне гарбузове молоко. Прикрасити збитими вершками і корицею.

Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом оладок з гарбуза і гречки, а також писали, як зробити пишну сирну запіканку з гарбузом.

Всі подробиці в спецтемі Осіннє меню

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News
Джерело: Сьогодні

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти