В Європі ревінь неймовірно популярний. Кислувато-пряний смак цієї рослини дивним чином нагадує одночасно яблуко і полуницю. З ревеню готують десерти, соуси і напої, роблять салати, гарніри до м'яса та риби, заготовляють у вигляді пряних соусів.
Важливо пам'ятати, що їстівна частина ревеню – стебло. А ось листя вважається ядовитим і може викликати отруєння.
Тарт з ревенем і безе
Час приготування:
- 2 години
Складові:
Для тіста:
- 250 г сиру
- 100 г вершкового масла
- 200-250 г борошна
- 1 ч.л. розпушувача
- 2 ст.л. цукру
Для начинки:
- 400 г ревеню
- 3 ст.л. цукру
- 1 ч.л. меленої кориці
Для безе:
- 3 білки
- 150 мл цукру
Дивіться відео, як приготувати лимонний пиріг з меренгою:
Спосіб приготування:
- Розм'якшене масло змішати з сиром і цукром. Поступово додавати борошно, змішане з розпушувачем, поки не вийде м'яке тісто, що не липне до рук.
- Скачати тісто в кулю і покласти в холодильник мінімум на годину.
- Очистити ревінь, нарізати його невеликими шматочками і засипати цукром і корицею.
- Готове тісто розкачати і викласти у форму або на деко, вистелене папером для випічки, щоб тісто покрило дно і боки форми.
- На тісто викласти ревінь, зливши з нього попередньо сік.
- Поставити в духовку, нагріту до 200 °С, на 20 хвилин.
- Поки пиріг печеться, збити білки з цукром в міцну піну.
- Дістати через 20 хвилин напівготовий пиріг і покрити його збитими білками.
- Повернути в духовку, знизивши температуру до 180 °С, ще на 15 хвилин, поки білок злегка не підрум'яниться.
Пиріг з полуницею і ревенем
Час приготування:
- 2 години
Складові:
- 4 яйця
- 1 склянка цукру
- 250 г масла
- 1 ч.л. ванільного цукру
- 1 ст.л. рослинної олії
- 2 склянки борошна
- 3 ст. л. крохмалю
- 1 маленький пакетик розпушувача
Спосіб приготування:
- Ревінь очищаємо і нарізаємо середніми шматочками. Полуницю моєму і розрізаємо на чотири частини. Складаємо ревінь і полуницю в миску, посипаємо 1 ст.л. крохмалю і перемішуємо.
- Яйця збиваємо з цукром і ваніллю. Додаємо розм'якшене вершкове масло, олію і ще раз збиваємо до отримання однорідної маси.
- Борошно просіваємо з рештою крохмалем і розпушувачем, додаємо в яєчно-масляну суміш і перемішуємо міксером.
- Форму для випічки змащуємо маслом, присипаємо борошном. Викладаємо тісто і силіконової лопаткою розрівнюємо поверхню.
- Викладаємо начинку. Злегка вдавлюємо ревінь і полуницю в тісто.
- Випікаємо пиріг в розігрітій до 180 °С духовці близько години. Готовність перевіряємо зубочисткою. Розрізаємо на порційні шматки і подаємо.
Сметанний десерт з ревенем
Час приготування:
- 30 хвилин + час на охолодження
Складові:
- 2 ст.л. гранатового сиропу наршараб
- 500 г ревеню
- 4 жовтки
- 400 мл молока
- 160 г цукру
- 1/2 стручка ванілі або ванільний екстракт
- 1 ст.л. кукурудзяного крохмалю
- 1/2 лимона
- 100 г сметани
- 100 г печива
Спосіб приготування:
- Ревінь вимити, очистити стебла від тонкої шкірки і порізати скибочками по півсантиметра.
- Скласти в невеликий сотейник ревінь, всипати 100 г цукру, вичавити половинку лимона і додати ложку гранатового сиропу.
- Поставити сотейник на невеликий вогонь і варити близько п'ятнадцяти хвилин. Повинен вийти досить густий конфітюр. Остудити його і прибрати в холодильник.
- Для крему довести до кипіння молоко зі шматочком ванільного стручка.
- Збити з цукром яєчні жовтки до пишності. Всипати кукурудзяний крохмаль до жовтків і перемішати. Тонкою цівкою влити в жовтковий крем гаряче молоко і знову перемішати.
- Повернути в каструльку молочно-жовтковий крем і варити на несильному вогні, не забуваючи помішувати, до загусання. На це піде близько десяти хвилин.
- Зняти крем з вогню, перелити у велику миску і поставити у велику посудину з холодною водою. Збивати міксером до повного охолодження.
- Сметану збити і змішати з кремом.
- Покласти в стаканчики або креманки трохи ревеневого конфітюра, зверху розкришити трохи печива, зверху викласти крем. Посипати ще трохи крихти печива і прибрати на кілька годин в холодильник.
Десертний соус з ревеню і полуниці
Час приготування:
- 35 хвилин
Складові:
- 100 г нарізаного ревеню
- 2 чашки (300 г) нарізаної полуниці
- 1 ч.л. ванілі
- 1/3 чашки (70 г) цукру
- 1/4 чашки (80 мл) води
Спосіб приготування:
- Помістити всі інгредієнти в каструлю, довести до кипіння, зменшити вогонь і тушкувати 30 хвилин, періодично помішуючи.
- Дати охолонути і зберігати в холодильнику. Подавати з морозивом, тостом, сконами або просто так.
Лимонад з ревенем
Час приготування:
- 20 хвилин + час на охолодження
Складові:
- 100 г ревеню
- 120 мл + 500 мл води
- 50 г цукру
- 1/2 лимона, нарізаного кружечками
- Листя м'яти
Спосіб приготування:
- Ревінь потрібно дрібно нарізати, викласти в каструлю, залити невеликою кількістю (120 мл) води.
- Додати цукор і лимон, нарізаний кружечками. Довести до кипіння і варити 10-15 хвилин, після чого додати за смаком листя м'яти і дати настоятися кілька годин.
- Після цього процідити концентрат і розвести його 500 мл води.
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати полуничне варення. Крім цього, ми писали, як приготувати сирне суфле з полуницею.