Дієтологи радять їсти кульбаби навіть сирими. Фахівці кажуть, що вона поліпшують настрій, дарують заряд енергії і очищають печінку.
Для приготування страв суцвіття кульбаби потрібно збирати в сонячну погоду, коли вони розкриті. Після збору мити їх не можна, інакше можна змити пилок, а його потрібно якраз зберегти.
Також варто пам'ятати, що кульбаби, як і всі рослини, схильні накопичувати в собі важкі метали, тому не можна зривати їх уздовж доріг.
Вино з кульбабок: рецепт
Час приготування:
- більше 3-х годин
Складові:
- 2 лимони
- 1 1/2 кг цукру
- 3-4 гілочки меліси лимонної або м'яти
- Літрова банка квіток кульбаби
- 100 г родзинок
Спосіб приготування:
- Для вина потрібні тільки пелюстки кульбаби. Тому передусім необхідно відокремити їх від квітколожа. Це можна зробити за допомогою ножа. Притиснути пелюстки лезом і сильно смикнути за основу стебла.
- Покласти пелюстки у велику каструлю і залити 4 л холодної кип'яченої води. Накрити кришкою і відставити на 24 години.
- Наступного дня розчинити в 1/2 л окропу цукор і варити на маленькому вогні до готовності. Готовність сиропу перевіряють так: наносять краплю на гладку поверхню – якщо вона не розтікається, сироп готовий.
- Настій з кульбабок довести до кипіння, зняти з вогню, дати повністю охолонути. Потім процідити відвар через сито, пелюстки видалити.
- Зрізати з лимонів цедру у вигляді спіралі, з м'якоті вичавити сік. Додати в проціджений квітковий відвар цукровий сироп, родзинки, мелісу, цедру і сік лимона. Суміш ретельно перемішати, закрити марлею і відставити на 2 дні для бродіння. Після первинного бродіння цедру і мелісу видалити.
- Перелити рідину разом з родзинками в здорову пляшку і насадити на горлечко гумову рукавичку з невеликою діркою в пальці. Залишити в темному місці при кімнатній температурі для подальшого бродіння. Коли бродіння припиниться, відокремити осад. Перелити вино в пляшки, щільно закрити і прибрати в прохолодне темне місце на 3-6 місяців для дозрівання.
Дивіться відео, як приготувати млинці з кульбабками:
Варення з кульбабок: рецепт
Час приготування:
- більше 3-х годин
Складові:
- 300 квіток кульбабок
- 1 л кип'яченої води
- 1 лимон
- 1 апельсин
- 1 кг цукру
Спосіб приготування:
- Свіжозібрані квітки кульбабок (тільки жовту частину) помити і залити літром кип'яченої води.
- Лимон і апельсин добре помити, нарізати шматочками і змішати з квітками і водою.
- Варити протягом 20 хвилин, зняти з плити і дати постояти 3 години. Процідити через дрібне сито.
- В отриману рідину додати цукор і варити на повільному вогні 6 годин, помішуючи. Щоб перевірити готовність, капніть трохи варення на блюдце – воно повинно застигнути як крапля меду.
- Розлити варення по стерилізованих банках, в кожну банку додати часточку лимона. Закрити прокип'яченними кришками.
Мед з кульбаб: рецепт
Час приготування:
- більше 3-х годин
Складові:
- 1 кг кульбаб
- 1 л води
- 1/2 ч.л. лимонної кислоти або соку
- 1 кг цукру
Спосіб приготування:
- Спершу кульбабу слід правильно зібрати. Зривати потрібно тільки ту, що повністю розпустилася, бажано в середині дня. Потім кульбабу треба акуратно промити і замочити на 24 години, щоб пішла гіркота. Перетримувати не потрібно, інакше вона зіпсується.
- Тепер треба правильно їх зварити. На 1 кг кульбаб і 1 л води нам знадобиться 1/2 ч.л. лимонної кислоти або соку. Кип'ятити кульбаби слід приблизно 30 хвилин на повільному вогні, потім процідити через дрібне сито.
- До відвару, що вийшов, потрібно додати цукор. На літр рідини знадобиться 1 кг цукру. Варіть сироп на повільному вогні не більше 40 хвилин, щоб зберегти корисні речовини. Потім перелийте мед з кульбаб в підготовлені банки.
Салат з кульбабок: рецепт
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 3 жмені листя кульбабок
- 3 яйця
- 50 г варено-копченого бекону
- 3 ст.л. оливкової олії
- 1 ст.л. бальзамічного оцту
- 1 ч.л. кленового сиропу
- Сіль – за смаком
- Чорний перець – за смаком
Спосіб приготування:
- Щоб в листі кульбаб зовсім не було неприємної гіркоти, покладіть його на півгодини в холодну підсолену воду.
- Бекон потрібно порізати невеликими смужками і обсмажити на сковороді до рум'яності.
- Кожне яйце варити окремо. Розбити його в маленьку мисочку і акуратно вилити в тихо киплячу в сотейнику воду. Через півтори хвилини виловити яйце шумівкою на тарілку.
- Для заправки в мисочці змішати оливкову олію, оцет, кленовий сироп і сіль.
- На порційні тарілки викласти обсушене листя кульбабок, посипати беконом і полити заправкою. Покласти зверху яйце пашот.
Салат з квіток кульбабок: рецепт
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 80 г листя кульбабок
- 8 квіток кульбабок
- 1 свіжий огірок
- 5 стеблин зеленої цибулі
- 2 зубчики часнику
- 1 ст.л. винного оцту
- 2 ст.л. рослинної олії
- 1/3 ч.л. меленого перцю
Спосіб приготування:
- Листя кульбабок замочити в холодній воді, потім промити і обсушити.
- Свіжий огірок і зелену цибулю добре помити.
- Всю підготовлену зелень нарізати. Залишити три-чотири листочки цілими для декору.
- З огірка за допомогою овочечистки зрізати кілька слайсів.
- Скласти в салатник порубану зелену цибулю, листя кульбаби, шматочки огірка.
- Підготувати квіти кульбабок. Відірвати квітку від стебла, добре помити і обсушити. Видалити зелену частину – в їжу вживають лише жовті пелюстки.
- Висипати пелюстки кульбабок в салатну суміш. Заправити оцтом і олією, приправити чорним меленим перцем, ретельно перемішати.
- На порційну тарілку викласти салатну суміш. Прикрасити вимитими квітками кульбабок і огірковим слайсами. Дати настоятися 20 хвилин і подавати.
Нагадаємо, раніше ми писали, які гарніри можна приготувати з шпинату. Сьогодні.Lifestyle також розповідали, які квіти вважаються їстівними.