Сезон молодого горошку досить короткий. На відміну від замороженого і консервованого, щойно очищений горох дуже ароматний, ніжний і солодкий. Його бажано використовувати відразу. Справа в тому, що при зберіганні зелений горошок дозріває, стає гіркуватим і борошнистим.
Найкраще горошок поєднується з зеленою стручковою квасолею і морквою. Він входить і в популярні салати олів'є і вінегрет, а крім того, гарний для запіканок або як доповнення до овочевих оладок і пирогів. Для деяких рецептів горошок потрібно попередньо відварити.
Суп з молодим горошком і галушками


Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 1 цибулина
- 2-3 болгарських перці різних кольорів
- 1 морква
- рослинна олія
- 1 куряче філе
- 1 л води
- 200 г зеленого горошку
- 2 яйця
- 1 ст.л. молока
- борошно
- сіль, мелений перець
Спосіб приготування:
- Дрібно нарізати очищену цибулину і болгарські перці, натерти моркву на тертці.
- Пасерувати овочі на олії 15 хвилин. Якщо у вас є каструля з товстим дном, можна смажити в каструлі.
- Додати до овочів дрібно нарізані шматочки курки. Тушкувати хвилин 15-20 під кришкою.
- Додати до овочів літр окропу і зелений горошок. Варити близько 5 хвилин.
- Для галушок яйця трохи збити, додати молоко, посолити і всипати стільки борошна, щоб вийшло густе тісто.
- Чайною ложкою набирати невелику кількість тіста і опускати в киплячий суп. Варити близько 5 хвилин.
- Посолити і поперчити суп до смаку. Подавати гарячим разом зі сметаною.
Паста з зеленим горошком і шинкою від Найджели Лоусон

Час приготування:
- 25 хвилин
Складові:
- 200 г пасти фарфале (або інший короткої пасти)
- 100 г дрібного зеленого горошку
- 150 мл жирних вершків
- 150 г шинки нашаткувати кубиками
- 2 столові ложки тертого пармезану.
Дивіться відео, як приготувати ризото з зеленим горошком і скумбрією:
Спосіб приготування:
- Приготувати макарони відповідно до інструкції на упаковці у великій кількості підсоленої киплячої води.
- Через 5 хвилин від початку приготування додати горох у воду для макаронів.
- Коли макарони будуть готові, відкинути все на друшляк.
- Знову поставити суху каструлю на вогонь. Додати вершки, шинку і пармезан і прогріти.
- Додати макарони і горох, добре перемішати і зняти з плити.
- Подавати макарони з горошком і шинкою гарячими, за бажанням посипавши додатковою порцією тертого пармезану і меленим перцем. Страву можна також прикрасити зеленню.
Печеня з курки, картоплі і зеленого горошку

Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 1 ст.л. оливкової олії
- 1 нарізана цибулина
- 500 г курячих стегенець
- 750 г дрібної молодої картоплі
- 225 мл овочевого бульйону
- зелень – за смаком
- 150 г зеленого горошку
- 1 ст.л. соусу песто
- 200 мл вершків
- сіль, перець – за смаком.
Спосіб приготування:
- Розігріти оливкову олію в глибокій сковороді з масивним дном.
- Додати подрібнену цибулю, пасерувати на слабкому вогні близько 5 хвилин.
- Покласти в сковороду курячі стегенця і готувати, поки вони не побіліють.
- Додати дрібну молоду картоплю, влити бульйон і поперчити.
- Довести до кипіння, накрити кришкою і тушкувати 30-35 хвилин.
- Додати зелений горошок і рубану зелень, готувати під кришкою 5 хвилин.
- Потім вмішати соус песто, вершки, прогріти і подати страву до столу.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом теплого салату з пасти з рибою і зеленим горошком, а також писали, як зробити вітамінний салат з молодого шпинату з горошком.