Якщо ви думали, що лютий – це "найбідніший" місяць у плані закупівлі сезонних продуктів, то це зовсім не так. Наприклад, у лютому дуже корисні сезонні фрукти. А ще на особливу увагу заслуговують коренеплоди, які, по-перше, вирощуються у нас, а по-друге, дуже необхідні нашому організму. Разом з дієтологом Альоною Черніковою ми розібралися, що треба купувати в лютому, де це робити і яку користь принесуть лютневі фрукти/овочі.
Де купувати – на ринку чи в магазині?
Насправді неважливо де. Якість продуктів залежить не від погодних умов певної пори року на ринку або кліматичних умов у магазині. У великих торгових мережах за правилами зберігання стежать. У них великі обсяги і в їх інтересах зберегти якість продуктів якомога довше і більше.
Єдиний виняток – переїзні ярмарки. Більшість реалізаторів зберігають товар у машині і взимку, і влітку.
На вигляд продукт ніби непоганий, а приносиш додому – або переспів, або перемерз, від цього менше смаку і корисних властивостей.
Корисні овочі лютого
Капуста (брюссельська, білокачанна, червонокачанна)
Усі види капусти підтримують роботу печінки за рахунок мікроелементів і клітковини, що містяться в капусті.
Коренеплоди (картопля, морква, буряк)
Коренеплоди (картопля, буряк, морква, ріпа) багаті на клітковину, мінерали, вітаміни А і С, антиоксиданти.
Лук-порей, цибуля ріпчаста
Лук-порей корисний при порушеннях травлення, підвищеному тиску, захворюваннях очей, артриті та подагрі. Цей продукт практично не має протипоказань, але вживати цибулю-порей у сирому вигляді не рекомендується людям, у яких є захворювання шлунка і дванадцятипалої кишки.
Пастернак
Корінь пастернаку багатий на вуглеводи і клітковину, що легко засвоюються. Пастернак особливо багатий на калій, фосфор і кремній, вітаміни С і В, залізо, цинк і марганець. Прекрасно покращує імунітет і здатність організму протистояти вірусам і бактеріям.
Редька
Вона має корисні органічні кислоти, мінеральні солі, вітаміни, ферменти, що сприяють правильному обміну речовин, а також фітонциди і ефірні олії, що додають їй гострий смак.
Ріпа
До хімічного складу ріпи входять вітаміни, вуглеводи, мікроелементи, а також особливий рідкісний елемент – глюкорафанін – рослинний "попередник" сульфорафана, що має сильні протиракові та антидіабетичні властивості.
Топінамбур
Як природний пребиотик допомагає зростанню корисної мікрофлори та поліпшенню процесів травлення.
Турнепс
Корисною для людини також є клітковина та комплекс вітамінів групи В, а також вітаміни А, Е, К та інші, що містить турнепс.
Селера
Містить вітаміни А, B1, B2, B9, C, E, PP, а також залізо, калій, фосфор і кальцій. Позитивно впливає на серцево-судинну, травну і нервову системи. Покращує обмін речовин, збуджує апетит. Сприяє виведенню з організму сечової кислоти, покращує водно-сольовий обмін. Вважається, що корисні речовини, які містяться в селері, уповільнюють старіння організму.
Цикорій
Найбільше корисних речовин міститься саме в корені цикорію. Це інулін – природний замінник цукру і крохмалю. Вітамінно-мінеральний комплекс цикорію має вітаміни А, Е, В1, В2, В3, С, РР, крім того, екстракт кореня багатий на кальцій, калій і магній. Відповідно, чашка напою з цикорію буде корисна всім тим, хто прагне підтримати не тільки здоров'я, а й красу – більша частина цих речовин відповідає за тонус шкіри та швидкість відновлення колагенових волокон.
Корисні фрукти лютого
Авокадо
Авокадо – джерело омега-3 жирних кислот.
Ананас
У цьому фрукті міститься вітамін В1, який відповідає за обмін вуглеводів. Тому допомагає швидше втрачати зайву вагу.
Апельсин, мандарин, грейпфрут, лимон
Крім підвищення імунітету і вітаміну С, цитрусові полегшать нестачу вітамінів.
Банан
Завдяки вмісту калію і магнію банани позитивно впливають на стан серцево-судинної системи, живлять і насичують киснем клітини мозку, приводять у норму водно-сольовий баланс.
Гранат
З гранатами, а саме зі 100 мл соку, отримаємо 36% добової норми вітаміну K, 30% вітаміну C, 16% фолієвої кислоти.
Груша, яблуко
Груші і яблука є хорошим джерелом дієтичних рослинних волокон, вітаміну С і К, органічних кислот, мікроелементів – міді, магнію, заліза, цинку, марганцю, фосфору і йоду.
Ківі
До ківі входять вітаміни A (бетакаротін і інші каротиноїди), групи B (також фолієва кислота), вітамін C (добова норма), D, E, K, а також органічні фруктові кислоти, клітковина, рослинний білок – фермент актинідін, моно- і дисахариди, пектини. Ківі також багатий на мінерали: калій, магній, селен, цинк, натрій, кальцій, залізо, фосфор, марганець.
Однак він не рекомендується людям, схильним до алергії. А також тим, у кого є порушення або захворювання шлунково-кишкового тракту. Наприклад, гастрит у стадії загострення, виразки, діарея тощо.
Тут читайте про клітковину, корисну для організму, і про продукти, в яких вона міститься.
Читайте також:
- Курага – в чому користь і як правильно вибрати сухофрукт
- Сир тофу: користь, шкода і правила вибору
- Не їжте ці продукти на ніч – будете здоровішими та сон стане міцнішим
- Український суперфуд – чай із шипшини: корисні властивості та рецепти
- Починаємо приводити себе у форму: 5 детокс-супів, які допоможуть схуднути