Головна Сьогодні

Що купувати на ринку та в магазині в квітні

Особливу увагу потрібно приділити сезонній зелені та редису

Після затяжної зими сезонні овочі та зелень удвічі довгоочікуваніші та смачніші. Тепер можна активно додавати їх до раціону, наприклад, корисні сніданки. Квітень багатий на такі продукти, і особливу увагу варто звернути на шпинат, авокадо, спаржу і редис. Дієтолог Алена Гаврилюк пояснила, чому це важливо. Якщо вам важливо, щоб вашу класну випічку побачила вся країна, беріть участь у нашому конкурсі на найкращий рецепт – і про вас дізнається вся країна.


У квітневому календарі свят легко знайдете оригінальні ідеї для подарунків.

Фото: Альона Гаврилюк, дієтолог

Що найкорисніше в квітні?

"Звісно, зелень. У квітні вона корисніша. Включайте її до свого раціону. З овочів беріть броколі та спаржу. Ну й редис. Його буде багато в квітні. Але тим, хто страждає на виразкові захворювання, я б редис не рекомендувала. Тепер детальніше", – говорить Олена Гаврилюк.

Які фрукти треба купувати в квітні?

Фото: ru.freepik.com
Фото: ru.freepik.com

Сухофрукти. Сезонним сухофруктом квітня є фінік. Зараз привозять їх з Ізраїлю, Тунісу і Ірану. Десять фініків можуть задовольнити добову норму в міді, магнії і сірці. Пектин і харчові волокна в складі фініків знижують ризик ракових захворювань і добре впливають на систему травлення. Фініки не містять холестерин.

Що з овочів і зелені треба купувати в квітні?

Зелень, листя салату. У салаті міститься безліч каротину, заліза, кобальту, бору, фосфору, йоду, міді, натрію, цинку, калію, органічних кислот і вітаміну К у великій кількості. 50 грамів (1 пучок) молодої зелені петрушки забезпечать нас добовою нормою аскорбінової кислоти. Каротин, вітаміни В1 і В12, провітамін А, це те, на що багата петрушка.

Шпинат. Він сприяє виробленню організмом енергії. У ньому міститься велика кількість заліза, воно допомагає організму справитися з весняним авітамінозом. Цей продукт корисний тим, хто в квітні вирішив худнути. Шпинат дуже низькокалорійний (всього 23 ккал в 100 г), а ще він добре виводить шлаки і токсини з організму.

Авокадо. У квітні увагу варто звернути на авокадо сорту Хас. При виборі фрукта необхідно вибирати твердіші плоди: м'які можуть бути чорними всередині. Навіть найтвердіший фрукт прекрасно дозріє вдома за кілька днів.

Броколі. Ця найулюбленіша капуста здатна нейтралізувати шлаки і токсини в організмі, адже має потужний очисний ефект. У ній багато вітамінів С і А, а також клітковини, заліза, сірки та інших необхідних нашому організму елементів.

Спаржа. Квітень-травень відкриває сезон спаржі. Спаржа найперший сезонний овоч. У ній міститься велика кількість білка, вітамінів і корисних мінералів. Наприклад, вітаміни A, B, C, T, K, мідь, марганець, харчова клітковина, магній, каротин, кумарин, тіамін і фолієва кислота.

Буряк. У буряках висока концентрація аскорбінової кислоти і каротину. Всі корисні компоненти, що є в його складі, не руйнуються під час термічної обробки. Тому варений буряк за рівнем користі для людського організму практично не поступається сирому. З буряка можна приготувати чіпси, вітамінні фреші, поживні смузі, салати, котлети і кекси, різні крем-супи.

Редис. Це один з найважливіших сезонних овочів. Багатий на вітаміни групи B, РР, С, а також на залізо, фосфор, калій, кальцій. У редисці є і клітковина, білок і ефірні олії – вони допомагають процесу схуднення.

Я б не рекомендувала їсти редиску людям з виразковими хворобами шлунка, а також з проблемами щитоподібної залози. Щодо дітей, то їхній організм може не впоратися з переварюванням коренеплоду. Все через клітковину, що важко перетравлюється. Давати редис дітям можна, якщо вони старші 3 років і по кілька штук на день.

Тут дізнаєтеся про 10 продуктів, якими можна замінити м'ясо.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти