Стрітстайл в Нью-Йорку

Головніші кольори весни-2022

Корисні сніданки

Стиль Кейт Міддлтон

Тести

Найдорожче

Чайна історія: як він завоював світ і що ми робимо не так, коли його заварюємо

А саме – коли заливаємо білий чай окропом або вибираємо неправильний час для настоювання
Фото: freepik.com, instagram.com/china_india_dialogue/
Фото: freepik.com, instagram.com/china_india_dialogue/

От несправедливо чай списують з рахунків, акцентуючи увагу на каву. Так, у сучасному світі каві приділяється більше нашої уваги, вона всюди і не правильно казати, що незаслужено. Але чай завжди був поруч. Він приходить до нашого столу тоді, коли хочеться відчути його смак, знайомий з дитинства, або зануритися в особливу атмосферу, приготувавши пуер. У цьому матеріалі дізнаємося, як чай завойовував світ і нас, чому багато хто так і не навчилися його заварювати і навчимося це робити правильно.

Якщо вам вам потрібно здивувати близьких і друзів подарунком, скористайтеся ідеями з нашого календаря свят травня.

Чай у легендах і де тут істина

Реклама

Істина полягає в тому, що конкретного місця і хоча б приблизної дати появи чаю, по суті, немає. Про те, що саме в їхніх країнах вперше дізналися про чай сперечаються Індія, Китай і Японія. Суперечки ці, за великим рахунком, підкріплені найдавнішими легендами-казками, правдивість яких підтвердити або спростувати не може ніхто.

Але деякі історичні пам'ятники стверджують, що вперше чай почали вирощувати на території Китаю, а приблизно в 5 столітті нашої ери його почали пити. Знадобилося п'ять століть, щоб чай став доступним не тільки для багатих китайців, а для всіх. До європейської ери поширення чаю залишалося більше 10 століть.

Європейська ера чаю таіндійський виток в історії

В Європу чай завезли в 16-м столітті, вперше на цій території його почали пити в Нідерландах і Португалії. Чаю вдалося дуже швидко знайти популярність і впевнено дійти до берегів Британії. Улюбленим там чай став не одразу, а за століття. Руку до цього доклала португальська принцеса Катарина Брагансська. Вона стала дружиною Карла ІІ і швидко навчила придворних пити чай.

Реклама

Вирощувати свій особистий чай, щоб не чекати обмежених поставок з Китаю, Англія почала в 19-м столітті. Ясно, що було вирішено використовувати для цього сприятливу за кліматом Індію, тоді ще колонію британців.

Їхній легендарний чай ерл грей, до речі, з'явився через поспіх. Сталося це так: у 30-х роках 19-го століття був зібраний перший урожай чаю. Зібраний завчасно, тому й мав особливий смак. Але людям він припав до смаку. Сьогодні – це один з найвідоміших сортів чаю.

Чайна історія в нашій країні

Доступним він став по-справжньому на стику 19-20-х століть. Та й то не всім, адже завозили його мало. За радянських часів люди пили два види чаю – грузинський, індійський і цейлонський. Якщо хто пам'ятає, на упаковці були слони. Його так і називали – "чай зі слоном". Він був не хорошим і не поганим, він просто був і його пили.

Реклама

Фото: instagram.com/lavkahab/

Це тепер у нас є можливість пити різний чай, робити вибір і закохатися в один конкретний назавжди А сталося це після розвалу СРСР, через кілька років нашу країну почали освоювати стародавні культури японського і китайського чаювання. Сьогодні є цілі співтовариства чаєманів, які несуть ці культури в масу.

Справа за малим – прислухатися до їхніх порад і пити справді смачний чай. І щоб робити це, треба знати про помилки, яких ми припускаємося при приготуванні напою.

Найгрубіші помилки при приготуванні чаю

1. Чай заварюють водою неправильної температури

Тут важливо запам'ятати назавжди:

  • Для чорного чаю, пуеру, улуна сильноферментованих червоних чаїв вода має бути 95 градусів
  • Для зеленого і білого чаю – 70-85 градусів

Необхідно уважно стежити за стадіями кипіння. Якщо вода перекипіла, вилийте її і приготуйте нову, інакше зіпсуєте смак чаю.

2. Неправильна кількість заварки

Якщо взяти багато заварки, чай вийде занадто міцним, якщо мало – слабким. Хтось свідомо заварює шу пуер або сильноферменований улун міцніше. Зазвичай так роблять люди, які знаються на чаї.

Але є види чаю, з якими цього робити не варто: зелений чай, шен пуер, червоний чай і улун дадуть відчутну терпкість і гіркота, якщо взяти більше, ніж треба.

Середня кількість на одну заварку – близько 5-7 грамів. А от білий чай може не розкритися, якщо його кількості недостатньо, оптимально – близько 8 грамів.

3. Неправильний час настоювання

При заварюванні в великому чайнику (шу пуер або деякі види червоного чаю) мають постояти від 3 до 5 хвилин. Шен або зелений чай відчутно гірчитимуть. Тривалість їхнього настоювання – не більше 10 секунд. Не можна залишати заварений чай на добу – користі від цього не буде.

4. Неправильний вибір посуду

Смакові якості та аромати чаю добре розкриваються в скляному, фарфоровому або глиняному посуді.

5. Розведення водою і додавання цукру

Якісний китайський чай не треба розбавляти водою або додавати в нього цукор – це знищить смак і його корисні властивості. У зелений чай, червоний або шу пуер можна додавати молоко або мед.

Тут дізнаєтеся, до який чай допоможе підбадьоритися і подолати стрес.

Реклама
Найважливіші та найцікавіші новини завжди під рукою
Life Сьогоднi в telegram-каналi Пiдпишись на RSS-канал Life Сьогоднi на Google News

Рекомендації

Реклама
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Гороскоп
Твій гороскоп на сьогодні
Читати гороскоп
MUST HAVE
Beauty-покупки вересня
Придбати
Just do it
Корисна порада на Сьогодні
Вибрати професійного косметолога
Як це краще зробити?
Лайфхак дня
Як підготуватися до подорожі на авто
Хакнути
Сольник зірки
TVORCHI
17 вересня / 19:00
5 головних концертів вересня
Принц Гаррі та Меган Маркл на обкладинці Time
Осінь у великому місті
Головні івенти вересня
Спланувати дозвілля
Гороскоп
Твій гороскоп на тиждень
13 - 19 вересня
Читати гороскоп
Найдорожчий спецтопік
Дорожче просто не знайдеш
Похід до басейну за 10 тис. гривень
За що такі гроші?
Особистий досвід
Скільки коштує подорож у Лондон
Дізнатися
Чек-лист вересня
10 речей, які треба встигнути зробити
Хочу дізнатися!

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти