Масляна святкується в останній тиждень перед Великим постом, за сім тижнів до Великодня. У 2020 році вона триватиме з 24 лютого по 1 березня. Протягом всієї масляного тижня прийнято готувати млинці. За старих часів люди вірили, що разом з круглим, рум'яним млинцем, схожим на сонце, вони з'їдають частинку його тепла.
Дивіться відео, як приготувати різнокольорові млинці:
Млинці на Масляну можна подавати як самостійне блюдо, а можна використовувати їх як основу для інших святкових рецептів.
Запіканка з млинців з сиром та апельсинами в духовці
Час приготування:
- 2 години
Інгредієнти:
Для тіста:
- 1,5 склянки молока
- 2 яйця
- 1 ст.л. цукру
- 1 склянка борошна
- 1 ст.л. оливкового масла
- Дрібка солі
Для начинки:
- 400 г сиру або сирної маси
- 2 жовтки
- 2 ст.л. цукрової пудри
- 0,5 склянки порізаної кураги
Для вершкового соусу:
- 200 мл вершків 35%
- 1 жовток
- 1 ч.л. крохмалю
- 1 ст.л. цукрової пудри
- Трохи ванілі
Для апельсинового соусу:
- 1 апельсин
- 2 ст.л. коричневого цукру
- 2 ч.л. вершкового масла
- 2 ст.л. апельсинового лікеру або 1 ст.л. коньяку
Спосіб приготування:
- Приготувати рідке тісто з теплого молока, яєць, солі, цукру, оливкової олії і борошна. Посмажити тонкі млинці.
- Форму для запікання змастити вершковим маслом.
- Сир протерти через сито, змішати з жовтками, цукровою пудрою і курагою. Загорнути начинку в млинчики, скласти їх у формі і приготувати соус.
- Вершки змішати з жовтками, цукровою пудрою, ваніллю і крохмалем. Залити соусом млинці і запікати в духовці 180 ºС близько 30 хвилин. За цей час вершкова суміш повинна загуснути, а млинці – підрум'янитися.
- Поки готуються млинці, зняти з цілого апельсина цедру. На сковорідці розтопити вершкове масло, насипати коричневий цукор і додати цедру. Коли цукор почне трохи пузиритися, додати сік одного апельсина. При бажанні можна додати апельсинового лікеру або коньяку. Проварити соус до легкого загустіння і зняти з вогню.
- Вийняти млинці з духовки, злегка остудити і полити апельсиновим соусом.
Курник з грибами і рисом
Час приготування:
- 2 години
Інгредієнти:
- Тонкі млинці
- 300 г сметани
- 200 г вареного рису
- 2 яйця
- 4 цибулини
- 500 г печериць
- 500 г фаршу
- 30 г вершкового масла
- Листкове тісто
- Сіль і спеції – за смаком
- Рослинна олія
Спосіб приготування:
- Гриби обсмажити з цибулею на вершковому маслі.
- Фарш обсмажити з цибулею.
- Тісто розкачати в пласт товщиною 0.3 см. Вирізати коло, приклавши тарілку або формою для випічки. Це буде основа курника. Покласти на тісто два млинця.
- Варений рис перемішати із смаженою цибулею і вареними яйцями. Це буде перший шар. Накрити його двома млинцями і змастити сметаною.
- Наступний шар – обсмажений з цибулею фарш. Накрити його млинцями і змастити сметаною.
- Потім повинні йти печериці та млинці, змазані сметаною.
- Розкачати ще один пласт тіста, накрити пиріг, підігнути і защипати краї.
- Вирізати в середині курника отвір для виходу пари.
- З верху нещільно вставити кульку з тіста, змастити яєчним жовтком.
- Відправити в духовку і запікати при 180 ºС до золотистого кольору.
Млинцеві мішечки з начинкою
Час приготування:
- 35 хвилин
Інгредієнти:
- 3 яйця
- 300 г борошна
- 500 мл молока
- Сіль
- Зелена цибуля
- 50 г соняшникової олії
- 2 копчені курячі грудки
- 1 свіжий огірок
- 50 г твердого сиру
- 1 пучок зелені
- Зелена цибуля
- 3 ст. л. майонезу
Спосіб приготування:
- Яйця змішати з молоком, додати борошно, сіль, масло. Добре збити міксером.
- Спекти млинці на сковороді невеликого діаметру.
- Курячі грудки дрібно порізати кубиками. Зелень і часник мілко порубати.
- Сир потерти на тертці.
- Змішати сир, курку, нашатковану зелень і майонез.
- Викласти на млинець невелику кількість начинки і загорнути як мішечок, зав'язати пір'їнкою зеленої цибулі.
Шоколадний млинцевий торт з заварним кремом
Час приготування:
- 1 година
Інгредієнти:
- 4 ст.л. борошна
- 4 ст.л. крохмалю
- 1 яйце
- 300 мл молока
- 250 мл води
- Шоколад – 50 г
- Какао – 3 ст.л.
- Сіль, цукор – за смаком
- 1 ст.л. олії
Крем:
- 500 мл молока
- 50 г ванільного цукру
- 40 г крохмалю
Спосіб приготування:
- Всі інгредієнти для тіста ретельно перемішати, додати розтоплений шоколад. Готувати млинці по дві-три хвилини з кожного боку на антипригарной сковороді.
- Зварити крем. 400 мл молока довести до кипіння. Окремо змішати цукор і крохмаль, поступово влити 100 мл холодного молока і ретельно розмішати до однорідного стану. Тонкою цівкою влити в кипляче молоко. На маленькому вогні довести масу до кипіння, постійно помішуючи, поки крем не загусне.
- Млинці змастити кремом, поставити мінімум на годину в холодне місце.
Млинцевий пиріг з лососем і вершковим сиром
Час приготування:
- більше 3-х годин
Інгредієнти:
- 20 прісних недріжджового млинців діаметром 22-24 см
- 300 г слабосоленого лосося
- 200 г м'якого вершкового або сирного сиру
- 100-150 г сметани
- 1 великий пучок зелені (петрушка, кінза, зелена цибуля, кріп)
- 2-3 зубчики часнику
- 1 гострий червоний перчик, за бажанням
- 100 г вершкового масла
- Червона ікра – для прикраси
Спосіб приготування:
- Нарізати рибу тонкими пластинками. Сир змішати зі сметаною, дрібно посіченою зеленню, подрібненим гострим перцем і часником. Збити блендером в однорідну кремоподібну масу. Сметани можна додати трохи більше або трохи менше в залежності від її жирності.
- Теплий млинець викласти на плоску тарілку, застелену фольгою так, щоб потім можна було в цю фольгу загорнути пиріг. Блін промазати розтопленим вершковим маслом, потім сирним кремом.
- На крем викласти рибу, закрити наступним млинцем. Так, шар за шаром, побратим пиріг. Верхній млинець змастити маслом.
- Зібраний пиріг загорнути у фольгу і поставити в холодильник на дві-три години, щоб шари добре просочилися і скріпилися один з одним. Перед подачею фольгу прибрати, прикрасити верх рибою, ікрою і листочками зелені.
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати млинці, які не забруднивши гору посуду . "Сьогодні" також ділилися рецептом тонких млинців на сироватці .