Не знаєте, що робити з кислою полуницею? Рецептів є багато. З ягід можна зварити компот або варення, додати їх у пиріг, запіканку, десерт або млинці, зробити полуничний соус до морозива.
З кислих ягід виходять чудові морси й лимонад. Крім цього, полуницю можна помити, перетерти з цукром і заморозити на зиму.
Полуничний пиріг від Марти Стюарт
Час приготування:
- 1 година
Інгредієнти:
- 1 велике яйце
- 140-170 г цукру
- 80 г вершкового масла (розм'якшеного)
- 125 мл молока
- 170 г борошна
- 1,5 ч. л. розпушувача
- 0,5 ч. л. солі
- 1 ч. л. ванільного екстракту
- 500 г полуниці
- 2 ст. л. цукрової пудри для посипки
Спосіб приготування:
- Полуницю помити, обсушити і розрізати навпіл.
- Просіяти борошно з розпушувачем і сіллю.
- Збити цукор з розм'якшеним маслом.
- Додати яйце, молоко і збити до однорідності.
- Додати в тісто суху суміш (мука, сіль, розпушувач), збити. Тісто вийде консистенції сметани.
- Дно форми застелити папером для випічки, боки форми змастити маслом. Вилити тісто. Зверху викласти порізану полуницю.
- Випікати в розігрітій до 180 °С духовці протягом 10 хвилин, потім температуру знизити до 160 ºС і випікати ще близько 50 хвилин.
- Готовий пиріг повністю остудити, не виймаючи з форми. Потім перекласти на блюдо і посипати цукровою пудрою.
Дивіться відео, як зробити вино з полуниці:
Оладки з полуницею на молоці
Час приготування:
- 30 хвилин
Інгредієнти:
- 1/2 чашки борошна
- 1 столова ложка коричневого цукру
- 1 чайна ложка розпушувача
- 1/2 чайної ложки солі
- 1 маленьке яйце
- 1/2 склянки молока
- 1 столова ложка рослинної олії
- 1 чайна ложка ванільного екстракту
- 1/2 чашки нарізаної свіжої полуниці
Спосіб приготування:
- У середній мисці змішати борошно, коричневий цукор, розпушувач і сіль. Влити молоко, олію, збите яйце і ваніль, перемішати. Додати полуницю.
- Нагріти сковороду на середньому вогні і змастити олією.
- Ложкою викладати тісто і смажити з обох боків до золотистого кольору. Перевертати потрібно, коли на поверхні з'являться бульбашки.
- Подавати зі сметаною, джемом, медом, згущеним молоком або кулькою вершкового морозива.
Фруктовий коктейль з полуницею
Час приготування:
- 5 хвилин
Інгредієнти:
- 150 г полуниці
- 1 банан
- 1 ст. ложка лимонного соку
- 1 ст. ложка рідкого меду
- 1/2 склянки апельсинового соку
- Персиковий сік – за смаком
Спосіб приготування:
- Полуницю і банани – в блендер до утворення пюре.
- Додати лимонний сік, мед і апельсиновий сік. Збити в однорідну масу.
- Розбавити персиковим соком до бажаної консистенції.
- Розлити у келихи, прикрасити шматочками банана або полуницею.
Вареники з полуницею на кефірі
Час приготування:
- 1 година
Інгредієнти:
- 1 склянка кефіру
- 2 1/2 склянки борошна + 1/2 склянки для розкачування
- 1/4 ч. л. солі
- 1/4 ч. л. соди
Для начинки:
- Полуниця
- Цукор
Спосіб приготування:
- Борошно просіяти разом із сіллю і содою в миску. Зробити поглиблення і поступово влити кефір. Підсипаючи борошно, замісити м'яке тісто. Накрити його рушником і залишити на 20 хвилин.
- Полуницю помити і видалити плодоніжки. Великі ягоди нарізати.
- На присипаному борошном столі розкачати тісто в пласт товщиною 0,5-0,7 см і вирізати з нього склянкою кружальця.
- На кожне кружальце насипати трохи цукру, покласти полуницю і ще посипати цукром. Защипати краї.
- Встановити спеціальну пароварку-решітку над каструлею з киплячою водою. Викласти вареники, накрити кришкою і варити 7-8 хвилин.
- Готові вареники посипати цукром.
Панакота з полуницею
Час приготування:
- понад 3 години
Інгредієнти:
Для вершкового желе:
- 200 мл молока
- 200 мл жирних вершків
- 1 ст. л. порошкового желатину без гірки
- 1/4 склянки цукру
- 1 ч. л. екстракту ванілі
Для полуничного соусу:
- 450 г свіжої полуниці
- 2 столові ложки води
- 1/3 склянки (70 г) цукру або за смаком
Спосіб приготування:
- Розчиніть желатин у 2 столових ложках холодної води і дайте йому набрякнути протягом 5-10 хвилин.
- У середній каструлі доведіть вершки, молоко і цукор до кипіння на середньому вогні (не кип'ятіть). Коли цукор розчиниться, зняти з вогню і додати екстракт ванілі. Дайте охолонути протягом 5 хвилин перед додаванням желатину.
- Додайте желатин у молочну суміш і перемішайте до повного його розчинення. Налийте вершкове желе в чотири келихи ємністю 150 мл і поставте в холодильник на кілька годин.
- Для приготування соусу промийте полуницю, обсушити і видаліть плодоніжки. Розріжте полуницю на четвертинки. У невелику каструлю покладіть полуницю, цукор і воду. Доведіть до кипіння і негайно зніміть з вогню.
- Перелийте в чашу блендера або кухонного комбайна і збийте до однорідної маси. Протріть через сито, щоб видалити насіння. Накрийте соус кришкою і дайте йому охолонути до кімнатної температури, потім поставте в холодильник.
- Перед подачею вилийте полуничний соус на панакоту і подавайте.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом полуничного мусу з білим шоколадом від Юлії Висоцької. Крім цього, ми писали, як зробити смузі-боул з полуницею і бананом.