У нас в кулінарії лаванду застосовують не часто. Зате у Франції, Італії та Іспанії її додають до багатьох страв. З квітками лаванди готують соуси, супи і салати, м'ясні страви та десерти. З лавандою виходить дуже смачний лимонад.
Однак зловживати ароматними квітками не варто, якщо ви, звичайно, не хочете приготувати щось, більше схоже на косметичний засіб.
Лавандова панакота
Час приготування:
- 30 хвилин + час на застигання
Складові:
- 250 мл жирних вершків
- 250 мл молока
- 10 г желатину
- 1/2 склянки цукру
- 2 ст.л. квітів лаванди
Спосіб приготування:
- Замочити желатин в 1/2 склянки молока. Залишити на 15 хвилин.
- У каструлі змішати молоко, вершки, цукор і лаванду. Нагрівати, помішуючи, близько 7 хвилин на середньому вогні (не доводячи до кипіння).
- Нагріту суміш зняти з вогню, вийняти квіти лаванди, додати желатин і перемішати до повного розчинення желатину.
- Охолодити до кімнатної температури і розлити по формах. Поставити в холодильник до повного застигання, як мінімум на 4 години.
Лавандовий лимонад
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 3 ч.л. сухих квітів лаванди
- 5 ст.л. цукру
- 750 мл газованої води
- 300 мл води
- 2 лимона
- Лід
Дивіться відео, як приготувати лимонад з малиною і базиліком:
Спосіб приготування:
- Сухі квіти лаванди засипаємо в окріп. Можна проварити буквально 2-3 хвилини в окропі або дати настоятися в ньому хвилин 15.
- За цей час лаванда віддає весь смак і аромат в воду. Тому далі ми позбавляємося від уже непотрібних нам квітів: нашу настойку потрібно процідити.
- Далі – додаємо цукор в лавандова воду і охолоджуємо її хоча б до кімнатної температури.
- Видавлюємо сік одного лимона в лавандова воду. А другий – нарізаємо кільцями і кладемо в глечик для смаку і краси.
- Тепер в глечик засипаємо лід, заливаємо газованою водою і наш смачний лавандовий лимонад готовий!
Абрикосове варення з лавандою
Час приготування:
- більше 3-х годин
Калорійність:
- 236 ккал на 100 г
Складові:
- 1 кг абрикосів без кісточок
- 650 г цукру
- 1 ст. л. сухих квітів лаванди
- 1 ч. л. лимонної кислоти
Спосіб приготування:
- Фрукти розрізати навпіл, видалити кісточки. Засипати цукром, поставити в холодильник на 1,5-2 доби. Вранці і ввечері акуратно перемішувати.
- Через добу після початку процесу додати лаванду.
- Проварити 20 хвилин, залишити на 10-12 годин. Проварити ще 15 хвилин, залишити на 10-12 годин.
- Втретє проварити ще 15 хвилин, додати в кінці лимонну кислоту, розлити по стерилізованим банкам, закупорити.
Чорничне морозиво з лавандою
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 2,5 склянки молока жирністю 3,2%
- 200 г чорниці
- 150 г цукру
- 2 ч. л. борошна
- 1 ст. л. сухих квіток лаванди
- 4 яєчних жовтки
Спосіб приготування:
- Молоко нагрійте і всипте в нього квіти лаванди. Доведіть до кипіння, вимкніть вогонь і залиште на 15 хвилин.
- Перебити ягоди блендером в пюре, перетріть чорничне пюре через сито. Збийте яєчні жовтки з цукром до білого кольору. Процідіть молоко.
- Додайте до жовтків борошно і добре перемішайте. Влийте трохи молока і перемішайте.
- Зробіть з двох мисок різної величини водяну баню (в нижню миску налийте воду, поставте її на вогонь, а зверху помістіть другу миску). Налийте в верхню миску молоко, нагрійте і введіть молочно-яєчну суміш. Нагрівайте, постійно помішуючи, поки вона не почне загусати. Після можна вимкнути вогонь і залишити суміш на водяній бані, щоб вона ще більше загусла. Консистенція готової суміші нагадує не дуже густу сметану.
- Додайте в морозиво чорничне пюре, перемішайте і охолодіть. Перекладіть морозиво в контейнер, закрийте кришкою і помістіть в морозильну камеру. Час охолодження: 6-8 годин.
- Коли морозиво загусне, але ще не замерзне повністю, дістаньте його і збийте блендером. Потім помістіть в морозильну камеру ще на 1-2 години. Після морозиво вже можна подавати (хоча воно ще буде м'яким), а можна збити виделкою і ще раз заморозити.
- Десерт можна полити чорничним варенням і прикрасити гілочками лаванди.
Печиво з лавандою
Час приготування:
- 40 хвилин
Складові:
- 1/4 склянки розм'якшеного вершкового масла
- 1/8 склянки меду
- 1 яйце
- 1/2 чайної ложки екстракту ванілі
- 3/4 склянки борошна
- 1/8 ч.л. солі
- 1/2 ч.л. порошку для випічки
- 1/2 ч.л. сушених квіток лаванди
Спосіб приготування:
- Збити вершкове масло і мед в пишну світлу масу. Додати збите яйце і ваніль, ретельно перемішати.
- Додати борошно, сіль, розпушувач і розтерті квітки лаванди, перемішати. Скачати тісто в кулю і поставити в холодильник мінімум на 15 хвилин.
- Розігріти духовку до 180 °С. Розкачати тісто на злегка посипаній борошном поверхні і вирізати печиво. Перекласти заготовки на деко, застелене вощеного папером. Випікати протягом 10 хвилин або до золотистого кольору.
- Вийняти з духовки і дати постояти 5 хвилин. Перекласти металевою лопаткою печиво на решітку або тарілку, остудити.
Нагадаємо, раніше ми писали, як зробити "місячне молоко", а також розповідали, в чому різниця між корицею і касією.