Чанахі – це грузинська страва, яка представляє собою тушковане м'ясо з овочами. В оригінальному рецепті використовують баранину, але її можна замінити на свинину або яловичину.
У Грузії чанахі традиційно запікають у глиняних горщиках. У них страва вийде духмяною і більш насиченою.
Чанахі зі свинини в духовці
Час приготування:
- більше 3-х годин
Калорійність:
- 137 ккал на 100 г
Інгредієнти:
- 700 г м'якоті свинини
- 600 г картоплі
- 1 склянка червоної квасолі
- 1 ст.л. томатної пасти
- 1 велика цибулина
- 1 середня морква
- 2 ст.л. смальцю
- 6-8 зубчиків часнику
- 4 ст.л. борошна
- 1 лавровий лист
- Сіль, чорний перець мелений
- Зелень петрушки
- Олія
- Червона паприка мелена
Спосіб приготування:
- Квасолю замочити на ніч, потім відварити до готовності.
- Картоплю помити, почистити і порізати великими шматочками. Обсмажити на олії майже до готовності. Цибулю почистити і порізати дрібними кубиками.
- Моркву помити і почистити. Натерти на крупній тертці або нарізати кружечками. Замість томатної пасти можна використовувати помідори. Їх необхідно очистити від шкірки і порізати кубиками.
- М'ясо нарізати досить великими шматками. Обсмажити на рослинній олії на великому вогні до рум'яної скоринки. Додати смалець.
- До обсмаженого м'яса додати цибулю і моркву, ретельно все перемішати і смажити на середньому вогні 10-15 хвилин, помішуючи.
- Додати томатну пасту, знову добре перемішати і смажити на середньому вогні 5 хвилин, помішуючи. Якщо використовуєте помідори, то смажити потрібно довше: приблизно 15 хвилин.
- У велику каструлю налити приблизно 2,5-3 л води. Поставити на великий вогонь. Додати до води обсмажену картоплю, відварену квасолю. Коли вода закипить, зменшити газ і додати м'ясо з овочами. А також посолити, поперчити, додати лавровий лист, червоний мелений перець, дрібно нарізаний часник і зелень петрушки. Дати покипіти 10 хвилин. Спробувати, при необхідності досолити.
- На сухій сковороді без додавання жиру обсмажити борошно до золотистого кольору. Додати до борошна 1-2 ополоника бульйону з каструлі і добре розмішати до однорідної консистенції. Вилити цю суміш в чанахи і дати покипіти 5 хвилин.
- Зняти з вогню, накрити кришкою і дати настоятися.
На замітку
- М'ясо краще смажити на великій сковороді, так як до нього потім будемо додавати овочі;
- Бажано використовувати томатну пасту домашнього приготування;
- Чанахі найкраще подавати в глиняних горщиках.
Дивіться відео, як приготувати чахохбілі на грилі:
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом запечених реберець в духовці, а також писали, як приготувати смачні страви з яловичини.