Український борщ і культура його приготування увійдуть до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини. Про це повідомив міністр культури України Олександр Ткаченко у своєму Telegram-каналі.
"Радий, що автентичний процес приготування борщу тепер офіційно стане визнаним надбанням українських традицій", – йдеться в повідомленні.
У повідомленні також зазначено, що це важливий крок у підготовці до презентації борщу в списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.
Разом з борщем до Національного переліку увійдуть технологія створення клембівської сорочки з "квіткою", великоднє застілля "Водити володаря" (с. Розкошівка, що на Вінничині), карпатське ліжникарство та інші.
Уперше збирати шедеври культурної спадщини країн світу ЮНЕСКО почала 2001 року. У цьому списку вже присутні неаполітанська піца, бельгійське пиво, вірменський лаваш, корейська капуста кімчі, узбецький плов.
Щоби потрапити до списку ЮНЕСКО, країнам потрібно надати матеріали, фільми, історичні дослідження, які доведуть – страва упродовж багатьох років є частиною культури і спадщини.
2018 року Мінкультури України підтримало ініціативу Асоціації постачальників торговельних мереж про внесення борщу до списку нематеріальної культурної спадщини України. Борщ туди так і не потрапив.
Цього року ініціатором виступила організація "Інститут культури України" та її очільник – кулінар Євген Клопотенко. Станом на 1 квітня 2020 року в Національному переліку є 18 елементів.