Шампанське – головний напій Нового року. І навіть якщо ви затіяли влаштувати вечірку з коктейлями, то хоча б одна пляшка шампанського на столі має бути. Відома блогерка Діана Глостер розповіла про них у програмі "Зірковий шлях" на телеканалі "Україна".

"Шампанське краще подавати в бокалі flute. Він подовженої форми, і вважається, що завдяки цьому напій тривалий час не видихається. Але є також і інші варіанти: з давніх часів на столи ставили келихи-тюльпани або келихи-купе для шампанського. Купуючи шампанське, зверніть увагу на його витримку. Добре, якщо йому більше 9 місяців. І в якості закуски виберіть сир, морепродукти або ягоди. А от солодощі, насамперед шоколадні цукерки, вкажуть на те, що ви не знаєте правил подачі страв до цього напою", – каже Діана Глостер.
Отже, основні правила:

Правило №1. Говоріть тости
Звичка привернути до себе увагу, легенько постукуючи по ніжці келиха виделкою або ножем, щоб вимовити тост, вже давно в минулому. Сьогодні заведено вставати і вимовляти тост.
Правило №2. Не пийте залпом
Нерідко шампанське випивають залпом. Особливо чоловіки. Ніколи цього не робіть, будь-який алкоголь не можна пити залпом, тільки по чуть-чуть !.
Правило №3. Дивіться одне одному в очі
Коли ми перебуваємо на святковому заході, то можна помітити, що хтось дивиться в келих, а хтось спілкується, дивлячись одне одному в очі. За словами Діани Глостер, це залежить від традицій тієї країни, в якій ви перебуваєте.
У Франції жителі цієї країни не дивляться одне одному в очі. А в Україні все якраз навпаки. І завдяки довірчих стосунків у компанії виникає приємна атмосфера.
Правило №4. Не змішувати алкоголь
Щодо "улюблених" шаблонів: "налити штрафну", "випити на коня" тощо, то це просто неприпустимо! Вживання алкоголю – своєрідне мистецтво і воно має бути в задоволення.
Правило №5. Не пити шампанське на вулиці
Багато з нас звикли пити шампанське, коли відбувається якась урочиста подія. Але іноді цей напій беруть із собою в парк або на пікнік. Так не можна. Це стосується не тільки алкоголю, а й їжі. Не можна їсти на вулиці. Для прийому їжі є спеціально відведені місця і заклади.
Правило №6. Спочатку наливати жінкам
Хто має розливати шампанське за столом? За словами блогера, знову ж таки все залежить від традицій країни, в якій ви перебуваєте. Єдине, що робить чоловік – це вибирає алкоголь і розливає його спочатку жінкам, а потім собі.
Тут дізнаєтеся про те, як правильно прикрасити новорічний стіл.