Головна Сьогодні

Благовіщення-2020: рецепт святкового пирога з рибною начинкою

Готуємо благовіщенську кулеб'яку з рибою, ікрою і грибами

Щорічно православні християни 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці . Це свято не залежить від дати Великодня, що є перехідним днем.

За монастирським статутом, риба дозволена лише двічі за Великий піст – на Благовіщення і у Вербну неділю. Так що це відмінний привід приготувати святковий пиріг з начинкою з риби, ікри і грибів.

Благовіщенська кулебяка з рибою і грибами

Рибний пиріг на Благовіщення
Рибний пиріг на Благовіщення
Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • більше 3-х годин

Калорійність:

  • 284 ккал на 100 г

Складові:

  • 2 порції пісного дріжджового тіста
  • 500 г грибів
  • 500 г філе червоної риби
  • 350 г філе білої риби
  • 350 г риб'ячої ікри (з щуки і/або кефалі)
  • 6-8 тонких пісних млинців
  • 2 середні цибулини
  • 1,5-2 ч.л. солі (або за смаком)
  • 1 ч.л. чорного меленого перцю
  • 3-4 ст.л. рафінованої олії
  • Міцний солодкий чай – для змазування
  • Свіжа зелень – за бажанням

Дивіться відео, як приготувати пісні булочки з родзинками і розмарином:

Спосіб приготування:

  1. Цибулю дуже дрібно нарізати і розділити на чотири частини.
  2. Гриби помити і нарізати тонкою соломкою.
  3. На суху сковорідку без олії викласти гриби і поставити їх на середній вогонь. З грибів буде виділятися рідина, в якій вони повинні тушкуватися без кришки.
  4. Коли вся рідина випарується, відсунути гриби в сторону. Всипати чверть нарізаної цибулі, обсмажити до м'якості, потім змішати з грибами. Посолити, поперчити і тушкувати до готовності. Остудити.
  5. Рибу обох сортів нарізати дрібними шматочками. Посолити і поперчити, за бажанням додати нарізану зелень.
  6. На сковороду налити олію і додати чверть нарізаної цибулі. Злегка пасерувати цибулю, додати ікру, трохи обсмажити її, а потім посолити і поперчити. Повністю остудити, за бажанням додати подрібнену зелень.
  7. Пісне дріжджове тісто розділити на дві рівні частини і надати їм округлу форму. Одну частину прикрити рушником, а другу надрізати навхрест, а потім руками розгорнути кути і надати тісту форму квадрата.
  8. Розкачати цей квадрат в прямокутний пласт товщиною близько сантиметра. За допомогою качалки перенести його на деко.
  9. Першою начинкою будуть гриби. Викласти їх по всій довжині тесту, відступивши від краю з усіх боків 2-3 см. Ширина смуги кожної начинки – приблизно 1/4 ширини готової кулеб'яки.
  10. Розрівняти начинку і прикрити її млинцями.
  11. Потім викласти червону рибу – точно такий же смугою, але з нахилом на грибний шар. Посипати рибу чвертю нарізаної цибулі. Прикрити рибу млинцями, одночасно вистілая краями млинців нижній шар тіста під наступну начинку.
  12. Потім викласти ікру з цибулею, прикриваючи млинцями. Руками ущільнити всі начинки, створюючи рівну поверхню пирога.
  13. Викласти останню начинку – тріску, залишаючи по краях 2-3 см вільними для защипування пирога. Посипати рибу цибулею, що залишилися. Млинцями ця начинка не покривається.
  14. Розкачати решту тіста в прямокутний пласт товщиною близько 7 мм, за формою такий же, як нижній шар пирога, але трохи більше за розміром. За допомогою качалки перенести верхній шар на пиріг. Надлишки тіста зрізати ножицями або ножем.
  15. Защипати краї кулеб'яки: зліпити верхній і нижній шари, потім закрутити їх рулетом наверх, одночасно формуючи складочки-защипи для скорочення обсягу тіста.
  16. Наколоти кулеб'яку по всій поверхні виделкою, а в середині зробити гострим ножем отвір для виходу пари.
  17. Обрізки тіста розкачати і вирізати прикраси для пирога. Це можуть бути листочки, квіточки і дрібні вузлики. Розкласти декор по поверхні пирога.
  18. Накрити кулеб'яку і залишити на 30 хвилин. Безпосередньо перед випічкою змастити її міцним солодким чаєм.
  19. Випікати кулеб'яку в попередньо розігрітій до 180 °С духовці протягом 1,5 годин. Коли верх пирога досить зарум'яниться, прикрийте його фольгою і випікайте кулеб'яку до готовності.
  20. Готову кулеб'яку відразу ж змастити олією для м'якої скоринки.

Як подавати пиріг

Залишити кулеб'яку на кілька годин, щоб вона повністю охолола. За цей час соки від всіх начинок правильно розподіляться і вберуться, і не будуть витікати при нарізці. Різати пиріг потрібно так, щоб в порціонному шматку були всі види начинки.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати пісні картопляні зрази з грибами .

Всі подробиці в спецтемі Великий піст 2020: календар харчування та рецепти

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News
Джерело: Сьогодні

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти