Баклажани парміджано – відома страва італійської кухні. Її готують з баклажанів з додаванням томатного соусу, базиліка, часнику і різних видів сиру.
Походження страви викликає суперечки: її часто вважають сіцілійською, але є ті, хто думає, що вона з'явилася в регіоні Кампанія.
Баклажани парміджано
Час приготування:
- 1,5 години
Калорійність:
- 172 ккал на 100 г
Складові:
- 1,5 кг баклажанів
- 1 кг помідорів "сливка" для пасати
- 200 г моцарели
- 100 г пармезану
- 2 зубчики часнику
- Щіпка сушеного орегано
- Пучок свіжого базиліку
- 2-3 столових ложки оливкової олії
- Рослинна олія для смаження
- Жменя панірувальних сухарів (опціонально)
Спосіб приготування:
- Баклажани нарізати уздовж шматочками товщиною 5 мм. У сковороду налити олію так, щоб вона повністю покривала дно. На великому вогні швидко обсмажити баклажани з двох сторін до золотистого кольору. Викласти на паперовий рушник, щоб стекла зайва олія.
- Приготувати пасату. Помідори надрізати навхрест, кинути на хвилину в киплячу воду. Видалити шкірку і збити блендером. У сковороді розігріти оливкову олію з розчавленими зубчиками часнику, злегка їх підрум'янити і викинути. Викласти в сковороду томатне пюре, додати дрібку орегано, сіль і перець за смаком, і тушкувати на маленькому вогні 20-30 хвилин, поки не випарується зайва рідина.
- Зібрати страву. На дно форми для запікання викласти трохи соусу, потім – смажені баклажани. Щедро змастити їх соусом, викласти ще один шар овочів. Потім – нарізані шматочки моцарели. Присипати натертим на дрібній тертці пармезаном.
- Зверху сиру – знову соус, баклажани, соус, сир і т.д., поки не закінчаться шари. Зверху повинні бути баклажани, щедро политі соусом. Присипати панірувальними сухарями (за бажанням) і пармезаном. Відправити в розігріту до 190 градусів духовку і запікати 25-30 хвилин.
- Посипати свіжим базиліком, розділити на порційні шматочки і подавати.
Корисна порада
Щоб зробити страву більш дієтичною, частину баклажанів можна не смажити, а бланшувати.
Дивіться відео, як приготувати баклажани на грилі:
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом кебаба з баклажанами в духовці, а також писали, як приготувати салат з баклажанів з фетою.